Kraljica je jako sretna

Elizabeta II. konačno će upoznati Harryjevu kćer, a jednim potezom poslala je jasnu poruku obitelji

Harry i Meghan stižu na proslavu Platinastog jubileja s djecom. Boravit će u vili Frogmore Cottage u Windsoru gdje će se upriličiti proslava prvog rođendana kraljičine imenjakinje.

Premda će grandiozna proslava njenog službenog rođendana i 70. obljetnice na prijestolju idućeg tjedna u Londonu ispasti drugačija nego što se nadala, kraljica Elizabeta II. zauzvrat će dobiti utjehu kojoj se nada već godinu dana. Napokon će uzeti u naručje imenjakinju Lilibet, kćer princa Harryja i Meghan Markle, vojvotkinje od Sussexa.

Doduše, upoznala ju je online jer su joj se Harry i Meghan redovito javljali otkako su napustili kraljevsku obitelj, a 4. lipnja, kad djevojčica slavi prvi rođendan, dvije Lilibet napokon će se sresti uživo, piše Daily Mail.

Već se dugo zna da princ Harry i Meghan s djecom dolaze na proslavu Platinastog jubileja (bit će to prvi obiteljski posjet Engleskoj otkako žive u Americi), no neće sudjelovati u protokolu s kraljevskom obitelji niti će se s ostalima pojaviti na balkonu Buckinghamske palače. Boravit će u svojoj staroj rezidenciji Frogmore Cottage u sklopu dvorca Windsor (gdje od ovog proljeća stoluje i kraljica) a plan im je posvetiti joj se koliko god to bude moguće.

image

Meghan Markle i princ Harry

SHUTTERSTOCK

Praktički su susjedi, što olakšava organiziranje intimne rođendanske proslave za malu Lilibet koju će, dakako, uveličati kraljica. I ona je samo baka, odnosno prabaka: jedva čeka malo obiteljsko okupljanje, razgovor s trogodišnjim praunukom Archiejem, nada se barem nakratko držati u krilu malu slavljenicu.

Intimna proslava

Vjerojatno će na rođendanu biti i Harryjeva rođakinja, princeza Beatrice koja ga je posjetila u Americi jer su bliski od djetinjstva, njezin suprug Edoardo, talijanski plemić i vlasnik tvrtke za kupoprodaju nekretnina te njihova osmomjesečna kćer Sienna.

Dok nema Harryja i Meghan, Beatrice i Edoardo preko vikenda koriste Frogmore Cottage, a sad su se privremeno iselili i prepustili vilu vojvodama od Sussexa dok borave u Engleskoj.

Koliko kraljici znači njihov dolazak, otkriva važan detalj u njenom rasporedu: ove godine propustit će Epsom Derby, jedan od najvažnijih konjičkih događaja u Engleskoj jer pada isti dan kad i Lilibetin prvi rođendan.

image

Prinčevi Charles i William

HANNAH MCKAY/WPA POOL/SHUTTERSTOCK

Dakako, kao službeni izgovor navedeno je njeno krhko zdravlje no otkako je kraljica, spomenuti derby propustila je samo dvaput zbog službenih putovanja. Povukla je i svoje konje s natjecanja jer protokol nalaže da vlasnici grla prate utrku s tribina.Tehnički gledano, mogla je ostaviti svoje konje na natjecateljskom popisu i provozati se do kraljevske tribine na trkalištu u "queen-mobileu", električnom vozilu koje joj posljednjih dana olakšava kretanje, a Harry i Meghan vjerojatno bi prilagodili proslavu Lilibetinog rođendana njezinom rasporedu. Odluka da ipak ostane s Lilibet znakovita je poruka ostalim članovima obitelji.

Čitajte i: Kraljica Elizabeta II. dočekana ovacijama na prvom službenom događanju povodom njezinog jubiljea

Čini se da je čvrsto odlučila da joj ništa neće pokvariti taj dan, sina i unuka, koji još uvijek imaju zategnut odnos s Harryjem i Meghan, zaposlila je obvezama vezanim za Platinasti jubilej. Naime, princ Charles će sa sestrom, princezom Anne, primiti raport i obaviti inspekciju počasnih postrojbi na veličanstvenoj vojnoj paradi Trooping the Color kojom se monarhu oko 300 godina službeno čestita rođendan i kojom započinje proslava značajnog jubileja.

Princ William dobio je poseban zadatak - pridružit će se mimohodu britanske garde (poznati su po crvenim jaknama i golemim šubarama). Nalazi se u Londonu i marljivo uvježbava svoj doprinos paradi, gdje će zacijelo i ostati dok će mu brat s obitelji boraviti u Windsoru. Što dalje to bolje, zaključila je kraljica.

Linker
25. travanj 2024 00:05