MEGA/THE MEGA AGENCY/PROFIMEDIA
PRELJUB NA DVORIMA

Kraljevstvo za spas braka: Šuška se da se Margareta II. odrekla krune za spas sinovog braka

Danski princ Frederik i njegova supruga, princeza Mary, zasjest će na tron te države, a neki smatraju da se kraljica odrekla prijestolja kako bi sinu spasila brak, kojeg je ugrozila plavokosa zavodnica simboličnog prezimena - Casanova.

Danski princ Frederik i njegova supruga, princeza Mary, zasjest će na tron te države, a neki smatraju da se kraljica odrekla prijestolja kako bi sinu spasila brak, kojeg je ugrozila plavokosa zavodnica simboličnog prezimena - Casanova.

Suočiti se sa suprugovim preljubom nakon dvadeset godina braka i četvero zajedničke djece za svaku bi ženu bilo iznimno traumatično iskustvo, no trauma je još veća kad o dotičnoj aferi bruji - cijeli svijet. Pedesetjednogodišnja danska princeza Mary svim se silama u javnosti trudi djelovati smireno i zadržati pokeraški izraz lica dok novinske stupce nastavljaju puniti pikanterije o navodnoj aferi njezina 55-godišnjeg supruga Frederika s 47-godišnjom meksičkom TV zvijezdom Genovevom Casanovom o kojoj se počelo pisati krajem prošle godine.

image

Princ Frederik navodno je Genovevu Casanovu upoznao u jednom kraljevskom lovu

RAúL TERREL/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA

Španjolski paparazzi uhvatili su ih u Madridu, gdje dotična dama živi: nasmiješeni i odlično raspoloženi, prvo su posjetili Picassovu izložbu, onda se vratili u Casanovin stan gdje su proveli nekoliko sati i presvukli se pa se uputili na kasnu večeru u restoran El Corral de la Moreria iz kojeg su izašli tek poslije ponoći. Jutro nakon zajedničkog druženja automobil danskog veleposlanstva u Madridu dočekao je princa ispred zgrade u kojoj stanuje lijepa Meksikanka i odvezao ga na aerodrom.

Genoveve se pravdala kako je samo činila uslugu prijatelju koji ju je zamolio da pravi društvo Frederiku na izložbi jer je on bio spriječen, no rijetko je tko u to povjerovao, a ponajmanje njegova supruga, princeza Mary. Iako se par i nakon objave tih fotografija krajem prošle godine nastavio zajedno pojavljivati na društvenim događanjima, stručnjaci za govor tijela konstatirali su kako posljednje zajedničke fotografije - snimljene u palači Christiansborg u Kopen­­ha­­genu na tradicionalnom druženju s diplomatskim zborom - pokazuju da su iznimno hladni i suzdržani jedno prema drugome.

image

Par na tradicionalnoj novogodišnjoj večeri

MEGA/THE MEGA AGENCY/PROFIMEDIA

Danci su zgranuti - ako je to što se piše istina, teško će to oprostiti Frederiku jer čitava nacija obožava princezu Mary, na čelu s njezinom svekrvom, kraljicom Margaretom II. U televizijskom obraćanju na Staru godinu kraljica je prilično šokirala svoje podanike objavom da se povlači s prijestolja, na koje će 14. siječnja zasjesti Frederik, a posljednjih dana sve se glasnije šuška kako se iza njezine odluke krije pokušaj da na taj način spasi brak svog sina, koji je ugrožen njegovom fascinacijom Casanovom.

Dotična plavuša očito je slaba na plemenitaše - njezin bivši muž, Cayetano Martínez de Irujo y Fitz-James Stuart, 14. je grof od Salvatierre i 4. vojvoda od Arjone, a iako su se razveli još 2007., Genoveva se nastavila kretati u visokom društvu, pa se špekulira kako je i Frederika upoznala na jednom kraljevskom lovu. U strahu da bi mogla uloviti i njezina sina, kraljica je odlučila odstupiti s prijestolja, nadajući se kako će nova kraljevska titula ponovno zbližiti Frederika i Mary, smatra kraljevski komentator Phil Dampier.

image

Danci jako vole princezu Mary

SPLASHNEWS.COM/SPLASH/PROFIMEDIA

"Kraljica će napraviti sve što je u njezinoj moći da spasi sinov brak i zadrži Mary u obitelji, čija joj je vrijednost oduvijek jasna. Ona je omiljena članica danske kraljevske obitelji i tamošnja modna ikona, u koju su se Danci zaljubili na prvu, baš kao i Frederik", kazao je Dampier.

Budući kraljevski par ove godine slavi dva desetljeća braka u kojem je dobio četvero djece: 18-godišnjeg Christiana, 16-godišnju Isabelle te 13-godišnje blizance Vincenta i Josephine. Upoznali su se 2000. u Australiji tijekom ljetnih Olimpijskih igara na koje je Frederik došao bodriti danski jedriličarski tim, a fatalni susret dogodio se u pubu Slip Inn u Sydneyju. Tad 28-godišnja Mary Elizabeth Donaldson u prvom trenutku nije imala pojma da je šarmantni plavooki Danac koji joj se udvara za šankom - pravi pravcati princ.

image

Obitelj na okupu: kraljica Margareta II. sa sinom, snahom i unucima

MEGA/THE MEGA AGENCY/PROFIMEDIA

"Naš prvi susret bio je jednostavan. Nisam imala pojma da je on danski princ, predstavio mi se kao Fred i tako sam ga i upisala u svoj mobitel. Pola sata kasnije netko mi je prišao i pitao znam li uopće tko su ti ljudi", ispričala je jednom prilikom princeza Mary, koja je Frederika osvojila svojim samopouzdanjem, smislom za humor i velikim ambicijama. Studirala je pravo i ekonomiju, govorila nekoliko jezika i gradila respektabilnu karijeru - radeći kao marketinška konzultantica i direktorica prodaje.

Rođena kao najmlađe dijete profesora matematike Johna Dalgleisha Donaldsona i njegove supruge Henriette, Mary je odmalena bila odlična u svemu čega bi se prihvatila: bila je jedna od najboljih i najomiljenijih učenica svoje generacije u srednjoj školi Taroona, kapetanica ženske hokejaške momčadi i plivačkog tima, a odlično joj je išlo i jahanje. Uz to ju je interesirala i glazba pa svira čak tri instrumenta - klavir, flautu i klarinet.

image

Frederik i Mary upoznali su se 2000. godine u pubu, Sydneyju

KELD NAVNTOFT/AFP/PROFIMEDIA

Nakon što je otkrila da izlazi s danskim princom, njezin se život potpuno promijenio. Titula princeze, doduše, nikad nije bila nešto o čemu je sanjala, pa čak ni kao djevojčica.

"Još se živo sjećam princeze Diane kako hoda dugačkim crvenim tepihom na svom vjenčanju dok se iza nje vuče dugačak veo. No, ne sjećam se da sam ikad željela i sama jednog dana postati princeza. Uvijek sam sanjala o tome da postanem veterinarka", priznala je Mary, koja se nakon četiri godine veze 14. svibnja 2004. udala za Frederika i postala princeza.

Iako zvuči idilično, to je zahtijevalo ogromne žrtve: kako bi mogla pristupiti danskoj kraljevskoj obitelji, morala se odreći australskog državljanstva, ostaviti prezbiterijansku vjeru i pristupiti danskoj evangeličkoj luteranskoj crkvi, naučiti jezik i - ono najstrašnije - unaprijed se odreći, u slučaju razvoda, skrbništva nad njihovom budućom djecom.

image

Vjenčali su se 2004., a zajedno imaju četvero djece

SOEREN BIDSTRUP/AFP/PROFIMEDIA

Otkako je postala princezom, Mary se posvetila humanitarnom radu, postala glasnogovornica organizacije Save the Children promovirajući programe protiv vršnjačkog zlostavljanja te pokrenula fondaciju Mary, koja se bori protiv bullyinga, obiteljskog nasilja i usamljenosti u modernom društvu.

Novinske stupce, osim zbog humanitarnog rada, najčešće puni zbog svojih fantastičnih odjevnih kombinacija te se već našla na prestižnim listama najbolje odjevenih žena svijeta. Brinetu visoku 172 centimetra, besprijekorne figure i manira, mnogi uspoređuju s princezom od Walesa, i to ne samo zbog fizičkih sličnosti: obje dolaze iz slične srednje klase, obje su iznimno posvećene svojoj obitelji i obje su savršeno savladale sve plemenitaške protokole, bez ijedne mrlje u dosadašnjoj karijeri princeze. Bolju kraljicu od one koju će dobiti 14. siječnja Danci ne mogu zamisliti: anketa je pokazala da je podržava 85 posto stanovnika te zemlje, koji su ljutiti na budućeg kralja što ugrožava brak zbog jedne Casanove.

image

Princeza se bavi humanitarnim radom

HANNE JUUL/ALLER/MEGA/THE MEGA AGENCY/PROFIMEDIA
Linker
28. travanj 2024 01:51