Urnebesan doček

Kralj Charles postao je viralan zbog komičnog komentara s prvog sastanka s premijerkom

Zbunio je Liz Truss šalom kojom je ciljao na njezin posljednji susret s kraljicom Elizabetom, nakon čega je njegova majka preminula.

Premda je britanska premijerka Liz Truss prekaljena političarka, jako ju je iznenadio doček kralja Charlesa koji ju je primio u prvom tjednom briefingu u Buckinghamskoj palači. Pozdravila ga je u skladu s protokolom, a on ju je dočekao riječima: "O, Bože, opet ste ovdje!"

Premijerka ga je zbunjeno pogledala, a potom je shvatila da se šali. Ciljao je na njezin susret s njegovom majkom, Elizabetom II. 6. rujna u dvorcu Balmoral: dva dana kasnije kraljica je preminula.

Susret je, nakon uvodne šale, protekao prema planu, a kralj je, sudeći po dijeljenju videa sa svojeg prvog sastanka s premijerom otkako je kralj, poslije žalovanja, oduševio sunarodnjake, piše The Guardian. Postao je hit na društvenim mrežama.

Mnogima je za oko zapela uokvirena fotografija na njegovom stolu s vjenčanja Harryja i Meghan: uz mladence su pokojna kraljica, Charles i Camilla, William i Kate te Meghanina majka Doria Ragland. Očito mu je ta obiteljska uspomena jako draga. Možda je to znak da je pomirba ipak moguća?

Dok se kraljevi sunarodnjaci brinu o tome kada će se i kako prevladati razdor u svojoj obitelji, što uvelike ovisi o Harryjevoj autobiografiji koja izlazi do kraja godine, Charles III. mora izaći na kraj s neuobičajenim izazovom. Naime, sjedište britanske krune, Buckinghamska palača, njemu je samo radno mjesto.

image

Radovi su u tijeku.

ADRIAN DENNIS/PA IMAGES/PROFIMEDIA

Poput običnih Britanaca, svaki dan dolazi na posao u palaču i vraća se kući, u obližnju rezidenciju Clarence House - gdje stanuje već devetnaest godina. Naime, Buckinghamska palača se temeljito obnavlja, radovi vrijede 370 milijuna funti i trajat će do 2027.

Kako ima mnogo obaveza i u dvorcu Windsor, zaključio je da je bolje da ondje prespava nakon radnog dana. Tako da njegov raspored spavanja, prema pisanju Daily Maila, izgleda ovako: tri dana kralj će spavati u staroj rezidenciji, Clarence Houseu, dvije noći u dvorcu Windsor, dok će tijekom slobodnih vikenda biti u dvorcu Sandringham, Norfolk. Kraljica supruga, Camilla, nije se oglasila. Zasad nije otkrila hoće li pratiti supruga tijekom tjednih selidbi.

Linker
25. travanj 2024 07:08