DYLAN MARTINEZ AFP
Zabrinula pratitelje

Kraljica Camilla pustila suzu na okupljanju ratnih veterana, svi se pitaju što stoji iza njezine tuge

Supruga kralja Charlesa sudjelovala je na okupljanju ratnih veterana, a tamo su je svladale emocije.

Supruga kralja Charlesa sudjelovala je na okupljanju ratnih veterana, a tamo su je svladale emocije.

Članovi britanske monarhije trude se skrivati emocije, no kraljica Camilla nije mogla suzdržati suze na okupljanju ratnih veterana povodom obilježavanja Dana D. Riječ je o memorijalnom događanju povodom 80. godišnjice iskrcavanja savezničke vojske u engleskom Portsmouthu, glavnoj luci iz koje je pet tisuća brodova krenulo prema Normandiji gdje su se iskrcali 6. lipnja 1944. U toj je akciji poginulo više od četiri i pol tisuće savezničkih vojnika, a sjećanja na tu pogibeljnu, ali za svjetski mir spasonosnu vojnu akciju još su uvijek svježa kod malobrojnih još uvijek živih vojnika.

image

Camilla se baš rastužila na pričom ratnog veterana, ali razlog za suze je možda puno dublji

DYLAN MARTINEZ AFP
image

Tužna priča iz slavne vojne akcije dirnula je i kralja Charlesa

DYLAN MARTINEZ AFP

Bila je to rijetka prilika na kojem su se uz politički vrh pojavili svi stariji aktivni članovi kraljevske obitelji, kralj Charles, Camilla i princ William, a britanski kralj prvi se put u duljem govoru obratio javnosti od kada se početkom godine saznalo da je boluje od karcinoma. Kraljicu je posebno dirnula priča vremešnog veterana koji se Kraljevskoj mornarici pridružio sa 17 godina i bio svjedok pogibije mnogih vojnika, kao i svog najboljeg prijatelja. Na tu je priču oko zasuzilo i kralju Charlesu, a nije se mogla suspregnuti ni njegova Camilla.

image

Kraljica s veteranom Lenom Trewinom čija ju je priča dirnula do suza

ANDREW MATTHEWS AFP
image

Rijetki zajednički službeni izlazak- kralj Charles, kraljica Camilla i princ William

DYLAN MARTINEZ AFP

‘‘Priče o hrabrosti, otporu i solidarnosti koje smo čuli danas, ali i kroz naše živote ne mogu, a da nas ne dirnu, inspiriraju i podsjete na ono što dugujemo toj velikoj ratnoj generaciji. Naša je privilegija čuti to svjedočanstvo, ali naša uloga nije samo pasivna. Naša je dužnost osigurati da mi i buduće generacije ne zaboravimo njihovu službu i njihovu žrtvu u zamjeni tiranije slobodom”, rekao je dirnuti Charles.

image

Nedostaje samo princeza Kate

KIN CHEUNG AFP
image

Princ William razgovaro je s vremešnim veteranima koji su ga pitali za zdravlje njegove supruge

LEON NEAL AFP

No mnogi se pitaju od kuda toliko emocija kraljevskom paru kojeg posljednjih mjeseci sudbina ne mazi. Mnogi to povezuju i sa zdravstvenim stanjem princeze Kate, koja je po svemu sudeći ozbiljno bolesna jer se njezin povratak na kraljevske dužnosti ne planira cijele godine. Na svečanom memorijalnom događaju prvi je govorio budući britanski kralj, princ William, a prisutni su ga najviše pitali o zdravlju njegove supruge. On je jednom znatiželjnom veteranu samo odgovorio kako je Kate bolje i da joj je žao što nije sa svima njima u Portsmouthu.

image

Kraljevski par u Normanidji se susreo s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i njegovom suprugom Brigitte Macron

GARETH FULLER AFP
image

Druženje s veteranima u Francuskoj

GARETH FULLER AFP

A nakon obilježavanja memorijalnog dana u Engleskoj, kralj Charles, kraljica Camilla i princ William otputovali su u Normandiju gdje Francuzi također tradicionalno obilježavaju Dan D, odnosno iskrcavanje savezničke vojske i početka vojne operacije koja je oslobodila veliki dio sjeverne Francuske i naciste natjerala na povlačenje.

Linker
17. lipanj 2024 17:31