Šok i nevjerica

Cure detalji: Zbog Harryjevog prijedloga Charles se šokirao, a Camilla zagrcnula čajem

Njegov prijedlog o obiteljskoj terapiji im je neshvatljiv.

Prije nego što princ Harry do kraja ove godine objavi autobiografiju, razlog nemira i strepnje u kraljevskoj obitelji jer će progovoriti o naličju svog djetinjstva, odrastanja i života s Meghan u Londonu dok je bio stariji radni član Tvrtke, autori koji pišu o kraljevskoj obitelji požurili su napisati svoje viđenje iste priče. Među njima je i britanska autorica i novinarka Katie Nicholl čija je knjiga "The New Royals: Queen Elizabeth‘s Legacy and the Future of the Crown" objavljena ovog tjedna, šokirala britansku javnost.

Mnogi su još uvijek pod dojmom žalovanja za kraljicom Elizabetom i njenog posljednjeg ispraćaja, no bez obzira na to, tvrdnja iz knjige navela je (mlađe) Harryjeve sunarodnjake zapitati se u kojem stoljeću žive njegov otac i maćeha?

Sve sreća što je londonski Tower pretvoren u muzej jer bi se Harry i Meghan zacijelo loše proveli. Zašto? Knjiga citira neimenovanog obiteljskog prijatelja koji tvrdi da se vojvoda od Sussexa sastao s ocem u proljeće ove godine kako bi raščistio nagomilane prijepore, a epilog je bio katastrofalan. Odnosi oca i sina nakon tog pomirbenog pokušaja zategnutiji su nego prije, a razlog je banalan - princa Charlesa i Camillu, tada još princa od Walesa i vojvotkinju od Cornwalla, šokirao je Harryjev prijedlog da angažiraju komunikacijskog posrednika.

image

Posljednji pozdrav baki

VICTORIA JONES/WPA POOL/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Danas je u obiteljskoj psihoterapiji uobičajeno zatražiti stručnu pomoć. Postoje psihoterapeuti specijalizirani upravo za teške obiteljske razgovore, zadatak im je pomoći disfunkcionalnim obiteljima komunicirati i zaliječiti rane. Ili da se, nakon što svatko dobije priliku reći što ga tišti, civilizirano raziđu.

Harryja je prilikom posjeta Europi u travnju ove godine zbog Invictus igara u Nizozemskoj i kratkog dolaska u London zbog bake (kraljičino zdravlje već je tada bilo narušeno), iznenadio očev zahtjev za sastankom. Meghan i princ zakasnili su na sastanak 15 minuta (ne zna se zašto), a ono malo vremena koliko je preostalo – princ Charles je za razgovor o nagomilanim obiteljskim problemima sveukupno odvojio oko pola sata, nakon čega je imao zakazanu obavezu - Harry je iskoristio kako bi dogovorio drugi sastanak s komunikacijskim posrednikom, prenosi Daily Mail.

Na čaju su bile Meghan i Camilla, ali se Harryjeva supruga nije uključivala u razgovor. Pružala je Harryju tihu podršku, nadajući se da će princ Charles prihvatiti šansu i početi rješavati probleme u obitelji zbog same obitelji. Monarhija i kruna pritom su bile u drugom planu.

image

Najveća podrška

TIM ROOKE/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Nakon što je iznio prijedlog, Harryjev otac ostao je bez riječi. Camilla se zagrcnula pijuckajući čaj. Šok i nevjerica mogli su se ‘napipati‘ koliko su bili očiti. Princu Charlesu je sama pomisao o komunikacijskom posredniku bila odbojna. Camilla je, kad joj se smirio kašalj nakon što se zagrcnula čajem, rekla da njihova obitelj rješava probleme sama. Bez svjedoka. Bez posrednika. Koncept razgovora u kojem bi kruna i monarhija bile sporedna priča, a obiteljski odnosi najvažniji, bio im je stran. Nejasan. Kako je to moguće odijeliti?, zacijelo su se pitali.

image

Suze za kraljicom

I-IMAGES/EYEVINE/PROFIMEDIA

Ukratko, tada se iskristalizirala činjenica da su Harry i Meghan jedan, a Charles i Camilla drugi svijet. Možda ih je kraljičin pogreb privremeno približio, ali vojvoda od Sussexa pritom nije krio da je ondje samo zbog bake. Slučaj je htio da se sa suprugom zatekao u domovini kad je umrla. Istrpio je što je morao kako bi joj odao počast i sada je, vjerojatno, odlučniji nego ikada prije da pomirbe neće biti.

To bi, prema očekivanjima njegove obitelji značilo da će se obiteljski problemi i dalje pometati pod tepih jer se u kraljevskim obiteljima to čini stoljećima. Harry više ne dijeli iste vrijednosti, kao da se preselio u drugu vremensku dimenziju. Sviđa mu se život kakav je izgradio s Meghan u Americi i ne želi ga mijenjati.

Linker
18. travanj 2024 14:35