utjecaj krune na zakon

Kraljica pokušala intervenirati u zakon? Navodno želi zaštititi svoje nevjerojatno bogatstvo

Buckinghamska palača tvrdi da se kraljevska obitelj ne miješa u rad britanskog parlamenta, no Guardian navodi da su kraljica Elizabeta II. i princ Charles tijekom godina utjecali na više od 1000 zakona.

Buckinghamska plača demantirala je navode da je kraljica Elizabeta II. pokušala blokirati zakon iz 1976. godine, a prema kojem javnost ima pravo znati koliko je njezino osobno bogatstvo. Iako nitko ne zna koliko je točno 'teška' britanska kraljica, zakonom iz 1976. javnosti je garantirano pravo na takve informacije.

Guardian je tijekom vikenda objavio tekst u kojem su otkrili da je kraljičin osobni odvjetnik intervenirao pokušavajući izmijeniti spomenuti zakon.

Čitajte i: Posao iz snova! Kraljica Elizabeta II. traži stručnjaka za društvene mreže, plaća je zaista spektakularna

Navodno je pokušao iz zakona o transparentnosti isključiti informacije o investicijama i kraljičinim udjelima u određenim kompanijama. "Nakon intervencije kraljice Elizabete II, vlada je usvojila klauzulu kojom se od mjera transparentnosti mogu izuzeti tvrtke koje su od interesa ljudi s vrha države", piše Guardian.

image
Kraljica Elizabeta II. navodno se miješala u procese donošenja zakona u Velikoj Britaniji.
DAVID HARTLEY/POOL/SHUTTERSTOCK

U dopisima koje je britanskoj vladi slao kraljičin odvjetnik navodi se da bi takva saznanja mogla izazvati kontroverze u narodu i kraljici priuštiti neugodnosti.

Guardian navodi i da su o svim promjenama legislature koja ih se tiče, kraljica Elizabeta II i princ Charles informirani prije negoli izmjene zakona prođu parlamentarnu proceduru. Navodno su majka i sin tako reagirali na više od tisuću zakona i njihovih izmjena, a koji se tiču njihovog imovinskog stanja.

image
Buckinghamska palača demantira takve navode i tvrdi da britanska kraljevska obitelj uvijek podržava rad parlamenta.
MAX MUMBY/POOL/SHUTTERSTOCK

Čitajte i: Britanski kraljevski par cijepio se protiv Covida-19! Kraljica objavila informaciju da bi izbjegla nagađanja

Iako iz Buckinghamske palače nisu direktno utjecali na izglasavanje zakona, njihov utjecaj je neprikosnoven. Mnogi kritičari kraljevske obitelji smatraju da je zakonska praksa kojom se štite interesi Krune jednostavno zastarjela te ne priliči modernoj demokraciji. BBC, s druge stane, piše da je uloga monarha u izglasavanju zakona samo simbolična i da vlada u svom odlučivanju uvijek ima potporu vladarice.

image
Kraljica navodno ne želi da javnost sazna za njezino financijsko stanje, udjele u kompanijama i investicije.
PAUL GROVER/SHUTTERSTOCK

Čitajte i: Kad se mora, mora se! Kraljica donijela tešku odluku, ovime prekida dugogodišnju tradiciju

"Parlament odlučuje o potrebi kraljičinog pristanka pri izglasavanju zakona, neovisno radi li se o stvarima koje bi mogle pogodovati interesima krune", kažu iz Buckinghamske palače.

Kraljica je, inače, i dalje u izolaciji sa svojim suprugom, princom Phillipom. Dokle seže njezino privatno bogatstvo, nije javno poznato, no spekulira se o osobnom bogatstvu od oko 480 milijuna dolara. Navodno je najbogatija članica kraljevske obitelji. U njezino bogatstvo ulazi impozantna kolekcija nakita te velika imovina u nekretninama i velebnim imanjima diljem Velike Britanije.

Linker
17. travanj 2024 14:38