Pravo nasljednika

Iznenadit ćete se kolika je godišnja plaća princa Williama. Iznos je vrtoglav

U kraljevskoj obitelji samo on ima značajnu financijsku povlasticu uređenu poveljom iz 1337. godine zbog čega mora nositi još jednu važnu titulu.

Nedavno objavljeno godišnje financijsko izvješće britanske kraljevske obitelji otkriva kako William, princ od Walesa, prima godišnju plaću od gotovo šest milijuna funti. Njegovi prihodi (plaća princa od Walesa) uređeni su još 1337. godine Velikom poveljom kralja Edwarda III., kojom je kralj svom najstarijem sinu i nasljedniku ostavio prihode iz vojvodstva Cornwall. Ukratko, prije 700 godina s titulom princa od Walesa, dogovorena je pozamašna financijska povlastica, a tako je i danas. Da ne ispadne kako se najvažnija titula budućeg kralja odnosi na jedan dio Ujedinjenog Kraljevstva, Wales, a da on bez obzira na to prima plaću iz drugog vojvodstva, uređeno je da s titulom nasljednika prijestolja pod ruku ide i titula vojvode od Cornwalla.

image

Princ William sa suprugom Catherin i djecom

MAUREEN MCLEAN/SHUTTERSTOCK

Plaća se ubire od godišnjeg neto prihoda s imanja, investicija te iz iznajmljivanja nekretnina u vlasništvu Krune iz cijelog vojvodstva. Isto pravilo vrijedilo je i za kralja Charles dok je bio princ.

Godišnje izvješće objavljeno potkraj lipnja, pokazalo je da su kraljevi troškovi i troškovi njegovog domaćinstva porasli za 5%, zbog inflacije i cijene koju britansko gospodarstvo, na ovaj ili onaj način plaća zbog Brexita.

Velik dio troškova kraljevske obitelji pokriva se iz džepa poreznih obveznika, a taj namet zove se Državna potpora, prenosi UsMagazine. Prošle godine isplaćeno im je 86,3 milijuna funti, što znači da kraljevska obitelj svakog poreznog obveznika košta 1,29 funta godišnje.

image

Kralj Charles s radnim članovima obitelji nakon krunidbe 2023.

HUGO BURNAND/ROYAL HOUSEHOLD/SHUTTERSTOCK

Pa ipak, kralj Charles nastoji srezati i troškove Tvrtke i broj radnih članova obitelji, koji imaju pravo na državnu potporu jer na unosne prihode od vojvodstva Cornwall ima pravo samo princ od Walesa. Princ William tako financira životne troškove svoje obitelji, supruge Catherine, princeze od Walesa i njihovo troje djece: devetogodišnjeg Georgea, osmogodišnje Charlotte i malog nestaška, petogodišnjeg Louisa.

Linker
11. travanj 2024 06:13