Velika obljetnica

Bio je to događaj stoljeća! Prošlo je punih 40 godina od mitskog vjenčanja princa Charlesa i Lady Di

Iako im brak nije potrajao, kraljevski par priredio je vjenčanje u kojem je sudjelovao cijeli svijet, a 40 godina kasnije, o toj svadbi i dalje se priča.

Punih je 40 godina prošlo od vjenčanja koje je srušilo sve rekorde, princ Charles i Diana Spencer sudbonosno "Da" izrekli su 29. srpnja 1981. - taj je dan u Velikoj Britaniji bio određen ako državni praznik.

Dvadesetogodišnja Diana u katedralu svetog Pavla u Londonu došla je u pratnji oca Johna Spencera. Vjenčanje mlade plemkinje s tada tridesetogodišnjim prijestolonasljednikom britanske krune popratilo je 3500 uzvanika, među kojima su bili svi predstavnici kraljevskih obitelji Europe, slavne osobe te predsjednici država i izaslanici vlada. Televizijski prijenos pratilo je 750 milijuna gledatelja diljem svijeta - što je srušilo sve dotadašnje rekorde gledanosti.

image
Vjenčanje princa Charlesa i princeze Diane dogodilo se 29. srpnja 1981.
AVALON/PROFIMEDIA

Vjenčanje se održalo samo pet mjeseci nakon zaruka, i nakon samo 13 zajedničkih susreta, a o detaljima najvažnije svadbe 20. stoljeća priča se i danas.

Čitajte i: Nevjerojatno okrutno: Charles je Diani slomio srce noć prije svadbe, nije htjela doći na vjenčanje

Kraljevski je par u pratnji imao dva dječaka i pet djevojčica. Prinčevi Andrew i Edward bili su kumovi i podrška princu Charlesu. Ceremonija je održana u londonskoj katedrali prema želji princa Charlesa, koja je mogla primiti čitav orkestar i zbor. U skladu s tradicijom par je odabrao vjenčano prstenje izrađeno od velškog zlata.

image
Kraljevski je par u pratnji imao dva dječaka i pet djevojčica.
FOTOGRAFIJE: AVALON/PROFIMEDIA

Dianina vjenčanica postala je dio njezinog mita, dizajnirao ju je bračni par iz Walesa David i Elizabeth Emanuel, njihova je marka u to vrijeme još uvijek bila dobro čuvana tajna među elitom, a cijenila su je velika imena otočnog jet-seta poput Biance Jagger.

Znala je točno što želi

Vjenčanicu baroknog stila krasili su široki pufasti rukavi, voluminozna suknja, izrez oko dekoltea ukrašen mašnama, veo od tafta duljine 7,62 metra.

image
Vjenačanica je imala šlep od tafta od gotovo osam metara.
AVALON/PROFIMEDIA

Diana, je bez obzira na svoju mladost, znala točno što želi, kasnije je otkrila dizajnerica, pa je tako u pojasu imala ušivenu dijamantnu potkovicu kao simbol sreće. Buduća princeza je zahtijevala puf rukave, svilu, povlaku od sedam metara, starinsku čipku vezenu perlicama. Za izradu se koristilo se 10000 komada bisernih perli.

Čitajte i: Tajna skrivena ispod vjenčanice: Nije samo njeno porijeklo razlog zašto su je uspoređivali s pepeljugom

image
Televizijski prijenos pratilo je 750 milijuna gledatelja diljem svijeta.
AVALON/PROFIMEDIA

No bračni par Emmanuel nije dizajnirao samo vjenčanicu, koju su i ručno radili, nego su se pobrinuli i za princezine cipele kao i popratni asesoar. Dianine cipele nisu bile ništa manje intrigantne od vjenčanice, Elizabeth Emanuel bila je posebno zadužena za njih. Dizajnerica im se posvetila kao da je riječ o komadu filigranskog nakita, a izradio ih je ručno poznati obućar Clive Shilton.

Obiteljsko naslijeđe

S vanjske strane napravljene od svilenog satena, u koje je utkano 542 šljokica i 132 bisera s ukrasom od srca. Dianine cipele bile su oda romantici i pune skrivenih značenja.

image
Vjenčali su se u katedrali svetog Pavla u Londonu.
AVALON/PROFIMEDIA

U cipelama je također bilo izvezeno srce s isprepletenim inicijalima "D" i "C". S cipelama u kojima je ugazila u brak s princom Charlesom, Diana se odrekla visokih peta, jer je princeza od Walesa sa svojih 178 centimetara visine ionako premašivala svog budućeg supruga.

Čitajte i: Raskoš u Rimu! Nećakinja koju uspoređuju s tetom Lady Di na vjenčanju godine udala se za 32 godine starijeg milijunaša

image
Diana je sama zahtijevala određene detalje na vjenčanici.
AVALON/PROFIMEDIA

Kraljevsko vjenčanje jednostavno nije moguće zamisliti bez tijare, Diana je prema tradiciji nosila tijaru iz nasljeđa vlastite obitelji Spencer. Tu je tijaru 1930-ih doradila slavna draguljarska kuća Garrard, a istu su tijaru nosile na dan vjenčanja i Dianine sestre, Lady Sarah Spencer i Lady Jane Spencer. Nekoliko dana prije ove obljetnice nećakinja Lady Di - Lady Kitty Spencer (30) udala se u luksuznoj vili Aldobrandini za 62-godišnjeg zaručnika Michaela Lewisa, a uz dizajnersku vjenčanicu koju potpisuje Dolce&Gabbana upotpunila je obiteljskom tijarom koju je nosila i njena pokojna teta.

image
Vjenčanicu je dizajnirao bračni par dizajnera iz Walesa David i Elizabeth Emanuel.
AVALON/PROFIMEDIA
image
Ceremoniju je prenosio BBC.
AVALON/PROFIMEDIA
Linker
15. travanj 2024 22:16