Kralj Charles i kraljica Camilla

 SHUTTERSTOCK
čekaju se reakcije

Bombastična knjiga o Charlesu donosi detalje o kraljičinoj smrti, ali i uvid u njegovu prvu godinu vladanja

Komentator BBC-ja, Robert Hardman, objavio je knjigu ‘The Making of a King: King Charles III. and the Modern Monarchy‘ i u njoj otkriti sve što se dosad nije znalo o razdoblju nakon kraljičine smrti. Između ostalog novinar donosi i tvrdnju kako se kraljica iznimno naljutila na Meghan i Harryja što su kći nazvali Lilibet.

Komentator BBC-ja, Robert Hardman, objavio je knjigu ‘The Making of a King: King Charles III. and the Modern Monarchy‘ i u njoj otkriti sve što se dosad nije znalo o razdoblju nakon kraljičine smrti. Između ostalog novinar donosi i tvrdnju kako se kraljica iznimno naljutila na Meghan i Harryja što su kći nazvali Lilibet.

Kada su se dojmovi o prvoj godini vladavine Charlesa III. slegnuli, krunidba se održala, kraljevska obitelj nastavila s dužnostima, a novi vladar i njegova supruga Camilla na dobrom su putu ispuniti očekivanja Britanaca, engleski pisac i poznavatelj prilika na dvoru, Robert Hardman, objavio je u četvrtak, 18. siječnja, novu knjigu o obitelji Windsor. Autor nove biografije o britanskoj kraljevskoj obitelji je poznati novinar, član tima komentatora BBC-ja sa svih većih događanja u kraljevskoj obitelji, a njegov naslov "The Making of a King: King Charles III. and the Modern Monarchy" nije samo pregled najvažnijih zbivanja u prvoj godini vladavine kralja Charlesa, već donosi i značajna otkrića. Prvo se odnosi na temu o kojoj se, zbog pijeteta, nije pisalo bez suglasnosti kraljevske obitelji, posljednjim trenucima kraljice Elizabete II. U knjizi je ekskluzivno progovorio Sir Edward Young, kraljičin prvi tajnik.

image

Kraljičina kruna i regalije na njenom odru

SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Rekao da je sve prošlo "vrlo mirno, u snu. Starost. Ona ničega nije bila svjesna. Prošlo je bez boli", prenosi People. Komentar o odluci kraljice koja je posljednje mjesece provela u Balmoralu, sluteći da ipak neće, poput svoje majke, doživjeti 100. rođendan, u knjizi je dala princeza Anne koja vrlo rijetko istupa.

"Do samog kraja bila je obzirno svjesna izazivanja nepotrebnih neugodnosti drugima", prenio je u knjizi Daily Mail. Osim toga u knjizi prijatelj obitelji je ispričao kako se "pobrinula da ima oko sebe svu obitelj preko ljeta, kako bi ju, posebno mladi, zadržali u sretnim uspomenama". Poznato je, naime, da je Elizabeta II. preminula 8. rujna 2022., u 97. godini u svom omiljenom, škotskom dvorcu. Hardman u knjizi navodi kako je točan uzrok smrti i dalje nejasan jer je "patila od nekoliko bolesti", dok je kraljevski dopisnik Gyles Brandreth ranije izvijestio da je kraljica imala mijelom, rak koštane srži, što je palača odbila komentirati.

image

Kralj Charles i kraljica Camilla

SHUTTERSTOCK

Prije kraljičine smrti, nasljedniku prijestolja, princu Charlesu, predlagalo se da s obzirom na majčinu visoku dob, poduzme korake u slučaju značajnog pogoršanja njenog zdravlja i nemogućnosti obavljanja dužnosti. Ukratko, sugeriralo mu se postati njen regent, što se u Ujedinjenom Kraljevstvu nije dogodilo od 1811. godine. Iako je Charles pokazao nevoljkost razgovarati o toj temi, diskretno planiranje "po tom pitanju" počelo je još 2015. godine, navodi se u knjizi prema pisanju magazina People.

Svaki put kad bi mu se suradnici pojavili s planovima o regentstvu, tadašnji princ od Walesa rekao bi: "Jesmo li prošli kroz sve to? Jeste li zadovoljni s ovime? I to bi bilo to", rekao je jedan od Charlesovih pomoćnika knjizi, a prenosi Daily Mail. Bilo je očito da ne želi govoriti "o tome".

image

Princ Harry i Meghan na kraljičinim sprovodu

ANTHONY HARVEY/SHUTTERSTOCK

"Mislim da je smatrao da ako posegneš za nečim, iskušavaš sudbinu," izjavio je neimenovani izvor u knjizi. Vjerovalo se da je na dan kad je preminula, najuža obitelj donijela odluka da Kate, a samim time ni Meghan, neće doći u Balmoral. Robert Hardman navodi, pak, da je Kate tu odluku donijela sama: htjela je biti sa svojom djecom u značajnom trenutku dok je William privatnim zrakoplovom požurio u škotski dvorac. Pritom je odlučila olakšati Charlesu razgovor s Harryjem da u Balmoral ne dovodi Meghan. Oboje su tih dana bili Engleskoj, zbog otprije dogovorenog humanitarnog događaja, navodi Tatler.

Princ Harry, osvrnuo se, naime, na taj dan u memoarima "Spare". Otac mu je telefonski javio da se "bakino zdravlje pogoršalo".

"Bila je u Balmoralu, naravno. Ti prekrasni, melankolični dani kasnog ljeta. Spustio je slušalicu - imao je još mnogo poziva - a ja sam Willyju odmah poslao poruku da ga upitam hoće li on i Kate letjeti. Ako hoće, kada? I kako? Nije bilo odgovora. Meg i ja razmatrali smo opcije prvog leta. Onda je stigao još jedan poziv od tate. Rekao je da sam dobrodošao u Balmoral, ali nije želio... nju. Počeo je iznositi zašto. Mucao je ispričavajući se, govoreći da jednostavno ne želi puno ljudi u blizini. Ni druge supruge nisu dolazile, Kate nije dolazila, stoga ne bi trebala doći ni Meg", stoji u Harryjevoj knjizi. Vojvoda od Sussexa unajmio je zrakoplov, a vijest o smrti bake objavljena je u medijima dok je on bio u zrakoplovu.

"Bilo je više pokušaja da dođemo do njega, ali nismo uspjeli jer je Harry bio u zraku", ispričao je izvor iz palače.

U"The Making of a King: King Charles III. and the Modern Monarchy", Hardman donosi i osvrt na otprije poznatu tezu kako pokojna kraljica nije odobrila da Meghanina i Harryjeva kći nosi ime Lilibet, nadimak koji joj je u mladosti nadjenula obitelj i kako ju je od milja zvao suprug, pokojni princ Philip.

image

Kraljica Elizabeta sa suprugom, princem Philipom

SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

O tome je u lipnju 2021. izvijestio BBC. Njihov izvor osporio je Harryjevu i Meghaninu izjavu kako su o tome razgovarali s kraljicom prije dolaska na svijet njihovog drugog djeteta. Bombastično BBC-evo otkriće, glasnogovornik para ga je opovrgnuo: "Vojvoda je razgovarao sa svojom obitelji, zapravo, njegova baka bila je prva koju je nazvao. Podijelio je s njom da će kćer nazvati Lilibet, u njezinu čast. Da to nije podržala, ne bi koristili to ime" Zaprijetili su pravnim posljedicama u slučaju da se u medijima nastavi plasirati informacija o tome da su kćeri dali ime bez kraljičinog blagoslova, navodi Tatler.

image

Kraljica Elizabeta II. 2018., na Meghaninom i Harryjevom vjenčanju

SHUTTERSTOCK

No u knjizi se otkriva kako kraljica ne samo da nije dala dopuštenje da Meghan i Harry koriste njen nadimak iz djetinjstva, već ju je njihova odluka razljutila. Novinarov izvor decidirano tvrdi da je "bila ljuća nego što ju je ikad vidio" nakon što je objavljeno kako se zove njena praunuka, prva koja je rođena u Americi. U međuvremenu se otkrilo kako je kraljica, prema riječima dizajnera interijera bliskog kraljevskoj obitelji, Nickyja Haslama, mislila da će Harry kćer nazvati Elizabeth, a ne Lilibet. Bila je, navodno, neugodno iznenađena kada je malena dobila ime po njenom nadimku.

A čitatelji bi između ostalog trebali naći i detalje o budućim planovima kralja i kraljice, baš kao i koja je dinamika odnosa unutar obitelji. Također, doznat će i kako je princ William reagirao na Harryjeve memoare. Hardman će se prema najavama, osvrnuti i na kraljicu Camillu i koliko su njezina mirnoća i karakter snažno utjecali na kralja Charlesa III. Otkriven je i nadimak koji ima kraljica Camilla. Osim što je njezini unuci zovu GaGa, njezina obitelj ju iz milja zovu Lorraine. Igra je to francuske riječi za kraljicu, La Reine, a nadimak su svojoj mami dali njezin sin Tom Parker Bowles i kći Laura Lopes još prije nekoliko godina aludirajući kako će jednog dana postati kraljica. Harman u novoj biografiji donosi kako se kralju Charlesu nadimak nikad nije svidio, dok ga Camilla smatra zabavnim. Knjiga je i prije no što je objavljena itekako privlačila pozornost.

Linker
26. travanj 2024 21:11