Odakle stiže novac?

Britanci su bijesni: Elizabeta II. iz vlastitih je izvora platila ‘prljave tajne‘ princa Andrewa

Najdugovjećniji britanska vladarica jedna je od najimućnijih žena u Velikoj Britaniji, a samo prihodi od njezina privatnog imanja, vojvodstva Lancaster, godišnje joj donose više od 23 milijuna funti. Pokušaji da javnost dobije uvid u njezinu osobnu imovinu, nailaze na zatvorena vrata. Pogotovo sad.

Izvansudskom nagodbom s nekadašnjom žrtvom Virginijom Giuffre princ Andrew izbjegao je jednu nevolju - građanski sudski postupak u New Yorku - ali je upao u drugu. Suočava se s posljedicama drskog laganja sunarodnjacima, a paralelno s tim primao je apanažu iz državne blagajne. Porezni obveznici koji je pune, sad s pravom traže polaganje računa. Žele znati da li je i koliko milijuna funta isplaćenih prinčevoj tužiteljici zbog silovanja 2001., preusmjereno iz njihovih džepova? Doznalo se, naime, kako je njegova majka isplatila 2 od 12 milijuna funta dogovorenih u nagodbi u dobrotvornu udrugu Virginije Giuffre koja pomaže žrtvama silovanja i trgovine ženama.

To otkriće britanskog Mirrora zaprepastilo je Britance i potaknulo svakojake reakcije: protivnici monarhije (opet) je žele ukinuti, zahtijeva se da kraljica 61-godišnjem Andrewu oduzme titulu vojvode od Yorka i čin viceadmirala britanske Kraljevske ratne mornarice, traži se da Buckinghamska palača javnosti da na uvid račune (doslovce sve troškove) povezane sa srednjim kraljičinim sinom, a umjereni žele njegovu javnu ispriku.

Ukratko, princ je sada toliko "omiljen" da bi ga sunarodnjaci najradije negdje zaključali i zametnuli ključ.

Bijesni su jer vojvoda od Yorka za sobom u blato povlači britanski simbol neupitna ugleda, zaboravljajući pritom da je i ona majka. Palača zasad odbija potvrditi da li je kraljica sudjelovala u isplati, ali je pritom rečeno, izvješćuje Daily Mail, da se “podrazumijeva da je pristala pomoći vojvodi od Yorka, uz uvjet da nije povezana s bilo kakvom osobnom isplatom gospođici Roberts".

image

Kraljica Elizabeta i sin princ Andrew.

MAUREEN MCLEAN/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Rečeno je i to da se "nije smjelo vidjeti da plaća žrtvi seksualnog zlostavljanja koja je optužila njezinog sina da je zlostavljač". Problem je u tome što je nagodba s tužiteljicom, koja se prezivala Roberts u vrijeme kad je bila "vlasništvo" osuđenog pedofila Jeffreya Epsteina i u tri navrata "poklanjana" princu - sročena tako da joj je značajan iznos kanaliziran preko dobrotvornih donacija. Zasad ništa ne upućuje na izravno plaćanje Andrewa (kraljice) tužiteljici. Zato političari i građani žele znati odakle mu novac, da li mu je majka dala više od dva milijuna funta i nije li, kad joj je zimus dolazio u posjet u dvorac Windsor, zapravo tražio novac?

Čitajte i: Kraljica mu naredila da ‘počisti nered‘: Princ Andrew se nagodio s Virginijom Giuffre

Naime, princ nije tako bogat kako se mislilo. Britanski mediji otkrivaju da prodaja njegove 18 milijuna funta vrijedne vile u Švicarskoj još nije realizirana. Koliko god dobio za vrijednu nekretninu, od tog iznosa mora odvojiti 6 milijuna funta duga bivšoj vlasnici, a vjerojatno će morati platiti i kamate. Kao profesionalni vojnik i časnik, danas ima čin viceadmirala (čin je regularan, a ne počasni pa mu ga kraljica nije oduzela), te mirovinu od 30.000 funti. Uz to dobiva od kraljice godišnji džeparac od 250.000 funta. Budući da od 2019. više ne obavlja javne dužnosti, kraljica mu je te godine ukinula apanažu od 2,2 milijuna funta godišnje. Ali, sumnjičavi porezni obveznici više nisu sigurni ni u što. Žele dokaz da njihov novac nije iskorišten za izvansudsku nagodbu, u koju su uračunati i tužiteljičini pravni troškovi od oko 3 milijuna funta.

David McClure, autor knjige "The Queen's True Worth" izjavio je za Mirror: "Iznosi uključeni u nagodbu princa Andrewa su izvanredni pa javnost ima pravo znati jesu li korišteni javni novac, ili doista kraljičina osobna sredstva".

image

Princ Andrew izbjegao je još jednu nevolju.

LINDSEY PARNABY AFP

No kraljica ga ne želi dati. Poznato je da među najimućnijim žena u Velikoj Britaniji te ima izdašne osobne izvore prihoda. Naime, financijsku pomoć sinu odvojila je od prihoda od njezina privatnog imanja, vojvodstva Lancaster, koje joj godišnje donosi više od 23 milijuna funti. Nije da se republikanski nastrojeni britanski političari nisu dosjetili zatražiti uvid u njezine privatne prihode i pokušati usmjeriti dio u državnu blagajnu, ali palača im se redom zahvalila na interesu.

McClure, inače stručnjak za kraljevsku imovinu rekao je za Mirror i: "Bilo je različitih pokušaja tijekom nekoliko stotina godina da parlament dobije uvid u prihode Krune, ali niti jedan nije bio uspješan. S vremenom je kraljevska obitelj po tom pitanju postala otvorenija, ali novac od vojvodstva uvijek je bio posebna priča. Kraljica to vidi kao osobna sredstva." U raspravu se uključio političar Richard Burgon, koji je izjavio: "Hitno se mora razjasniti da niti jedan peni javnog novca neće ići za rješavanje građanskog slučaja seksualnog zlostavljanja.”

Čitajte i: Ne staju nevolje za kraljevsku obitelj: Protiv princa Andrewa podignuta optužnica na sudu u New Yorku

A najbolje u sagi o princu koji je u odrasloj dobi pasionirano skupljao plišane medvjediće, ponašao se vrlo osorno prema osoblju palače, bahato lagao sunarodnjacima u lice da ne poznaje Virginiju Giuffre (posvuda se vrti njegov intervju BBC-ju iz 2019. u kojem to tvrdi) - jest činjenica da na vratu ima nevolju s kojom će se tek suočiti. Radi se o istrazi FBI-ja pedofilske hobotnice Jeffreya Epsteina. Žele stvari istjerati do kraja i neće odustati, a mandat predsjednika Joea Bidena daje im dodatni vjetar u leđa. Žele moćnike koji su spavali s djevojčicama čiji je “vlasnik” bio osuđeni pedofil koji se u kolovozu 2019. ubio u dobro čuvanom njujorškom zatvoru. Njegovu pouzdanica preko koje je ozloglašeni milijarder dolazio do egzistencijalno ugroženih djevojčica, Ghislaine Maxwell (60), sud u SAD-u jesenas je proglasio krivom za trgovinu maloljetnicama i u lipnju će joj dosuditi zatvorsku kaznu. Ona zasad odbija prokazati kome je povodila “Epsteinove” djevojčice pa FBI-ju preostaje samo princ Andrew, za sada kao svjedok. Ukratko, priča o princu i seksualnoj zloporabi ranjivih djevojaka tek se zahuktava.

Linker
18. travanj 2024 15:55