JUBILARNA BROJKA

Kraljica Elizabeta slavi 70 godina na prijestolju! Polako se otkrivaju detalji najprestižnije britanske ceremonije

Proslave će uključivati i otvaranje javnosti privatnih imanja 95-godišnje kraljice te neke od najvećih svjetskih zvijezda koje će nastupiti ispred Buckinghamske palače u Londonu.

Buckinghamska palača predstavila je cijeli program događanja za proslavu platinastog jubileja britanske kraljice Elizabete II., obilježavanja njezinih 70 godina na prijestolju.

Proslave će uključivati i otvaranje javnosti privatnih imanja 95-godišnje kraljice te neke od najvećih svjetskih zvijezda koje će nastupiti ispred Buckinghamske palače u Londonu.

Nije jasno kojim će događajima prisustvovati ili u kojima će sudjelovati kraljica jer su joj liječnici naredili mirovanje u listopadu prošle godine nakon noćnog boravka u bolnici zbog neutvrđenih preliminarnih pretraga.

image

Kraljica Elizabeta II.

TOPFOTO/TOPFOTO/PROFIMEDIA

Smatra se da će glavninu jubilarnih dužnosti vjerojatno dobiti ostatak kraljevske obitelji, uključujući princa Williama i njegovu suprugu Kate, vojvotkinju od Cambridgea. Kraljica obično provodi godišnjicu svog ustoličenja privatno u Sandringhamu.

Čitajte i: Stilistica za grudnjake kraljice Elizabete otkrila šokantne detalje u svojoj knjizi, odmah je dobila otkaz

Potraga za platinastim pudingom

Službene proslave jubileja počet će u ponedjeljak kada Fortnum & Mason pokreće natjecanje za platinasti puding kako bi pronašli jelo koje će posvetiti kraljičinoj vladavini. Recepte će ocjenjivati ​​stručni žiri uključujući zvijezdu serije 'Great British Bake Off' Mary Berry.

image

Britanska kraljica i princ Filip.

TOPFOTO/TOPFOTO/PROFIMEDIA

Od 12. do 15. svibnja očekuje se više od 500 konja i 1000 izvođača u predstavi u dvorcu Windsor, koja će publiku provesti kroz povijest od Elizabete I. do danas.

Više ceremonija održat će se kasnije tijekom godine, počevši od četvrtka, 2. lipnja, prvog dana posebnog četverodnevnog državnog praznika, kada će se održati kraljičina rođendanska povorka, poznata kao Trooping the Colour.

Istog dana ujedinit će se Velika Britanija, Kanalski otoci, otok Man i britanski prekomorski teritoriji u istodobnom paljenju svjetionika uz glavni u Buckinghamskoj palači.

Čitajte i: Što se događa s kraljicom? Vladarica je zabrinula javnost nakon nenadanog otkazivanja obaveza

Svjetski poznati izvođači, jubilarni ručak...

U petak, 3. lipnja, služba zahvale za kraljičinu vladavinu održat će se u katedrali sv. Pavla, prije platinaste zabave u palači u subotu 4. lipnja uz svjetski poznate izvođače čija imena nisu objavljena.

Ljudi diljem zemlje zajedno će sjesti za veliki jubilarni ručak u nedjelju 5. lipnja, posljednjeg dana povezanog prazničnog vikenda.

image

Kraljica Elizabeta II.

AFP/AFP/PROFIMEDIA

Sandringham i Balmoral također će biti otvoreni za stanovnike i posjetitelje kako bi uživali u proslavama tijekom dugog vikenda. Školarci diljem zemlje pozvani su da naprave kolaž svojih nada za planet u sljedećih 70 godina, a neki od njihovih radova bit će istaknuti na proslavi.

Od srpnja u službenim kraljevskim rezidencijama bit će postavljene tri izložbe kojima se obilježava kraljičino stupanje na prijestolje, krunidba i jubileji.

Linker
25. ožujak 2023 15:15