Getty Images
Jede da bi živjela

Kraljica obožava škampe, mrzi češnjak, a osobnog chefa testirala je na najneobičniji način

I dok nije neka ljubiteljica slanih jela, bez slatkog ova vladarica ne može. Dapače, njezin osobni kuhar kaže da je po tom pitanju čak i - proždrljiva. Tako su slastice s potpisom Charbonnel et Walker, Bendicks i Prestat redovito na nalogu za nabavu kraljevskih dvora.

S timom vrhunskih kuhara, mogućnosti nabavke najkvalitetnijih i najskupljih namirnica koje možemo zamisliti te raskošnih blagovaonica koje kriju kraljevski dvori, pomislili bismo da se na tanjure u domaćinstvu Windsor servira samo najbolje.

Međutim, je li doista tako, otkrio je Darren McGrady, sad već bivši kraljičin chef. Njegova glavna zadaća u 15 godina dugoj karijeri u Buckinghamskoj palači bila je biti osobni kuhar kraljice Elizabete II, u sklopu koje ju je pratio i na dvije kraljevske turneje po Australiji. Osim za kraljicu, Darren je kuhao i za petoricu američkih predsjednika - Forda, Reagana, Busha starijeg, Clintona i Busha mlađeg, za vrijeme njihovih posjeta Velikoj Britaniji. No, radio je McGrady i za druge članove kraljevske obitelji, uključujući i princezu Dianu i njezine sinove Williama i Harryja. Malo je poznato kako je u noći kad je poginula Lady Di, 31. kolovoza 1997., chef pripremio večeru očekujući da će se ona pojaviti.

LOS ANGELES, CA - MAY 01:  Chef Darren McGrady attends BritWeek's 10th Anniversary VIP Reception & Gala at Fairmont Hotel on May 1, 2016 in Los Angeles, California.  (Photo by Randy Shropshire/Getty Images for Britweek)
Nekadašnji kraljičin osobni kuhar otkrio je mnogo o navikama britanske kraljice.

Sada je, pak, u svojoj knjizi pod naslovom "Eating Royally: Recipes and Remembrances from a Palace Kitchen", otkrio što kraljica najviše voli jesti, njena omiljena jela, ali i ono zbog čega redovito zakoluta očima.

Koliko puta dnevno jede

McGrady tvrdi kako kraljica jede četiri puta na dan, ali zato jede manje porcije. U seriji videa na YouTubeu dodao je i kako je u vremenu dok je bio njezin chef, od 1982. do 1993., jela doručak, ručak, poslijepodnevni čaj - kako doliči Britancima, i večeru.

LONDON, ENGLAND - JULY 17: Queen Elizabeth II looks at a recreation of the 'Victoria' pattern dessert service in the State Dining Room, as part of the exhibition to mark the 200th anniversary of the birth of Queen Victoria for the Summer Opening of Buckingham Palace on July 17, 2019 in London, England. (Photo by Victoria Jones - WPA Pool/Getty Images)
Getty Images
Čaj i keksi kraljici moraju biti servirani u poslijepodnevnim satima, to je ritual koji nikad ne preskače.

Za doručak bi kraljica uvijek težila jednostavnosti. Kraljevska biografkinja Katie Nicholl, već je na jednom na tu temu rekla: "Njezino kraljevsko visočanstvo dan započinje jednostavno - šalicom čaja, keksima i zdjelicom žitarica s mlijekom."

The Guardian je jednom prilikom čak pisao kako voli da joj se žitarice serviraju u Tupperware posudi s poklopcem kako bi zadržale svoju hrskavost.

Za ručak kraljica najviše voli ribu s roštilja s obilnom porcijom lešo špinata ili tikvicama, tvrdi njen nekadašnji osobni kuhar. A kasnije poslijepodne, u vrijeme poslijepodnevnog čaja (kako bi Britanci rekli: "5 o'clock tea time"), uz čaj se britanskoj vladarici uz čaj serviraju kiflice s pekmezom i tučenim vrhnjem.

PERTH, AUSTRALIA - OCTOBER 27:  Queen Elizabeth II receives scones from the Clontarf kitchen during her visit to Clontarf Aboriginal college on October 27, 2011 in Perth, Australia. The Queen and Duke of Edinburgh are on a 10-day visit to Australia and will travel to Canberra, Brisbane, and Melbourne before heading to Perth for the Commonwealth Heads of Government meeting. This is the Queen's 16th official visit to Australia. (Photo by Sharon Smith-Pool/Getty Images)
Getty Images
Samo nek je malo čokolade na hrani i ona će to pojesti bez ustručavanja.

Zanimljive anegdote

"To je običaj kojeg se drži gdje god u svijetu bila - kod kuće, u Australiji ili na kraljevskoj jahti. Jednom prilikom, čaj i kiflice sam joj morao servirati u pet sati ujutro, jer je u Velikoj Britaniji tada bilo pet sati poslijepodne." prisjetio se McGrady.

U vrijeme dok je vodio kraljevsku kuhinju, u njoj je radilo 20 kuhara. Kako je poznato, glavni je kuhar dva puta tjedno kraljici nosio prijedloge jelovnika na uvid, a ona bi birala što će se kuhati.

Kad joj se nešto od serviranog jela ne bi svidjelo, Elizabeta to ne bi izravno rekla, već bi u bilježnicu na svom stolu osoblju ostavila poruku u stilu: 'Ne želim više ovo jesti...'" otkriva kraljičin nekadašnji chef.

Što najviše voli

Od slanih jela, kraljica očito najviše voli "Morecambe Bay potted shrimps" - u plastičnoj posudi pakirane kuhane repove škampa.

"To su repovi kuhani i marinirani u začinjenom maslacu čija je receptura tajna. Kraljica bi ih jela na toplom maslacu, jer je voljela da se on otopi i upije u kruh" tvrdi McGrady.

KING'S LYNN, ENGLAND - FEBRUARY 03: Queen Elizabeth II meets personnel at RAF Marham where she inspected the new integrated training centre that trains personnel on the maintenance of the new RAF F-35B Lightning II strike aircraft at Royal Air Force Marham on February 3, 2020 in King's Lynn, England. (Photo by Richard Pohle - WPA Pool/Getty Images)
Getty Images
Nema tog slatkiša koji je na stolu, a da mu ona može odoljeti, tvrdi kraljevski chef.

I dok nije neka ljubiteljica slanih jela, bez slatkog ova vladarica ne može. Dapače, njezin osobni kuhar kaže da je po tom pitanju čak i - proždrljiva. Tako su slastice s potpisom Charbonnel et Walker, Bendicks i Prestat redovito na nalogu za nabavu kraljevskih dvora.

"Ona je apsolutna čokoholičarka!" rekao je McGrady još 2016. za Hello! magazin i dodao: "Sve što bismo stavili na stol, a imalo je čokoladu u sebi - ona bi uzela i pojela. Posebno je slaba na chocolate perfection pie - pitu koja je punjena kremom od bijele i crne čokolade i posuta netopljenom čokoladom."

Jedno od njenih najvećih "slabosti" u vrijeme dok je McGrady vodio kraljevsku kuhinju, otkrio je, bio je i croque monsieur sendvič s rastopljenim Gruyèreom, šunkom i razmućenim jajima.

S druge, pak, strane princ Philip obožava losos. Te namirnice nikad nije smjelo nedostajati dok je kraljevski par boravio u svojoj rezidenciji na Balmoralu, gdje su redovito odlazili u ribolov.

"Postoji hrana koju kraljica i njezina obitelj vole, no sve je to proizvedeno na njihovim imanjima, posebice u dvorcu Balmoral." tvrdi chef.

WASHINGTON - MAY 7:  (AFP OUT) Her Majesty Queen Elizabeth II offers a toast to U.S. President George W. Bush and those gathered in the State Dining Room during a formal white-tie state dinner at the White House May 7, 2007 in Washington, DC. Queen Elizabeth II and Prince Phillip, the Duke of Edinburgh are on a six day trip to the United States.  (Photo by Martin H. Simon-Pool/Getty Images)
Getty Images
Pored gina, britanska vladarica voli popiti i čašicu pravog šampanjca.

Baš kao i kraljica, i princ Philip uživa svakodnevno u četiri obroka, ali za razliku od nje, on je sklon dati i napojnicu, svojevremeno je priznala kraljičina sestrična Margaret Rhodes te dodala kako, kad je piće u pitanju, Elizabeta II najradije "srkne" gin i Dubonnet te šampanjac.

Najvažniji obrok na dvoru

Ako je vjerovati McGradyju, kraljica posebno voli petak zbog ribe s roštilja ili tradicionalnog britanskog jela fish and chips - panirana riba i prženi krumpirići.

"Svi na dvoru su to voljeli jesti. Sve osoblje, svih 300 djelatnika Buckinghamskoj palači, svi kuhari bi za ručak imali ribu i čips. Ali, zaboravite tartar umak i kečap, voljeli smo ga uz kremu od salate." navodi. Baš kao i za čokoladu, iza začine i umake na kraljevskim dvorima postoji poseban nalog, pa se tako redovito naručuju Lea & Perrins, HP Sauce i Heinz kečap.

WINDSOR, ENGLAND - OCTOBER 30: Queen Elizabeth II speaks with Prime Minister of New Zealand John Key at a audience held at Windsor Castle on October 29, 2015 in Windsor, England. (Photo by Steve Parsons - WPA Pool/Getty Images)
Getty Images
Za razliku od osoblja i drugih zaposlenika, kraljičini korgiji se slobodno šeću Winsdorom, čak i kad kraljica ima audijencije.

Obrok o kojemu je ovaj kuhar posebno morao voditi računa nije bio namijenjen za ljude, ali je kraljici bio, malo je reći - vrlo važan.

"Kada sam dobio posao kraljičinog chefa jedna me stvar zaista, ali stvarno šokirala, jer nisam odmah radio bankete za kraljeve, kraljice ili predsjednike. Zapravo sam prvo vrijeme sjeckao govedinu, jetricu i piletinu za kraljičine korgije (pasmina psa, op.a.) Tek sam kasnije doznao da je to kraljici zapravo bio najvažniji obrok koji je na dvoru trebalo pripremiti."

Jedan od najglupljih poslova, dodao je na kraju, ipak mu je bilo guljenje mrkve za kraljevske konje u Balmoralu.

DITCHEAT, UNITED KINGDOM - MARCH 28: Queen Elizabeth II feeds a carrot to horse Politologue as trainer Paul Nicholls (C) looks on during a visit to Manor Farm Stables on March 28, 2019 in Ditcheat, United Kingdom. (Photo by Matt Keeble - WPA Pool/Getty Images)
Getty Images
Mrkvice za konje morao je guliti osobno kraljičnin kuhar.

Postoji li nešto što ne voli

Kraljica ne voli jake okusu, poput luka i češnjaka, pa se tako, tvrdi McGrady u Buckinghamskoj palači za kuhanje nikad nije koristio češnjak.

Biti na takvom mjestu na kakvom je bio on u mnogočemu se razlikuje od chefa uposlenog u kakvom restoranu ili hotelu.

"Najvažnije što treba imati na umu je da kuhate samo za jednu osobu, pa je njen ukus jedini važan. Sve se, dakle, vrtjelo oko kuhanja jela koje kraljica voli. Mogli ste, primjerice, pripremiti goveđi stroganov, no ako joj se u njemu nije svidjela paprika, to je postalo jelo bez paprike jer kuhate za tu jednu osobu."

LONDON - MAY 5: Prince Philip, Duke of Edinburgh cuts a cake as Queen Elizabeth II looks on during a visit to The Royal Botanic Gardens in Kew on May 5, 2009 in London, England.  The Royal Botanic Gardens at Kew was celebrating it's 250th Anniversary.  (Photo by Johnny Green - WPA Pool/Getty Images)
Getty Images
Kraljičinom princu u njenoj prisutnosti nije dovoljeno jesti što želi.

Jednako pravilo primjenjivalo se i ako bi princ Philip jeo s kraljicom.

"Kraljica jede kako bi živjela, dok princ Philip živi da bi jeo." otkrio je nekadašnji kraljičin kuhar i dodao: "Princ je pravi foodie, on voli curry s puno češnjaka i začina, ali nikad ne bismo mogli skuhati jelo kakvo bi on volio pojesti, već smo se morali držati kraljičinog ukusa."

Na putovanjima su se držali pravila da ne jedu školjke i meso kako bi izbjegli moguće trovanje hranom. To je potvrdio i bivši kraljevski batler Grant Harold.

Kuha li kraljica ikad

McGrady kaže da je princ Philip bio "nevjerojatan kuhar" i redovito je uživao roštiljati na obiteljskom imanju Balmoral. Jednako tako, i nasljednici William, Kate, Meghan i Harry - svi uživaju u kuhanju, dok se kraljica kloni kuhinje.

Kraljica nikada nije bila pristrana ni prema McDonaldsu. "Nikad nije naručila brzu hranu. Kad imate 20 kuhara u kuhinji, zašto biste? Možete nazvati u kuhinju i naručiti što god želite." kaže McGrady.

ČITAJTE I:

Uzbuđenje na svim stranama: Direktor Netflixa otkrio detalje o megaugovoru sa Sussexima

Stiže jesen, kraljica se seli: Iz Škotske se približava Londonu, moguće i u Buckingham

Razočaravajući potez princa Harryja: Ostavio je na cjedilu one koji su u njega godinama vjerovali

Ipak će imati titulu! Otkriveno kakva je sudbina sina Meghan Markle i princa Harryja

Nikad viđena fotografija princa Louisa raznježila je sve: Neodoljivi slatkiš opet osvaja naciju

Ni prinčevi nisu uvijek idilični supruzi: Princ William priznao je grešku koju mu Kate nikada neće oprostiti

Kraljevske šogorice Meghan i Kate: Nikad nisu postale prijateljice, a nova knjiga otkriva i zašto

Žena koja je dobila sve što je željela! Britansko prijestolje uzdrmala je puno prije Meghan Markle

Linker
19. travanj 2024 12:14