Neja Markicević / CROPIX
Žustre reakcije

Riječi koje su uznemirile javnost: HRT o Meštrovićevom komentiranju Mije Negovetić

Društvene mreže užarile su se nakon komentara voditelja emisije Dobro jutro Hrvatska kojim je najavio pjesmu maloljetne pjevačice te pritom spomenuo njezine - hlačice, brojne reakcije pozivale su na ispriku i kažnjavanje takvog diskursa, a odgovor smo dobili i od same kuće.

Zbog komentara koji je u eteru emisije Dobro jutro Hrvatska izrekao njezin voditelj Davor Meštrović užarile su se društvene mreže. Njima, naime, kola kratak video isječak u kojem se može čuti kako spomenuti voditelj poziva gledatelje da pogledaju novi video spot pjevačice Mije Negovetić, idućim riječima: “Uživajmo u Mijinim hlačicama”.

Činjenica da se radi o maloljetnoj djevojci koja ima 17 godina, samo je naglasila problem ovakvog spominjanja žena i njihova rada, prvi koji su reagirali na službenoj Facebook stranici su "Seksizam naš svagdašnji".

"Na svakodnevnu seksualizaciju žena u javnom prostoru društvo se naviknulo do te granice da je i opravdava ili krivi žrtvu. Hoćemo li se pobuniti kad se radi o seksualizaciji maloljetnica?", napisali su te tvrde da su od HRT-a i uredništva emisije zatražili ispriku, reakciju i sankciju za Meštrovića. Osim toga pozvali su pratitelje da ovaj slučaj prijave Pravobraniteljici za djecu, Hrvatskom novinarskom društvu i Pravobraniteljici za ravnopravnost spolova.

Javno je reagirala i Jelena Veljača, glumica, producentica i aktivistkinja koja stoji iza inicijative Spasi me. U ime inicijative zatražila je ispriku voditelja Davora Meštrovića kao i uredništva emisije te vodstva HTV-a .

Stigla i reakcija s HRT-a

"Seksistički komentar voditelja ... prema maloljetnoj Miji Negovetić, koja se u javnom prostoru od najmanjih nogu ističe talentom i radom, ne samo da apsolutno neprihvatljiv govor jednog muškarca u javnom prostoru i na medijskom servisu, već je i, nažalost, dobar pokazatelj da se patrijarhalni diskurs još uvijek održava u strukturama poput Htv-a za koji građanke i građani plaćaju pretplatu", napisala je Veljača.

Facebook Spasi me
Komentar Jelene Veljače u Facebook grupi Spasi me

Kazala je i kako ovakav diskurs potiče objektivizaciju žena što stvara plodno tlo za sve vrste nasilja prema ženama pa tako i obiteljsko nasilje.

Zatrašili smo komentar od službenih tijela HRT-a, i prenosimo ga u cijelosti:

"Slijedom niza komentara na društvenim mrežama i novinarskih upita o izjavi voditelja emisije 'Dobro jutro Hrvatska' Davora Meštrovića, koji je nespretno komentirao odličan izgled sjajne mlade pjevačice Mije Negovetić u sklopu njezina nastupa u toj emisiji, i Davor Meštrović i uredništvo Hrvatske televizije se ovim putem ispričavaju svima koje je ta njegova rečenica mogla povrijediti, a ponajprije mladoj Miji Negovetić i njezinoj obitelji. Tim više što u njegovim riječima nije bilo nikakve zle namjere - a emisija "Dobro jutro Hrvatska" i inače već godinama promiče pozitivne vrijednosti i predstavlja projekte u kojima se upozorava upravo na različite oblike diskriminacije, te promiče rodnu ravnopravnost. Ovo upozorenje je shvaćeno vrlo ozbiljno kako se slične situacije ne bi ponavljale", poručuju s HRT-a za Gloriju.hr.

Pročitajte i:

Davor Meštrović: 'Iskoristili su me za lažnu reklamu, što je u glavi osobe koja je to smislila!?'

Mirela Priselac Remi: 'Javila mi se djevojka i rekla što je učinila zbog naših pjesama, rasplakala sam se'

Voditeljica emisije 'Dobro jutro, Hrvatska' otkrila sretnu vijest: 'Nadam se da ću moći raditi što duže'

Linker
17. travanj 2024 05:12