Godišnjica

Cure novi detalji... Je li im smiješno malen broj izlazaka prije prosidbe zapečatio sudbinu?

I danas se pitamo što bi se dogodilo da je, kad joj je pokazao ‘onaj‘ prsten od safira i dijamanata, rekla :‘Ne‘

Prošlo je dulje od četiri desetljeća otkako su objavljene zaruke princa Charlesa i lady Diane Spencer, no njihova ljubavna priča i danas intrigira. Navodi nas zapitati se jesu li barem tada bili sretni? Da će svoju kratku vezu okruniti brakom, par je objavio 24. veljače 1981. Tada smo prvi put na Dianinoj ruci vidjeli "onaj" prsten od 18-karatnog bijelog zlata s velikim, kruškoliko rezanim safirom i 14 dijamanata. Danas pripada Catherine, vojvotkinji od Cambridgea, kojoj ga je darovao princ William kada ju 2010. zaprosio, a prije dvije godine proglašen je najslavnijim zaručničkim prstenom na svijetu. Princa od Walesa stajao je 28.000 funta, a magazin Tatler rekonstruirao je što je prethodilo trenutku kad ga je Charles darovao Diani.

Čitajte i: Hladan kao led, njoj puca srce: Konačno prikazan izrezani dio najslavnijeg intervjua Charlesa i Diane

image

Bilo je dovoljno samo 13 dejtova da je Charles zaprosi

HUSSEIN ANWAR/SIPA PRESS/PROFIMEDIA

Prvi susret dogodio se na lovu na tetrijebe na imanju njezine obitelji Althorp, kad joj je bilo 16, a njemu 29 godina. Bio je gost Dianine najstarije sestre, lady Sarah McCorquodale s kojom se tada viđao. Prema službenoj verziji, Diana se već tada zatreskala u princa, međutim, kasnije je rekla Andrewu Mortonu, autoru knjige Diana: Njezina istinita priča da je ugledavši ga, pomislila: "Bože, kakav tužan čovjek". Počeo joj je udvarati tek tri godine kasnije, kad su se u srpnju 1980. opet sreli na roštilju u kući zajedničkog prijatelja. Tada zacijelo nije znala da se savršeno uklapa u profil nevjeste kakva se tražila za prijestolonasljednika: nevina, neiskusna, osjetno mlađa, dobroćudna.

Dakako, najvažnije je bilo da može roditi jer su kraljevskoj obitelji trebali nasljednici.

image

Prince i princeza od Walesa vjenčali su se u katedrali Sv. Pavla

MARY EVANS PICTURE LIBRAR/PROFIMEDIA

Diana je kasnije otkrila Mortonu kako je izgledalo prinčevo upucavanje: "Nije bio dosljedan. Nazvao bi me svaki dan tjedan dana, a onda nije htio razgovarati sa mnom tri tjedna. Vrlo čudno. Pomislio sam: 'Dobro. Zna gdje sam ako me želi'".

Što god ljubav znači

Nakon što ju je pozvao na vikend u Balmoral, tabloidi su objavili da je princ Charles opet zaljubljen. Prije zaruka su izašli samo 13 puta (a to baš i nije sretan broj). U skladu s očekivanjima nacije, istupili su u medije i prvi put progovorili o svojoj vezi. Diana se kasnije prisjetila tog intervjua: "Jedan smiješan čovjek upitao je: 'Jeste li zaljubljeni?' Pomislila sam kako blesavo pitanje. Odvratila sam: 'Da, naravno da jesmo', na što je Charles dodao: 'Što god ljubav značila'. To me je zaprepastilo. Pomislila sam: 'Kakav čudan odgovor'".

Čitajte i: Princ Charles i princeza Diana odlučili da se razvode pa zajedno plakali na kauču!

image

Charles i Diana vjenčali su se 1981.

FERRARI/PROFIMEDIA

Međutim, zvono koje je u njoj oglasilo uzbunu zatomila je njena zaljubljenost. I činjenica da je tada bila previše bojažljiva da nešto poduzme. Vjenčali su se pet mjeseci kasnije u londonskoj katedrali Svetog Pavla, 29. srpnja 1981., a prijenos je pratilo 750 milijuna ljudi diljem svijeta. Ostatak priče je poznat, brak je bio sve samo ne bajka.

Linker
20. travanj 2024 06:09