Novi dokumentarac

Kraljica je znala da će intervju princa Andrewa biti katastrofa, a sve je učinio zbog kćeri

Prikazat će se na dan krunidbe, a kako se radi o optužbama za silovanje maloljetnice kraljevog mlađeg brata, javni britanski televizijski Channel 4 Charlesu nije mogao dati gori dar.

Prikazivanje dokumentarca "Andrew: The Problem Prince" na dan krunidbe kralja Charlesa, pljuska je kraljevskoj obitelji kakvoj se nisu nadali. U Velikoj Britaniji, naime, postoji nepisano pravilo da ih mediji povodom velikih događaja puštaju na miru, pogotovo ako su vijesti po njih loše. Međutim, javni britanski televizijski Channel 4 baš će na povijesni događaj, 6. svibnja, kada će se kralj Charles i kraljica supruga Camilla nalaziti u Westminsterskoj opatiji, emitirati dokumentarac o najvećoj katastrofi s kojom se obitelj Windsor suočila posljednjih godina.

Riječ je o detaljnom prikazu pozadine intervjua koji je princ Andrew, u studenom 2019., dao za BBC-jevu dnevnu emisiju "Newsnight". Prati najvažnije priče dana, a emitira se svake večeri na BBC Two i BBC News kanalima. Razgovor je organiziran kako bi vojvoda od Yorka sugrađanima dao odgovore na pitanja: zašto je prijateljevao s osuđenim pedofilom, američkim financijašem Jeffreyjem Epsteinom, da li je imao seksualni odnos s tada maloljetnom Virginijom Giuffre i kako se u tu strašnu priču uklapa njegova prijateljica Ghislaine Maxwell, osoba od Epsteinovog najvećeg povjerenja koju je princ Andrew 2002. poveo na privatno razgledavanje Buckinghamske palače? Tom prilikom osiguranju ju je predstavio kao svoju djevojku. Očekivalo se da će vojvoda ispeglati narušeni imidž, no on se "ukopao" u blato do grla. Danas se o tom intervjuu u palači govori pod pseudonimom "prometna nesreća", što bi, s obzirom na učinjenu štetu, mogao biti eufemizam.

Dokumentarac "Andrew: The Problem Prince" uskoro će razotkriti pozadinu razgovora koji je prije četiri godine potresao monarhiju, piše Daily Mail. Vojvodu je 2019. intervjuirala Emily Maitlis, bivša BBC-jeva novinarka, voditeljica i urednica. "Mislio je da je to odlično odradio! Bio je zadovoljan intervjuom, ostao razgovarati sa mnom kada se kamera ugasila. Izgledao je vrlo veselo", rekla je u dokumentarcu.

image

Princa Andrewa sada se većinom može vidjeti samo na ranojutarnjem jahanju

SHUTTERSTCK

Čak je dao mig svojoj pratnji pozvati televizijsku novinarku da ostane još malo u palači nakon razgovora. "Pozvali su me riječima: ‘Četvrtkom imamo kino-večer. Možete ostati u palači ako želite‘. No, ona je u tom trenutku htjela pobjeći što dalje. Trebao joj je prostor da shvati što se upravo dogodilo". Priznala je da je bila "šokirana nekim vojvodinim objašnjenjima". Opisala ih je kao "plimni val loših odgovora". I otkrila zapanjujuću informaciju: kraljica Elizabeta II. dobila je na svoj stol transkript prinčevog intervjua nedugo nakon što je snimljen, što znači da su Andrewa prisluškivali kako bi, što je prije moguće, dojavili njegovoj majci sve što je izjavio. Novinarka je rekla da kraljica u najmanju ruku, nije bila zadovoljna. Odmah je shvatila što je njen srednji sin napravio i kakve bi mogle biti posljedice. Nedugo nakon što je proučila transkript, princ Andrew je pozvan na neugodan razgovor. Navodno ga je, po njenom nalogu, "na ribanje" dovelo osiguranje.

Epilog je poznat, vojvoda od Yorka zamoljen je ne koristiti u javnosti titulu Njegovo kraljevsko visočanstvo, udaljen je sa svih javnih dužnosti, ukinuta mu je apanaža iz džepa poreznih obveznika. Nekadašnjeg borca s Falklandskih otoka (princ Andrew ponosio se tim detaljem iz svoje vojne biografije), vojska se javno odrekla. Rekli su da ne žele biti povezani s osobom optuženom za silovanje, pa je ostao bez počasnih vojnih titula. Oduzeta su mu i sva dobrotvorna pokroviteljstva. Ukratko, postao je persona non grata, a to je i danas.

Zahvaljujući financijskoj nagodbi s Virginijom Giuffre, čiji su odvjetnici dokazali da je lagao kada je u intervjuu BBC-ju tvrdio da ju ne poznaje, izbjegao je suđenje zbog seksualnog zlostavljanja. Cijena je bila 12 milijuna dolara odštete nekadašnjoj žrtvi, a najveći dio navodno je podmirila sama kraljica Elizabeta.

Mnogi su se pitali zašto je vojvoda od Yorka pristao na razgovor? Dokumentarac nudi odgovor: pokušao je zaštititi stariju kćer, princezu Beatrice. Naime, nju je naveo kao alibi za dan, 10. ožujka 2001., kada se prema riječima Virginije Giuffre, u kući Ghislaine Maxwell u Londonu, dogodilo silovanje.

U intervjuu je tvrdio da je tog dana vozio tada 13-godišnju stariju kćer Beatrice na dječji rođendan u Pizza Express, u engleski gradić Woking. Kasnije se pokazalo da se njegova kći toga ne sjeća, a zapisi iz prinčevog njegovog itinerera te izjave osoblja i osiguranja pokazale su da ne govori istinu. U jesen 2019. princeza se zaručila za Edoarda Mapelli Mozzija, danas svog supruga. A njen otac našao se, nakon javne ispovijesti Virginije Giuffre, na naslovnicama tiskovina: kontekst je, najblaže rečeno, bio sramotan.

Novinarka koja je intervjuirala princa, rekla je: "Sada sam prvi put pomislila da je to možda napravio zbog nje. Život joj je bio paklen. Morala je pročitati sve one naslove. Pritom se pokušavala vjenčati. Ne znam je li to istina, ali palo mi je na pamet".

Doznalo se da je princ doveo Beatrice i na dogovore uoči intervjua. "Pisala je zabilješke tijekom sastanaka i nije mi djelovala sretno", zaključila je Emily Maitlis.

Pokazalo se da dokumentarac Channela 4 nije jedina nevolja koja će snaći kralja Charlesa povodom krunidbe. Netflix ovih dana radi na projektu "Scoops", dramatizaciji istoimene knjige o intervjuu zloglasnog princa Andrewa. Napisao ju je producent neslavno slavnog intervjua, Sam McAlister. Novinarku glumi Gillian Anderson dok je ulogu princa Andrewa dobio Rufus Sewell. Ako ništa drugo, možda će kraljevsku obitelj utješiti činjenica da je zvijezda filmova "Legenda o Zorrou" i "Ljubavnica Venecije" laskav izbor za ulogu princa Andresa.

Linker
05. ožujak 2024 14:03