To još nismo vidjeli

Kraljičin grandiozan posljednji ispraćaj prenosi cijeli svijet

Danas završava era obožavane vladarice i počinje era njezinog nasljednika čiji sunarodnjaci imaju visoka očekivanja.

U britansku prijestolnicu i grandiozan pogreb kraljice Elizabete danas su upereni svi pogledi, tisuće ožalošćenih građana još je noćas zauzele su mjesta duž trase kojom prolazi lijes kako bi joj uputili posljednje zbogom.

Političari iz gotovo cijelog svijeta stigli su tijekom nedjelje, a mnogi su, poput američkog predsjednika Joea Bidena, prve dame Jill Biden te Olene Zelenske, supruge ukrajinskog predsjednika, odali počast kraljici na odru u Westminster Hallu. Kralj Charles III. priredio je u nedjelju prijem u Buckinghamskoj palači za svjetske čelnike i članove kraljevskih obitelji koji su došli na kraljičin pogreb dok je diljem zemlje održana minuta šutnje u znak počasti nezaboravnoj vladarici.

image

Imperijalna kruna na lijesu obožavane kraljice.

GEOFF ROBINSON/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Gotovo svi svjetski mediji prate događaj kakav nije doživljen od 1901., posljednjeg ispraćaja kraljice Viktorije. Kraljičin lijes, pored kojeg su proteklih dana prošle tisuće Britanaca, odnesen je u Westminstersku opatiju u 10.44 sati, dok je državni pogreb počeo u 11 sati. Olovom obložen lijes (navodno je izrađen još prije tri desetljeća) nosio je počasni odred 1. bojne Grenadier Guardsa (kraljičina satnija) od Westminster halla do pogrebnih kola - kojimaje prevezen do Westminsterske opatije. Iza lijesa koračao je kralj Charles i princ od Walesa te članovi kraljevske obitelji.

image

Najtužniji zadatak kraljevskog para.

ZUMAPRESS.COM/MEGA/THE MEGA AGENCY/PROFIMEDIA

Za to vrijeme stotine stranih uglednika zauzelo je svoja mjesta u opatiji, iščekujući njihov dolazak i početak pogrebne službe. Zanimljivo je to da je lijes prevozila ista pogrebna kočija korištena na sprovodu kraljice Viktorije, a kasnije i na ispraćaju kralja Edwarda VII. 1910., kraljičinog djeda Georgea V. (1936.), kraljičinog oca, kralja Georgea VI., (sprovod je održan 1952.), Sir Winstona Churchilla (ispraćaj je bio 1965.) te lorda Mountbattena (pokopan je 1979.).

image

Kralj Charles korača iza kovčega sa sestrom i braćom.

GEOFF ROBINSON/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

U ispraćaju obožavane kraljice sudjeluju brojne vojne postrojbe koje proteklih (tijekom noći) dana bruse posljednje detalje otprije uvježbanog slijeda događanja: zrakoplovi RAF-a zaduženi su za počasne prelete, gajdaši škotskih i sjevernoirskih pukovnija pratit će povorku pogrebnim koračnicama, kraljičina garda (vojnici u crvenoj odori s crnim šubarama) te kraljičini konjanici i dalje će imati ključnu ulogu. Sudjeluju i Gurke, nepalski profesionalni vojnici koji tradicionalno u služe britanskoj kraljevskoj vojsci.

image

Unuci odaju počast.

AARON CHOWN/WPA POOL/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Tužna povorka s kraljičinim lijesom stigla je u Westminstersku opatiju nekoliko minuta prije 11 sati. Deset golemih zvona opatije zvonilo je 96 puta, za svaku godinu kraljičina života. Uslijedila je misa, a nakon nje dvominutna nacionalna šutnja. Nešto prije oko 12 sati kraljičin lijes odnesen je natrag u pogrebnu kočiju i krenuo je iz Westminsterske opatije prema Windsoru.

Povorkase kretala središtem Londona sve do Wellington Archa gdje je oko 13 sati lijes iz povijesnih, Viktorijinih pogrebnih kola, prebačen u pogrebno vozilo, koje se zaputilo u Windsor.

image

Princ William sa suprugom Catherine.

SPLASHNEWS.COM/SPLASH/PROFIMEDIA

Kralj Charles i kraljica Camilla, William, princ od Walesa i Catherine, princeza od Walesa te članovi kraljevske obitelji zaputit će se automobilima u Windsor. Uslijedit će još jedna crkvena služba oko 16 sati u kapeli sv. Jurja. Naposljetku će kraljica oko 19,30 biti ispraćena na posljednje počivalište u Memorijalnoj kapeli kralja Georgea VI.: pokopat će je s voljenim suprugom, Philipom vojvodom od Edinburgha, ocem, majkom i sestrom. Tom dijelu pogreba prisustvovat će samo kraljičina najuža obitelj.

image

Ožalošćeni Harry i Meghan.

IMAGEPLOTTER/WPA POOL/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Osim kralja Charlesa, iza Elizabetinog lijesa koračat će kraljeva sestre, princeza Anne i braća, Andrew, vojvoda od Yorka i Edward, grof od Wessexa. Iza njih će biti troje kraljičinih unuka – William, princ od Walesa, Harry, vojvoda od Sussexa te sin princeze Anne, Peter Phillips.

Pogrebnoj povorci pridružit će se dijelom puta i kraljičini praunuci, princ George i princeza Charlotte. Roditelji ih nisu uspjeli odgovoriti, htio im se pridružiti i princ Louis, no on je ipak premalen. Poslije kraljičinog ispraćaja i službeno će završiti jedna era i započeti druga.

S obzirom na to koliko je Elizabeta II. značila sunarodnjacima i koliko im je puno dala služeći im cijeli život, od njezina nasljednika očekuju da bude upola dobar. S obzirom na visok standard koji je postavila njegova majka, očekivanja su ogromna.

Linker
24. travanj 2024 20:00