pozamašan iznos

Evo kako je Kraljica Majka omogućila Meghan da ostvari svoje snove s Harryjem

Čini se da je britanski princ financijski osiguran do kraja života, bez obzira na to što će jednog dana njegov brat William postati kralj.

Britanska kraljevska obitelj jučer se prisjetila kraljice Elizabeth, kraljice majke koja je preminula prije točno 20 godina, 30. ožujka 2002. Doživjela je čak 102 godine te je bila voljena i bliska s mnogim svojim unucima i praunucima, a prije odlaska pobrinula se da budu financijski zbrinuti.

Kako piše Mirror, kraljica majka navodno je velik dio svog novca uložila u fond koji se će raspodijeliti među svim njezinim praunucima i praunukama. Ipak, za neke praunuke je pripremila puno više novca.

Naime, Elizabeth je prije smrti odlučila da će braća princ Harry i princ William među sobom moći podijeliti čak 14 milijuna funti, ali pod uvjetom da Harry dobije više.

image

Kraljica Elizabeta, kraljica majka

ODD ANDERSEN/AFP/PROFIMEDIA

Čitajte i: Kraljica očajnički želi upoznati Lilibet: Bi li njihov susret značio kraj razdora u obitelji?

Razlog ove odluke je u načinu na koji funkcioniraju financije u kraljevskoj obitelji. Dakle, kada nakon smrti kraljice Elizabete II. princ Charles postane kralj, William će najvjerojatnije postati novi princ od Walesa, što znači da će naslijediti Duchy of Cornwall - privatno imanje koji financira javne, dobrotvorne i privatne aktivnosti prijestolonasljednika. Harry, s druge strane, neće od toga dobiti ništa.

Dovoljno novca

Ipak, princ Harry neće ostati financijski zakinut jer osim prabakinog novca dobio je nasljedstvo i novac koji je njemu i Williamu ostavila njegova pokojna majka, princeza Diana. Riječ je o oko 12 milijuna funti, koji su kasnije smanjeni na nešto više od osam milijuna. S tim novcem Harry je započeo novi život sa suprugom Meghan Markle u SAD-u kada su napustili kraljevsku obitelj početkom 2020.

image

Princ Harry i Meghan Markle

BACKGRID/BACKGRID USA/PROFIMEDIA

Čitajte i: Evo i njih! Malo kasne, ali jedva čekamo da Meghan i Harry krenu sa svojim podcastom

Nakon smrti kraljice majke, Buckinghamska palača pokušala je zadržati u tajnosti neke financijske detalje u njezinoj oporuci, no odlukom Visokog suda morala ih je otkriti javnosti. Imovina kraljice majke tada je procijenjena na 50 do 70 milijuna funti, a mnoga umjetnička djela iz kraljičine privatne kolekcije pripojena su kraljevskoj zbirci i izložena u Buckinghamskoj palači.

Linker
08. ožujak 2024 13:30