Kraljičin feljton

Letizia od Španjolske: Vječni trn u oku rojalista

Kraljicu najveće države na Pirenejskom poluotoku - razvedenu novinarku bez kapi plave krvi - čak i vlastiti svekar smatra razaračicom monarhije, no ona na sve to odgovara discipliniranim obavljanjem dužnosti, plijeneći pritom pozornost odvažnim odjevnim kombinacijama.

Kad je 2003. španjolski princ Felipe iznenada objavio da se zaručio, njegova je odabranica već bila poznata naciji u drugoj ulozi; 31-godišnja Letizia Ortiz izvještavala je, naime, na nacionalnoj televiziji s mjesta najvažnijih svjetskih događaja poput terorističkog napada u New Yorku 11. rujna ili s ratišta u Iraku i redovito vodila večernje vijesti. Španjolcima je malko smetalo što je prinčeva zaručnica pučanka bez i kapi plave krvi, a k tome samosvjesna, samostalna, zaposlena i već jednom udana pa razvedena mlada žena - ukratko, sušta suprotnost Felipeovoj majci, kraljici Sofiji, koja ima besprijekoran pedigre i nije radila ni dana u životu. A podigla se i velika halabuka oko golih grudi na omotu nekog CD-a za koje se poslije ispostavilo da nisu njezine. No, na kraju su je prihvatili, ističući kako ima ljepotu, eleganciju i otmjeno držanje prave princeze.

image

Letizia i Felipe vjenčali su se 2004., a kraljevski par postali su 10 godina kasnije

CHRISTOPHE SIMON/AFP/PROFIMEDIA

Felipe joj je za zaruke darovao 16-karatni dijamantni prsten s okovom od bijelog zlata, a ona njemu manžete od bijelog zlata i safira. I sve je djelovalo idilično, pogotovo kad je ispalo da se par može crkveno vjenčati jer je Letizijin prethodni brak bio samo građanski. Mladenci su jednog kišnog dana u svibnju 2004. stali pred oltar u madridskoj katedrali Santa Maria la Real de la Almudena, u kojoj se okupilo 1600 uglednih uzvanika iz cijelog svijeta, među kojima su bili i princ Charles, princeza Caroline od Monaka, grčki kralj Konstantin i kraljica Anne-Marie te Nelson Mandela sa suprugom. Letizia je rekla "da" u bijeloj vjenčanici s 4,5 metara dugim šlepom koju je dizajnirao Španjolac Manuel Pertegaz, cipelama Pura Lopez i pod velom, što je bio mladoženjin dar, a svečani je obred u televizijskom prijenosu pratilo više od 25 milijuna Španjolaca.

image

Modna buntovnica s dvora: kraljica Letizia prorezima na haljini prkosi kraljevskom protokolu odijevanja

SHUTTERSTOCK

Bajka je, nažalost, bila kratka vijeka. Samo nekoliko mjeseci nakon vjenčanja španjolski su mediji počeli nagađati zašto Letizia nije još u drugom stanju, dok je, primjerice, Felipeova sestra, infanta Cristina, upravo tada objavila da čeka već četvrto dijete. Neki su tvrdili da je Letizia sa svoje 32 godine prestara pa da pokušava s pomognutom oplodnjom, neki da je bila na ispitivanju plodnosti u privatnim klinikama u Barceloni i Madridu pa i da se morala podvrgnuti zahvatu na jajovodima, a novinar Jaime Penafiel otišao je tako daleko da je, u knjizi pod naslovom "Los Tacones de Letizia" (Letizijine štikle) koja je odmah postala bestseler, ustvrdio kako je problem u vrtoglavo visokim potpeticama koje Letizia nosi. Naime, objasnio je Penafiel, kako ne bi izgledala kao patuljak pokraj svojeg 195 cm visokog muža, dobrih tridesetak centimetara niža Letizia uvijek nosi najviše moguće potpetice, a to dovodi do anatomskog stresa koji umanjuje njezinu sposobnost da zanese. Srećom, Letizia je u listopadu 2005. rodila kćer Leonoru, a dvije godine poslije Sofiju, ali to nije posve umirilo španjolske medije koji su joj nastavili prekapati po prošlom i sadašnjem životu.

image

Letizia s kćerima Leonor i Sofijom te svekrvom, kraljicom Sofijom

EUROPA PRESS ENTERTAINMENT EUROPA PRESS VIA GETTY IMAGES

Felipe je već bio naviknuo na pretjerani interes za njegovu privatnost. Nekoć jedan od najpoželjnijih neženja na svijetu, španjolski je princ imao niz veza s djevojkama koje su se mediji zdušno trudili proglasiti nepodobnim suprugama za budućeg kralja. Tako su studentici politologije Isabel Sartorius prigovarali da su joj roditelji razvedeni, a otac plejboj poznat po tome da na zabavama eksa votku pa pojede čašu, dok je Eva Sannum, lijepa norveška manekenka specijalizirana za donje rublje, izvisila nakon četiri godine veze kad se 2001. na vjenčanju norveškog prijestolonasljedni­ka Haakona i Mette Marit pojavila u neprimjereno dubokom dekolteu, držeći veliku čašu konjaka. Mediji su je razapeli i Felipe je morao prekinuti s njom.

Letizia nije odrasla pod medijskim reflektorima, ali im je odmalena težila. Letizijina majka Maria Rocasolano Rodriguez bila je medicinska sestra, a otac Jesus Ortiz Alvarez novinar i upravo je njegovim stopama Letizia krenula kad se iz rodnog Ovieda preselila u Madrid studirati novinarstvo. Poslije je magistrirala audiovizualno novinarstvo i počela doktorat u Meksiku te se dokazala kao vrhunska profesionalka na Bloombergu i CNN-u, a za rad u španjolskoj nacionalnoj TV kući dobila je nagradu Larra za najbolju mladu novinarku.

image

Modno usklađeni kraljevski par

SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Kad je upoznala Felipea, koji je kao i ona došao na mjesto katastrofalnog izlijevanja nafte na sjeveru Španjolske, već je bila razvedena od pisca Alonsa Guerrera Pereza, za kojeg se udala 1998. nakon čak 10 godina hodanja. Brak je potrajao jedva godinu dana, a Perez je poslije napisao roman pod naslovom "El amor de Penny Robinson", ne skrivajući da je u njemu opisao svoju vezu s Letizijom.

No, udaja za španjolskog prijestolonasljednika odjednom ju je dramatično izložila očima javnosti. Letizia se trudila uklopiti pa je svladala zamršena pravila kraljevske etikete i naučila skijati i jedriti, što su omiljene zabave španjolskoga dvora, a osobito je pazila na odijevanje pa je gotovo odmah postala ikona stila, nešto poput Kate Middleton u Britaniji. Bijelo Armanijevo odijelo u kojem je objavila zaruke s Felipeom rasprodano je u Španjolskoj u roku od nekoliko dana, a slično je bilo i s mnogim drugim komadima koje je odjenula. Posebno je spretna u kombiniranju pristupačne španjolske konfekcije poput Zare, Uterqüea i Manga s kreacijama vrhunskih dizajnera kao što su Lorenzo Caprile, Matilde Cano, Pedro del Hierro i njoj omiljeni Felipe Varela i skupim modnim dodacima; nedavno se pojavila u upadljivoj crno-bijeloj haljini iz Manga po cijeni od 49,99 eura (koju je na opće veselje na istom eventu nosila još jedna dama), a uz nju je imala Bossovu torbicu, Magrit cipele i Chanel naušnice Comete koje stoje 6000 eura. I dok neki to vide kao znak dobrog ukusa i skromnosti, mnogi joj to predbacuju jer smatraju da jeftina roba iz dućanskih lanaca nije primjerena njezinu statusu.

image

Nedavno je privukla pažnju kožnatim kompletom

BABIRADPICTURE/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

I pohvale i kritike postale su još glasnije nakon abdikacije starog kralja Juana Carlosa, kad je Felipe 2014. postao kralj, a Letizia kraljica. Nekoć omiljeni vladar koji je Španjolsku izveo iz Francove diktature, Juan Carlos abdicirao je usred skandala koji su potresli španjolsku kraljevsku obitelj. Nesretni niz započeo je suđenjem kraljevoj kćeri Cristini i njezinom mužu Inakiju Urdangarinu za izvlačenje milijunskih iznosa javnog novca preko njegove navodno neprofitne sportske organizacije, a onda kao da je na vidjelo izišlo sve prljavo rublje. Doznalo se kako se Elena, Cristinina starija sestra, povučena profesorica engleskog, razvela od muža, plemića Jaimea de Marichalara, jer je navodno tako obilato konzumirao kokain da je pretrpio moždani udar, kao i da je Cristina tražila od muža da žive na visokoj nozi. Povrh svega isplivalo je da je kralj, u jeku ekonomske krize i nezaposlenosti u zemlji, bezbrižno otišao u lov na slonove u Bocvani, i to u pratnji znatno mlađe princeze Corinne zu Sayn-Wittgenstein, koja mu je očito bila više od dobrog društva jer joj je u jednom trenutku dao 47 milijuna eura. Dakako, to nije jedina dama s kojom je od prvih dana braka varao trpeću kraljicu Sofiju.

image

Letizia je 2016. ugostila tadašnju američku prvu damu Michelle Obamu

SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Naravno da se na udaru našla i nova kraljica. Premda je New York Times oduševljeno pisao kako će Letizia biti hvalevrijedan poticaj španjolskoj modnoj industriji, domaći mediji nisu bili tako razdragani. Prestroga je i nikad se ne smije, pisala je Epoca; premršava je, a to je zato što pati od anoreksije, javljao je portal Vanitatis; osorna je prema osoblju, tvrdili su upućeni.

Posebno se velika prašina digla kad je Letizijin rođak David Rocasolano objavio knjigu pod naslovom "Adios Princesa" u kojoj na 300 stranica opisuje Letiziju kao opsesivnu i paranoičnu osobu koja neprestano sumnja da je uhode neki članovi obitelji, a i optužuje ju da je posredno skrivila samoubojstvo svoje mlađe sestre Erike koja si je 2007. oduzela život progutavši sredstva za smirenje u dobi od samo 31 godine jer ju je, navodno, mučilo što živi u sjeni Letizije. U knjizi Rocasolano navodi i da je Letizia zatrudnjela s prvim mužem i krišom abortirala - premda to španjolski zakon tada nije dopuštao - te da je netom prije zaruka za Felipea zatražila od Rocasolana da uništi sve dokaze da se to dogodilo.

image

Kraljica se ističe odvažnim modnim odabirima

PPE/FACE TO FACE

Kralj Felipe poduzeo je brojne korake da modernizira monarhiju koja je u posljednjim danima vladavine njegova oca gotovo posve izgubila podršku naroda: smanjio si je plaću, oduzeo titule mnogim članovima kraljevske obitelji i najavio žestoku borbu protiv korupcije. Čak je otišao tako daleko da je, kad se otkrilo da je stari kralj jednom primio "dar" - zapravo mito - od 100 milijuna eura od Abdulaha, sad već pokojnog kralja Saudijske Arabije, više-manje primorao oca da ode u egzil u Arapske Emirate, a sam se odrekao obiteljskog nasljedstva. Hoće li to biti dovoljno da ponovno stekne naklonost nacije i može li mu Letizia u tome pomoći, teško je reći.

image

S kraljicom Elizabetom II.

AVALON/AVALON/PROFIMEDIA

Posljednja ispitivanja javnog mišljenja pokazuju da je monarhiji malo narasla popularnost, ali mnogi smatraju da će Letizia po svoj prilici biti posljednja kraljica Španjolske. Svakako, u knjizi objavljenoj prije nekoliko godina pod naslovom "Dvor kralja Felipea" autori citiraju Juana Carlosa koji je često govorio kako je Letizia, koju je on prezirno zvao "la chacha", sluškinja, nešto najgore što se moglo dogoditi španjolskome dvoru i kako će Felipe ženidbom s njom uništiti monarhiju. Letizia i dalje disciplinirano nastavlja obavljati svoje kraljevske dužnosti, dotjerana kao i uvijek. Ipak, povremeno pokaže da joj nije stalo do pompe, protokola i ujedinjene kraljevske obitelji, kao kad je prije nekoliko godina na izlasku iz crkve u Palma de Mallorci doslovce silom odgurnula svekrvu kako bi je spriječila da se fotografira s njezinim kćerima. Marie-Chantal od Grčke, supruga Felipeova rođaka Pavlosa, komentirala je tad na Twitteru: "Nijedna baka ne zaslužuje da se prema njoj tako ponaša! Uf, Letizia je pokazala svoje pravo lice!"

image

Španjolska kraljica obožava odijela muškog kroja - i cipele vrtoglavo visokih potpetica

ATILANO GARCIA/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK

Glasine o kraljici

Godinama se govorilo da se Letizia opsesivno botoksira i operira, da je opsjednuta mladolikim izgledom i da je njena vitka linija posljedica poremećaja u prehrani. Premda je priznala da je 2008. operirala nos, Letizia je objasnila kako je posrijedi bila korekcija devijacije septuma, a nipošto estetski zahvat. Doduše, nemoguće je ne primijetiti da joj se nos promijenio, a sad već mnogi tvrde kako je kraljica zapravo ovisna o kirurškim intervencijama. No, da je svoje godine prihvatila i prigrlila te da se ne želi prikazivati mlađom nego što jest sugeriraju njeni sijedi pramenovi: Letiziju, naime, ne smetaju srebrne vlasi kojima je prošarana njena gusta, tamnosmeđa kosa.

Linker
24. travanj 2024 14:06