SAV BLISTA

Kralj Charles već pola stoljeća ne izlazi iz kuće bez jedne stvari, nosio ju je i u Zagrebu!

Naslijedio ga je od svog ujaka princa Edwarda.

Nije tajna da britanska kraljevska obitelj raspolaže s nekim od najdragocjenijih i najvrednijih komada nakita na svijetu. U kraljevskoj riznici pohranjene su dijamantne tijare, biserne ogrlice, broševi optočeni dijamantima, narukvice, prstenje i naušnice iznimne vrijednosti.

image

Supružnici su početkom studenog posjetili izložbu o afričkoj modi u Muzeju Victorije i Alberta u Londonu

JAMES VEYSEY/SHUTTERSTOCK

No, neki komadi svojim vlasnicima su neprocjenjivi, ne zbog njihove stvarne tržišne vrijednosti, nego zbog emocija i sjećanja vezanih uz njih.

A sadašnji monarh, kralj Charles toliko je vezan uz jedan predmet, da već pola stoljeća nikad ne izlazi iz kuće bez njega.

Na malom prstu njegove lijeve ruke stalno blista zlatni pečatnjak s grbom princa od Walesa, a prema riječima stručnjaka izrađen je od 20 grama velškog zlata iz rudnika Clogau St. David u Walesu.

image

Pečatnjak je bio na njegovoj lijevoj ruci i za posjeta Zagrebu u ožuku 2016.

PA WIRE/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Da nema svoju priču i historijski pedigre povezan s kraljevskom obitelji njegova tržišna vrijednost iznosila bi otprilike četiri tisuće funti.

No kako je izrađen prije 175 godina, a prije kralja nosio ga je Charlesov ujak, princ Edward, vojvoda od Windsora koji je s trona abdicirao 1936, zbog ženidbe s pučankom Wallis Simpson.

image

Kralj Charles sa suprugom Camillom

TIM ROOKE/SHUTTERSTOCK

Kralj Charles naslijedio ga je nakon ujakove smrti 1972., a pečatnjak mu se toliko sviđa da se u javnosti ne pojavljuje bez svog zaštitnog znaka na malom prstu lijeve ruke.

Linker
25. travanj 2024 22:52