Poražen i odbačen

Kraljica mu naredila da ‘počisti nered‘: Princ Andrew se nagodio s Virginijom Giuffre

Njezinu odluku poduprijeli su princ Charles i princ William, ali i javno mnijenje. Prije nego što mu je zabranila pojavljivati se na događjima s kraljevskom obitelji, obavljati javne dužnosti i oduzela mu sve počasne vojne titule, obratili su joj se vojni veterani i zatražili da ga makne iz njihovog društva jer ih sramoti.

Epilog mučne sudske drame princa Andrewa (61) bio je očekivan. Ono što iznenađuje je brzina kojom se pedofilski skandal raspetljao. Sve je riješeno naredbom njegove majke, Elizabete II. (95). neka smjesta isposluje izvansudsku nagodbu s Virginijom Giuffre (38) i izbjegne sramotu kojom je mogao upropastiti proslavu njezinog platinastog jubileja. Skandal zbog intimnih odnosa s maloljetnicom već je mjesecima bio tmurni oblak koji se nadvio nad četverodnevnim slavljem povodom kraljičine 70. obljetnice na prijestolju. Radilo se o mnogo većem ulogu od parade britanskih elitnih pukovnija i vatrometa početkom lipnja u Londonu: na kocki je bio nacionalni ponos Velike Britanije. Sramoćenje njihovog simbola, kraljice, nije dolazilo u obzir. Princ je, naime, nagodbom izbjegao odlazak na suđenje u New York zakazano potkraj ove godine na kojem bi ga odvjetnički tim tužiteljice ispitivao najmanje dva dana. Kako Amerikanci nisu bili obazrivi ni prema bivšem predsjedniku Billu Clintonu na saslušanju zbog skandala s Monicom Lewinsky, kada je morao odgovarati i na pitanja o obliku svog penisa - nije teško zamisliti što bi čekalo princa Andrewa da se nije nagodio.

image

Virginia Giuffre trebala bi dobiti od princa Andrewa 12 milijuna funti

STEVE PARSONS/AFP/PROFIMEDIA

Čitajte i: Ne staju nevolje za kraljevsku obitelj: Protiv princa Andrewa podignuta optužnica na sudu u New Yorku

Virginia Giuffre, američka državljanka koja s obitelji živi u Australiji, obvezala se da u zamjenu za 12 milijuna funta (dva milijuna bit će uplaćena njezinoj dobrotvornoj zakladi, a ostatak je njezin), neće istupati u javnost dok ne završi proslava kraljičinog jubileja, piše Metro. A onda će se dogoditi neizbježno, gledat ćemo dokumentarce, čitati intervjue i knjige o mučnoj temi, seksualnom iskorištavanju financijski ranjivih djevojčica iz disfunkcionalnih obitelji, prepuštenih sebi.

Maloljetna igračka

Koliko god se činilo da je novac u pozadini građanske tužbe koju je Virginia Giuffre podigla protiv princa ove godine (isplatio ju je vlastitim novcem nakon prodaje vile u Švicarskoj vrijedne 18 milijuna funta), treba se prisjetiti da je Andrew u tri navrata 2001., mrtav hladan, spavao s tada 17-godišnjakinjom svjestan da je svega nekoliko godina starija od njegovih kćeri, princeza Beatrice (33) i Eugenie (31). Virginia je tada bila "vlasništvo" osuđenog pedofila Jeffreyja Epsteina koji je u kolovozu 2019. pod nerazjašnjenim okolnostima skončao u njujorškom zatvoru.

Bila je jedna od "igrački" povođenih moćnicima koji su si taj "luksuz" mogli priuštiti jer se, kako je rekla na sudu, bojala za svoj život.

image

Kraljičinu odluku podržali su i princ Charles te Camilla

TIM ROOKE/SHUTTERSTOCK

Čitajte i: Uhvaćen u laži: Princ Andrew ponovno sramoti britansku obitelj na nezamisliv način

Da je dogovor postignut, dokazuje dokument koji je njezin odvjetnik, David Boies, dostavio njujorškom Okružnom sudu. Objavio ga je britanski The Mirror, a ovaj pasus je posebno istaknut: "Princ Andrew namjerava dati značajnu donaciju dobrotvornoj udruzi gđe Giuffre. Princ Andrew nikada nije namjeravao zloupotrijebiti njezin karakter te prihvaća činjenicu da je trpjela i kao žrtva zlostavljanja i kao meta nepoštenih javnih napada. Poznato je da je Jeffrey Epstein trgovao bezbrojnim mladim djevojkama tijekom mnogo godina te žali zbog svoje povezanosti s Epsteinom i pohvaljuje hrabrost Virginije Giuffre i drugih preživjelih".

Uz to, pismeno se obvezao da će konkretno pokazati svoje žaljenje podržavajući borbu protiv seksualne trgovine i pružanjem potpore žrtvama, što god to značilo.

Koprcanje i laži

A prije samo nekoliko dana, njegovi odvjetnici tvrdili su da je Virginijina fotografija s princem iz ožujka 2001., snimljena u domu Epsteinove pomagačice i bivše djevojke Ghislaine Maxwell u elitnoj londonskoj četvrti Belgravia - lažna. Pisalo se i da je fotografija u međuvremenu netragom nestala te da do građanskog suđenja u New Yorku neće doći jer nema ključnog dokaza. Sam vojvoda donedavno je tvrdio da želi otići na suđenje s porotom kako bi jednom zauvijek dokazao svoju nevinost i očistio ime. A kad je 2019. Jeffreyja Epstein uhićen, a njegova nekadašnja žrtva ohrabrila se istupiti u javnost, princ je ustvrdio da je ne poznaje.

Pritisnut dokazima, nešto kasnije je rekao da ju je ipak sreo ali se ne sjeća kad.

Nije se mogao sjetiti ni kad je nastala fotografija u Londonu s Virginijom. Govorio je da je on žrtva financijske iznude, a u studenom 2019. dao je intervju BBC-ju u kojem je ispričao svoju stranu priče. Ukratko, odrješito je opovrgao intimne odnose s Virginijom, posebno onaj u Londonu (u ožujku 2001., jedan je od tri odnosa za koje ga se tereti) jer je vozio tada 12-godišnju kćer Beatrice na dječji rođendan u Pizza Express, u gradić Woking udaljeno oko 40 kilometara od prijestolnice. Njegova kćer kasnije je izjavila da se vožnje s ocem "ne sjeća". Opovrgli su ga i čuvar na ulazu u njegovu rezidenciju, dio osoblja, njegov vlastiti intenirer …

Javni šamar

Kasnije se otkrilo da su Epstein i Maxwell 2000. godine bili među uzvanicima na proslavi kraljičinog rođendana u dvorcu Windsor, a Andrew ih je iste godine pozvao i na vikend na kraljičino imanju Sandringham. Imajući sve to u vidu, bilo bi bolje da je šutio. Što se više koprcao, dublje je tonuo u laži. Koliko je naštetio monarhiji, pokazuje detalj uoči kraljičine odluke da mu oduzme svih 12 počasnih vojnih titula. Naime, nedavno je pretrpio javni šamar 150 članova udruge britanskih vojnih veterana, čiji je član: 1982. bio je sudionik rata za Falklandsko otočje.

Čitajte i: Polagan, ali siguran pad: Princu Andrewu kraljica i majka oduzela je sve titule, njega je to jako pogodilo

Objavili su pismo i zatražili od kraljice (nisu molili) da mu oduzme počasne vojne titule, posebno onu koja se odnosi na njih jer ih je sram što je u njihovom društvu. Čini se da isto misle i mnogi prinčevi sunarodnjaci. Nekadašnji playboy i majčin miljenik, postao je kraljevska parija.

Linker
20. travanj 2024 09:24