POOL WIREIMAGE
u dobru i zlu

Kate i William - ljubav jača i od bolesti

Upoznali su se prije 21 godinu na škotskom sveučilištu St Andrews, kao brucoši na studiju povijesti umjetnosti, a 29. travnja 2011. vjenčali su se u Westminsterskoj opatiji. Gotovo 13 godina kasnije, buduća kraljica otkrila je da ima rak, a njezin suprug, baš kao i na dan vjenčanja dok su izmjenjivali bračne zavjete, bit će uz nju u najtežim trenucima.

Upoznali su se prije 21 godinu na škotskom sveučilištu St Andrews, kao brucoši na studiju povijesti umjetnosti, a 29. travnja 2011. vjenčali su se u Westminsterskoj opatiji. Gotovo 13 godina kasnije, buduća kraljica otkrila je da ima rak, a njezin suprug, baš kao i na dan vjenčanja dok su izmjenjivali bračne zavjete, bit će uz nju u najtežim trenucima.

U Westminstersku opatiju ušla je kao pučanka, a izišla kao Njezino Kraljevsko Veličanstvo vojvotkinja od Cambridgea. Petak, 29. travnja 2011., bio je najsretniji dan u životu tada 29-godišnje Kate Middleton, koja je udajom za princa Williama ispunila svoj san. Dok je koračala golemom katedralom u pratnji oca, poduzetnika Michaela Middletona, na njezinom licu očitavali su se beskrajna sreća i uzbuđenost, ali i dostojanstvena suzdržanost koja krasi članove kraljevskih obitelji. Tremu je - pogotovo kad mu je ruka zadrhtala dok joj je stavljao burmu na prst - imao i mladoženja, kojeg su iz prvog reda na desnoj strani katedrale pomno pratili baka, kraljica Elizabeta II. i djed, princ Philip te otac, princ Charles, i njegova supruga Camilla. Kad je Rowan Williams, nadbiskup od Canterburyja, vjenčao par, majka mlade, bivša stjuardesa Carole Middleton, s usana nije mogla skinuti ponosan osmijeh. Sretni su bili i kumovi, Williamov brat Harry i Kateina sestra Phillipa zvana Pippa, a njezin mlađi brat James iz Biblije je pročitao molitvu za novopečeni bračni par.

image

Kate i William vjenčali su se 2011.

ROYALPORTRAITS EUROPE/BERNARD RUBSAMEN/BESTIMAGE/PROFIMEDIA

Mladenci su i sami napisali dirljivu molitvu koju su zajedno s njima pročitali svi uzvanici, u kojoj je stajalo: "Bože, Oče naš, zahvaljujemo ti na svojim obiteljima, na ljubavi koju dijelimo i na veselju zbog vjenčanja. U rastrganosti svakodnevice pokušat ćemo oči držati prikovane samo na ono što je uistinu važno u životu." A ono što je za njih uistinu važno počelo je prije 21 godinu na škotskom sveučilištu St Andrews, gdje su se upoznali kao brucoši na studiju povijesti umjetnosti. Bajkovito vjenčanje, koje se po raskoši i ljepoti moglo mjeriti jedino s onim od prije trideset godina između princa Charlesa i Lady Di, bilo je kruna njihove dugogodišnje ljubavi. Ta ljubav napokon je zapečaćena prstenom i potvrđena pred svima dvostrukim poljupcem na balkonu Buckinghamske palače.

Onoga trenutka kad ju je William zaručio dijamantnim prstenom svoje pokojne majke, Kate Middleton nije mogla izbjeći usporedbe s karizmatičnom Lady Di, no princezu te usporedbe nimalo nisu uznemiravale. Kate i William prije ženidbe proveli su zajedno osam godina i iskusili su zajednički život, nakon čega su oboje postali još sigurniji u svoju ljubav, a prije 43 godine princ Charles se Diani udvarao samo šest mjeseci. Budući da se udala s 29 godina, Kate je u brak ušla s mnogo više životnog iskustva nego Diana, kojoj je na dan vjenčanja bilo tek 20 godina. Između Kate i Williama tek je pet mjeseci razlike, a Diana je bila 12 godina mlađa od Charlesa. Diana je zbog braka odustala od školovanja, dok je Kate prije braka diplomirala povijest umjetnosti, a čak ima i nešto radnog staža u tvrtki svojih roditelja te kao trgovkinja dizajnerskom odjećom. Kateino je djetinjstvo bilo sretnije i stabilnije nego Dianino, čiji su se roditelji rano razveli, dok su mama i tata Middleton i dalje u sretnom braku. Jadna Diana nije se znala nositi s medijima koji su je proganjali kao “vrag grešnu dušu”, pa su je na kraju paparazzi otjerali i u smrt, a Kate je od te tragedije profitirala utoliko što su novinari prema njoj bili mnogo obzirniji.

image

Upoznali su se na Sveučilištu St Andrews gdje su oboje studirali povijest umjetnosti

ANWAR HUSSEIN COLLECTION/SIPA PRESS/PROFIMEDIA ANWAR HUSSEIN COLLECTION/SIPA PRESS/PROFIMEDIA

Kate Middleton i princ William upoznali su se u jesen 2001. na škotskom Sveučilištu St Andrews, gdje su oboje upisali studij povijesti umjetnosti. Ispočetka su bili samo prijatelji, koji su se često družili, učili zajedno i igrali tenis. Princ se, navodno, jako zagrijao za svoju kolegicu vidjevši je kao manekenku na humanitarnoj reviji, na kojoj je bila odjevena u prozirnu čipkastu haljinu. Prvu godinu studija živjeli su, kao i svi brucoši, u studentskom domu u sklopu sveučilišta, a na drugoj su se, s još dvoje prijatelja, preselili u četverosobnu kuću u gradu. To nije dobro utjecalo na tadašnju vezu Kate Middleton sa studentom Rupertom Finchem, koja se raspala 2003. Oko Božića iste godine prohodala je s princem Williamom, a prve zajedničke fotografije objavljene su u ožujku 2004., sa skijanja u švicarskom Klostersu. Ljubav je cvjetala sve do travnja 2007., kad su prekinuli jer se princ, navodno, smatrao premladim za brak, a i bacio je oko na plemkinju i glumicu Isabellu Anstruther.

image

S djecom: sinovima Georgeom i Louisom i kći Charlotte

GEORGE ROGERS-POOL/SIPA PRESS/PROFIMEDIA GEORGE ROGERS-POOL/SIPA PRESS/PROFIMEDIA

Nakon sedam godina veze, princ William zaprosio je Kate Middleton u listopadu 2010. na zajedničkom odmoru u Keniji. Na romantičan safari otišli su nakon što je britanski prijestolonasljednik završio obuku za pilota spasilačkog helikoptera Kraljevskih zračnih snaga. On i njegova djevojka najprije su nekoliko dana proveli kampirajući u šatoru, a zatim su posjetili prijatelje koji su im ustupili avion za let do drvene kućice na prekrasnom jezeru Rotundu. Princ je tri tjedna u naprtnjači nosio zlatni zaručnički prsten s plavim 18-karatnim safirom, optočen dijamantima. Za njega je posebno emotivno vezan jer je riječ o zaručničkom prstenu njegove pokojne majke, lady Diane Spencer. Ona ga je u veljači 1981. odabrala u draguljarskoj kući Garrard, a tada je vrijedio 28.000 funta. Princ William zaprosio je svoju djevojku kleknuvši na verandi, a nakon što je ona oduševljeno pristala, proslavili su to uz čašu šampanjca. Zaruke su objavili 16. studenoga, a isti dan zaručnici su održali konferenciju za novinare u palači St. James.

William je monarh novog doba, Britanci ga obožavaju i vjeruju da će, kad po prirodi stvari dođe na prijestolje, vratiti sjaj monarhiji koju su posljednja tri desetljeća potresali brojni skandali. Od nevjere princa Charlesa, intervjua Lady Di u kojem je potanko opisala razloge zbog kojih se razvodi od supruga te njezinih brojnih pojavljivanja u tabloidima, razvoda princa Andrewa i njegovog prijateljstva s pedofilom Jeffreyjom Epsteinom, kao i nevolja s Harryjem i Meghan. No, bez obzira na sve afere koje su potresale Buckinghamsku palaču, Britanci nisu prestali vjerovati kraljici Elizabeti II., koja je od krunidbe 1953. pa sve do smrti ostala moralna vertikala i čvrsta stijena monarhije. Reputaciju joj nisu narušili ni povremeni ispadi i komentari njezina supruga, princa Philipa, vojvode od Edinburgha. Ali najviše su se uzdali u princa Williama. Smatrali su ga savršenim princem, mladićem besprijekornih manira i kraljevskog držanja i dostojnim nasljednikom na prijestolju.

image

Uskoro će proslaviti 13 godina braka

I-IMAGES/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA

Kate je lijepa, obrazovana, elegantna i decentna. Ukratko, prava dama, dostojna titule koju je ponijela nakon što je postala supruga princa Williama. Tako su svjetski mediji opisivali Kate Middleton, rođenu u engleskom gradu Readingu. Djetinjstvo je provela u Buckleburyju, selu u engleskoj pokrajini Berkshire, gdje i danas žive njezini roditelji, poduzetnici Michael i Carole Middleton. Pohađala je privatnu osnovnu školu St Andrew’s u Pangbourneu, gdje se, osim odličnim uspjehom, isticala i brojnim aktivnostima. Svirala je flautu, pjevala, glumila u dramskoj sekciji, išla na satove baleta i stepa. Postavila je školski rekord u skoku uvis, trenirala je plivanje i hokej na travi, a tim sportom nastavila se baviti i u elitnom koledžu Marlborough u Wiltshireu, gdje je bila kapetanica školskog tima. Osim toga, bila je izvrsna u netballu (igri sličnoj košarci), veslanju, plivanju i tenisu. Školske kolege redom su je opisivali kao ozbiljnu i marljivu djevojku pristojnog ponašanja, koja se isticala u svemu čime se bavila. Nakon završenog koledža, Kate Middleton je odlučila pauzirati jednu godinu prije odlaska na studij. Otišla je u Firencu, gdje je pohađala tečaj umjetnosti na British Institutu, a nakon toga u Čile, gdje je sudjelovala u humanitarnom programu pomoći djeci. Nakon povratka kući upisala je studij povijesti umjetnosti na elitnom škotskom sveučilištu St Andrews, gdje je i upoznala princa Williama. Nakon završetka studija jedno je vrijeme radila kao buyer za lanac trgovina Jigsaw. Željela se okušati i kao profesionalna fotografkinja, što joj je danas drag hobi. U Britaniji je poznata kao modna ikona i već se godinama nalazi na listama najbolje odjevenih žena, a njezin profinjeni stil mnogi uspoređuju sa stilom Lady Di, pokojne majke princa Williama.

image

Prije nego što su se oženili hodali su osam godina

CHRIS FLOYD/CAMERA PRESS/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA CHRIS FLOYD/CAMERA PRESS/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Kada su se, nekoliko godina unatrag, u novinama pojavili prvi napisi o mogućem vjenčanju Kate Middleton i princa Wiliama, kao najveću prepreku tom braku mnogi su isticali pučko podrijetlo buduće mladenke. Srećom, ljubav je pobijedila konzervativna pravila, a nedostatak plave krvi buduća je princeza nadoknadila vrhunskim obrazovanjem, otmjenim manirama i decentnim ponašanjem. Većina Britanaca nimalo joj nije zamjeralo to što njezini roditelji nisu aristokrati i sasvim su zadovoljni građanskim podrijetlom njezinog oca, biznismena Michaela Middletona. Njegov otac bio je pilot, a među precima je bilo trgovaca, odvjetnika i zemljoposjednika. Doduše, podrijetlo princezine majke Carole Middleton, koja dolazi iz tipične radničke obitelji, nekima je ipak bio trn u oku. Njezin je otac bio građevinski radnik koji je školu napustio s 14 godina, dok je među precima najviše rudara. Michael i Carole Middleton upoznali su se radeći zajedno u zrakoplovnoj kompaniji British Airways, gdje je on bio dispečer u kontroli leta, a ona stjuardesa. U braku su već 43 godine, a žive u selu Bucklebury pokraj Readinga, grada u kojem je rođena Kate Middleton, prvo od njihovo troje djece. Malo je poznato da se obitelj zbog očevog posla u British Airwaysu u svibnju 1984. na dvije godine odselila u jordanski grad Amman, gdje je njihova najstarija kći pohađala engleski vrtić. Nakon povratka u Englesku, Michael i Carole Middleton okrenuli su novu stranicu života: 1987. osnovali su tvrtku Party Pieces, koja se bavila internetskom prodajom rekvizita za dječje rođendane. Bio je to pun pogodak. Zahvaljujući izvrsnom poslovanju, naglo su se obogatili te svojoj djeci - nakon Kate su dobili Phillipu (40) i Jamesa (35) - omogućili lagodan život i kvalitetno obrazovanje.

image

Princeza i princ od Walesa

TIM ROOKE/SHUTTERSTOCK TIM ROOKE/SHUTTERSTOCK

Princ i princeza od Walesa 29. travnja proslavit će 13 godina braka u kojem su dobili troje djece - Georgea, Charlotte i Louisa. Zasigurno nisu mogli ni sanjati da će Kate, najpopularnija članica kraljevske obitelji, morati u videoporuci javno reći da se od veljače liječi od zloćudne bolesti i da je ovo njihov annus horribilis. Sjedeći na klupi u parku u prugastoj majici i trapericama princeza jee prvo zahvalila svima na brizi i porukama podrške, te dodala kako je dijagnoza bila veliki šok njoj i njezinim najdražima, a posebno članovima najuže obitelji. Kate i Williama sada čeka najteža bitka, za koju je buduća kraljica odlučno rekla da je neće izgubiti - dok će njezin princ biti uz nju.

Linker
26. travanj 2024 21:18