Kraljica tijekom odmora ovog ljeta u Francuskoj

 PREZAT DENIS/ABACA/SHUTTERSTOCK
Umjetnost je prva

Kraljevska posla: Danska kraljica u poslovnoj suradnji s Netflixom

Radi se o romantičnoj bajci "Ehrengard: Umjetnost zavođenja" snimljenoj prema istoimenom djelu Karen Blixen o zavodniku koji podučava princa kako osvajati žene, a na kraju biva i sam zaveden.

Radi se o romantičnoj bajci "Ehrengard: Umjetnost zavođenja" snimljenoj prema istoimenom djelu Karen Blixen o zavodniku koji podučava princa kako osvajati žene, a na kraju biva i sam zaveden.

Čini se da je Netflix jedina streaming platforma koja se može pohvaliti činjenicom kako se među njihovim suradnicima nalazi danska kraljica Margareta II. Prošlog mjeseca počelo je prikazivanje danske romantične kostimirane drame "Ehrengard: Umjetnost zavođenja" snimljene prema istoimenom romanu svjetski znane književnice Karen Blixen. Kraljičin zadatak bio je osmisliti i kostime i scenografiju bajkovite pripovijesti o izmišljenom kraljevstvu Babenhausen čija velika vojvotkinja angažira slikara Cazottea da njenog sramežljivog sina, prijestolonasljednika, poduči umijeću zavođenja i vođenja ljubavi. Plan se izjalovljuje kada se slikar zaljubi u neobičnu djevojku Ehrengard i shvati da o ljubavi ne zna toliko koliko je mislio.

Kraljica je paralelno s dužnostima diljem domovine, kreirala preko 50 kostima i izradila preko 80 dekupaža prema kojima su osmišljeni interijeri i eksterijeri filma. Kada Netflixovi lokacijski menadžeri nisu mogli pronaći odgovarajuća mjesta za pojedine scene, kreirane su 3D tehnologijom vjerno prateći kraljičine dekupaže (ukrašavanje ili stvaranje slika lijepljenjem isječaka papira u boji).

image

Na proslavi 50.obljetnice vladanja, čestitao joj je i švedski kralj Carl Gustaf

ANDERS WIKLUND/TT/SHUTTERSTOCK

"Bilo je zabavno", rekla je za The New York Times u nedavnom intervjuu, tijekom odmora na privatnom, ladanjskom posjedu danske kraljevske obitelji na jugu Francuske. Film je premijerno prikazan u Kopenhagenu prošlog mjeseca, a pohvale joj još uvijek stižu u kraljevsku palaču Fredensborg. Nisu upućene reda radi: monarhinja s najdužim vladarskim stažem na svijetu (prošle godine obilježila je 50. obljetnicu stupanja na prijestolje) već je radila na filmu kao produkcijska dizajnerica. Riječ je o dva kraća filma koja je producirala, "Snježna kraljica" i "Divlji labudovi" prema bajkama Hansa Christiana Andersena. Prikazani su na danskoj televiziji 2000. i 2009., a Netflix ju je od tada "imao na oku". Čekali su priliku ponuditi joj suradnju na damskom filmu koju neće moći odbiti, a kada se pojavio scenarij na temelju djela velike Karen Blixen, to je bilo to. Znali su da im Margareta II. neće moći reći "ne".

Treba dodati kako je umjetnost istinski kraljičin poziv: odmalena je vješto crtala i pohađala privatne satove, a crtati je nastavila i kada je u svojoj 13. godini, promjenom danskog ustava, postala prijestolonasljednica. Nastavila se baviti umjetnošću što je duže mogla, do ranih 20-ih godina kada je počelo njeno intenzivno pripremanje za buduću ulogu.

Uredno je odradila sve što je podrazumijevalo naobrazbu za vladanje, studirala je političke znanosti i ekonomiju na Sveučilištu Aarhus u Danskoj, Sorboni i na glasovitoj London school of Economics. Sebi za gušt, diplomirala je i na studiju prapovijesne arheologije na Sveučilištu u Cambridgeu. Nastavila se usavršavati u slikanju i drugim umjetničkim tehnikama i nakon što je 1972. okrunjena, poslije smrti oca Fridrika IX. od Danske.

image

Kraljevska palača Fredensborg

SHUTTERSTOCK

Kada je pročitala „Gospodara prstenova" J.R.R. Tolkiena, trilogija ju je nadahnula nacrtati ilustracije. Zanimljivo je to da je J.R.R. Tolkienu 1970., tri godine prije njegove smrti, poslala svoje crteže za dansko izdanje trilogije pod pseudonimom Ingahild Grathmer. Odobreni su i objavljeni u knjizi početkom 70-ih.

"Ponekad to traje satima, a ponekad ideje žele van i odjednom napravite cijeli dekupaž u popodnevnim satima To je neka vrsta zagonetke", rekla je 83-godišnja Margareta.

image

Kraljica surađuje s filmašima

TIM ROOKE/SHUTTERSTOCK

Pričajući o nadahnuću za kostime, izjavila je da Karen Blixen nije precizirala vremenski okvir svog djela pa je imala odriješene ruke. Odlučila se za modu u vrijeme razdoblja Biedermeier od 1815. do 1848. godine, u srednjoj Europi.

"Prilično mi se sviđa taj stil", rekla je danska kraljica dodajući kako ju već dugo zanima ispreplitanje odjevnog stila i povijesti. I nadahnjuje za osmišljanje novih kostima.

Linker
26. travanj 2024 22:09