Princ Harry, Meghan Markle i kraljica Elizabeta II
 Chris Jackson/Getty Images
Analiza dramatičnog priopćenja

Detaljna analiza kraljičinog priopćenja: Evo što je sve otkriveno o budućnosti Meghan i Harryja

Nakon što se kraljica Elizabeta II obratila javnosti poslije sastanka u Sandringhamu, stručnjaci analiziraju njezine riječi i tako daju naslutiti što će biti s Meghan i Harryjem.

Kraljica Elizabeta II (93) obratila se javnosti nakon što je održan sastanak kraljevske obitelji u Sandringhamu. U obraćanju se Harryju (35) i Meghan (38) obratila bez navođenja njihovih kraljevskih titula, a dalo se naslutiti i da se par neće financirati iz javne blagajne. Ostavila je kraljica prostora za period tranzicije pa nije jasno kada će i kako Meghan i Harry početi privređivati sami za sebe.

Novinarka Rebecca English koja za Daily Mail prati kraljevsku obitelj analizirala je obraćanje kraljice i tako dala uvid u to što bi njezine riječi zapravo mogle značiti za vojvodu i vojvotkinju od Sussexa.

LONDON, ENGLAND - NOVEMBER 10: Meghan, Duchess of Sussex attends the annual Remembrance Sunday memorial at The Cenotaph on November 10, 2019 in London, England. The armistice ending the First World War between the Allies and Germany was signed at Compiègne, France on eleventh hour of the eleventh day of the eleventh month - 11am on the 11th November 1918.  (Photo by Chris Jackson/Getty Images)
Chris Jackson/Getty Images

'Moja obitelj imala je danas vrlo konstruktivnu raspravu o budućnosti mog unuka i njegove obitelji'

Činjenica da je kraljica u izjavi govorila u svoje ime i pričala o 'svojoj obitelji' i 'svom unuku' namjerna je i značajna. Kraljica je duboko povrijeđena nedavnim događajima, no također drži Harryjeva leđa. Želi da se zna da ona nije samo šefica, već i baka. Bilo je očekivano da će kraljica sastanak nazvati konstruktivnim, budući da želi što prije riješiti krizu i iznaći rješenje kako bi se život kraljevske obitelji što prije nastavio i vratio u normalu.

LONDON, ENGLAND - NOVEMBER 07: Prince Harry, Duke of Sussex and Meghan, Duchess of Sussex attend the 91st Field of Remembrance at Westminster Abbey on November 07, 2019 in London, England. (Photo by Chris Jackson/Getty Images)
Getty Images

'Moja obitelj i ja podupiremo Harryjevu i Meghaninu odluku da grade svoj život kao mlada obitelj'

Kraljica ih je nazvala imenima, a ne titulama, iako to protokol nalaže. Indikator je to da bi im titule mogle biti oduzete. Konstrukcija 'moja obitelj i ja' također je namjerna i želi dati do znanja da su i dalje ujedinjeni.

'Iako bismo svi voljeli da ostanu raditi kao punopravni članovi kraljevske obitelji, poštujemo i razumijemo njihovu odluku o selidbi i početku samostalnog života te će i dalje ostati cijenjeni dio naše obitelji'

Kraljica je time pokazala da je povrijeđena njihovom odlukom. Kada je tijekom njezinog jubileja 2012. godine na balkonu Buckinghamske palače uz sebe imala sina Charlesa, ali i Williama te Harryja, htjela je svijetu poslati poruku koliko je Harry važan element kraljevske obitelji i budućnosti monarhije. Članovi kraljevske obitelji smatrali su da Harry donosi dašak životne radosti u monarhiju te smatraju da će Meghan i on nedostajati u tom smislu. S druge strane, kraljica je pokazala razumijevanje za njihovu želju da se odmaknu, kao i Harryjevu želju da se udalji od konvencija koje nosi monarhija.

LONDON, ENGLAND - JUNE 08: (L-R) Camilla, Duchess of Cornwall Prince Charles, Prince of Wales, Queen Elizabeth II, Prince Andrew, Duke of York, Prince Harry, Duke of Sussex and Meghan, Duchess of Sussex during Trooping The Colour, the Queen's annual birthday parade, on June 8, 2019 in London, England.  (Photo by Chris Jackson/Getty Images)
Getty Images

'Harry i Meghan jasno su dali do znanja da u svom novom životu žele biti financijski samostalni i ne žele ovisiti o novcu poreznih obveznika'

Nedostatak detalja govori o tome da će se o ovoj temi još razgovarati. Procjenjuje se da će Meghan i Harry kao svjetski brend zarađivati milijune. No, neće biti jeftino održavati život na dvije adrese. Ne zna se hoće li Charles i dalje sina financirati s dva milijuna funti godišnje niti hoće li britanski porezni obveznici financirati pitanja sigurnosti para kada nisu u zemlji. Članovi kraljevske obitelji boje se da bi zarada na brandu Meghan i Harryja mogla devalvirati njihov obiteljski brend.

'Dogovoren je period tranzicije u kojem će oni dio vremena provoditi u Kanadi, a dio u Ujedinjenom Kraljevstvu'

Puno toga ostalo je neizrečeno kada je u pitanju ovaj dio obraćanja. Par se nema namjeru tako skoro vraćati iz Kanade, barem ne u bližoj budućnosti. Kraljica zapravo nema puno izbora, ne može im narediti da se vrate pa je izgledno da je zasad odlučila prihvatiti tu činjenicu kako bi održala mir dok se ne postignu formalni novi dogovori oko selidbe Meghan i Harryja.

WINDSOR, UNITED KINGDOM - OCTOBER 25:  Meghan, Duchess of Sussex and Prince Harry, Duke of Sussex attend a roundtable discussion on gender equality with The Queens Commonwealth Trust (QCT) and One Young World at Windsor Castle on October 25, 2019 in Windsor, England. (Photo by Jeremy Selwyn - WPA Pool/Getty Images)
Getty Images

'Ovo je kompleksna stvar naše obitelji i još je ostalo posla za obaviti, no finalne odluke bit će donesene u narednim danima'

Ovom izjavom kraljica je priznala da nije sve do kraja dogovoreno niti da se u svemu tome najbolje snalazi, no dala je do znanja da je odlučna u namjeri da se iznađe elegantno formalno rješenje.

Linker
24. travanj 2024 23:23