Danski kraljevski par morao je racionalizirati popis pokroviteljstava

 STEFAN LINDBLOM/TT/SHUTTERSTOCK
Racionalizacija

Kraljevski par steže remen, Danci su nezadovoljni novom odlukom

Zbog sve manje vremena i sve većeg broja udruga koje traže pomoć, kralj Frederik i kraljica Mary morali su donijeti nepopularnu odluku i fokusirati se na najvažnije organizacije.

Zbog sve manje vremena i sve većeg broja udruga koje traže pomoć, kralj Frederik i kraljica Mary morali su donijeti nepopularnu odluku i fokusirati se na najvažnije organizacije.

Danski kraljevski par prelomio je odluku koja se nije svidjela njihovim sunarodnjacima. Riječ je o drastičnom smanjivanju broja pokroviteljstava nad desecima dobrotvornih udruga, organizacija koje promiču kulturu i znanost te sportskih društava. Prvi je "stradao" Zoološki vrt u Kopenhagenu koji je, nadajući se i dalje kraljevskom pokroviteljstvu, odjeljku s australskim i tasmanijskim životinjama dao ime kraljice Mary, rođenoj u tasmanskom gradu Hobartu. Međutim, nije uspjelo, kraljica ih se morala odreći. Stvar je u tome da se par o čijim se bračnim problemima pisalo diljem svijeta, jednostavno ne stigne svima jednako posvetiti. Drugi problem je financijske prirode: "remen se steže", teško im je pratiti molbe za doniranjem sredstava udrugama čiji se broj iz godine u godinu povećavao. Među ostalima "nastradali su" Danski golf savez, Danski plivački savez, Festival cvijeća u Odenseu i Grenlandski fond za božićne marke.

image

Danski kralj i kraljica tijekom nedavnog posjeta Norveškoj: bračni problemi su zaboravljeni

SHUTTERSTOCK

"Kroz naša kraljevska pokroviteljstva želimo podržati napore koji promiču dansku kulturu, znanost i poduzetništvo, štite našu prirodu i daju glas marginaliziranima i ranjivima u našem društvu", pojašnjeno je u priopćenju koje prenosi Daily Mail.

Dodajmo i to kako je Mary, dok je bila supruga prijestolonasljednika, imala 36 pokroviteljstava, no sada će se podržavati rad 23 udruge, među kojima ima onih koje nikada nisu imale pokroviteljstvo Krune - poput danske inačice "Crvenih nosova", zdravstvenih djelatnika koji uveseljavaju malene pacijente. Portfelj bivše kraljice, 84-godišnje Margrethe, drastično je smanjen s 80 na 21 udrugu: neke od najvažnijih preuzeli su njen stariji sin i snaha.

image

Bivša kraljica rasterećena je brige o značajnom broju udruga

SHUTTERSTOCK

Primjerice, kraljica Mary umjesto svekrve danas podržava Kraljevsku dansku glazbenu akademiju i Dansko društvo za rak. A kralj Frederik koji je nakon racionalizacije zadržao osam starih pokroviteljstava, preuzeo je 14 majčinih udruga, među kojima su Sportska federacija Danske i Kraljevsko geografsko društvo.

Manje će raditi i kraljev mlađi brat, princ Joachim: predstavljat će 24 udruge nakon što je s njegovog popisa uklonjeno 16 organizacija. Dio zaduženja preuzela je prinčeva supruga, princeza Marie. Ona je jedina članica kraljevske obitelji čiji se portfelj pokroviteljstava povećao, prije je imala 13 a sada ima 18 organizacija.

image

Princ Joachim sa suprugom Marie dogovorio se da će ona preuzti dio njegovih udruga

SHUTTERSTOCK

Predahnut će i mlađa sestra bivše kraljice Margrethe, 80-godišnja princeza Benedikte. Njezin popis udruga smanjen je s 44 na samo 25. Racionalizacija je bez sumnje razočarala one čije su udruge skinute s popisa. Njima je uz žaljenje poručeno da im žele više sreće drugi put, na natječaju koji će se naknadno raspisati.

Linker
30. lipanj 2024 03:27