Kraljica Elizabeta II
 Getty Images
Alarmantno stanje

Kraljica za povijest: Presedan koji nije napravila od smrti princeze Diane i vlastite majke...

Kraljica Elizabeta II govor za povijest trebala bi održati u nedjelju. Kako znamo, radi to isključivo kada je stanje u zemlji alarmantno.

Kraljica Elizabeta II obratit će se narodu Velike Britanije u nedjelju vezano uz krizu nastalu zbog epidemije koronavirusa. Stanje u Velikoj Britaniji iznimno je ozbiljno i teško te se zbog toga kraljica odlučila obratiti naciji. Podsjetimo, učinila je to dosad tri puta, a ovo će biti četvrto obraćanje u njezinoj 68 godina dugoj vladavini.

Dovoljno ta činjenica svjedoči o ozbiljnosti stanja u kojem su se našli Britanci, ali i cijeli svijet. Iz Buckinghamske palače izvijestili su da će poruka kraljice biti snimljena u dvorcu Windsor te da će je emitirati u 20 sati, kada će se naći u televizijskom i radijskom eteru.

LONDON, ENGLAND - MARCH 09: Queen Elizabeth II leaves after attending the Commonwealth Day Service 2020 on March 09, 2020 in London, England. (Photo by Dan Kitwood/Getty Images)
Getty Images
Sretniji dani - prije niti mjesec dana kraljica Elizabeta II dobro raspoložena slavila je Dan Commonwealtha u Londonu

Kraljica Elizabeta II tradicionalno snima božićnu poruku, no nema običaj raditi ovakve medijske istupe.

Budući da je u posljednja 24 sata u Velikoj Britaniji od koronavirusa umro 684 ljudi, a broj zaraženih i teško oboljelih stalno raste, promijenila je tradiciju.

Tri puta se dosad obratila podanicima - kada je 2002. godine preminula Kraljica majka, kada je 1997. godine tragično poginula princeza Diana i tijekom Zaljevskog rata 1991. godine.

LONDON, ENGLAND - DECEMBER 03: Prince Charles, Prince of Wales, Jens Stoltenberg, Nato Secretary General, Queen Elizabeth II, Boris Johnson, Prime Minister of the United Kingdom and Justin Trudeau, Prime Minister of Canada join other Nato leaders for a group photograph at a reception for NATO leaders hosted by Queen Elizabeth II at Buckingham Palace on December 3, 2019 in London, England. Her Majesty Queen Elizabeth II hosted the reception at Buckingham Palace for NATO Leaders to mark 70 years of the NATO Alliance. (Photo by Yui Mok - WPA Pool/Getty Images)
Getty Images
Kraljica Elizabeta II ugostila je krajem prošle godine čelnike Nato saveza

Obraća se isključivo u vremenima velike krize

Tijekom ožujka objavila je priopćenje u kojem je rekla da se zbog koronavirusa zemlja nalazi u razdoblju velikih nesigurnost i brige. Dodala je da medicinsko osoblje, liječnici, hitne službe i znanstvenici sada rade posao od vitalne važnosti.

BBC navodi da će kraljica Elizabeta II govori o važnosti svakog pojedinca u borbi protiv koronavirusa te najvažnijoj ulozi zdravstvenih djelatnika. Navodno se prije govora konzultirala i s premijerom Johnsonom.

Najbolja zaštita trenutno je ostati doma, stoga podržite kampanju #ostajemdoma

Čitajte i:

Kraljica je na vrijeme pobjegla: Koronavirus probio u Buckinghamsku palaču

Princ Charles oporavio se u samo tjedan dana? Palača tvrdi da je budući kralj potpuno zdrav

Princ Charles prvi put javno o svojoj borbi s koronom: 'Čudno je, frustrira i uznemiruje'

I Johnson je pozitivan! Od posljedica koronavirusa preminula i princeza

Linker
17. travanj 2024 17:58