Tanja Bažalec
Ženska magija

Recept za spas u krizi i kuhanju! Renata Matusinović ustrajna je poslovna žena s pričom o velikom uspjehu

Vrgorčanka Renata Matusinović, izvršna direktorica kategorije hrane tvrtke Nestlé za Jugoistočnu Europu, otkriva što joj daje snagu u teškim vremenima, kako hranom održava mladolik izgled i koja je namirnica spašava kad joj padne tlak.

Teško je biti čvrst, hrabar i nepokolebljiv u vrijeme pandemije koronavirusa, gospodarske krize i političkih nemira, no Renata Matusinović (50), izvršna direktorica kategorije hrane tvrtke Nestlé za Jugoistočnu Europu, se ne predaje. Odlučna je, ustrajna i uspješna poslovna žena koju je odredilo odrastanje u Vrgorcu, gdje su rođeni brojni velikani, poput pjesnika Tina Ujevića, košarkaša Nikole Vujčića i ultramaratonca Ivana Jelavića. "Vrgorac je najljepši brdoviti gradić u Dalmatinskoj zagori, s tri plodna polja i brdsko morskim zrakom, oštrom burom i sladunjavim jugom. To su tajni sastojci koji izbruse sve Vrgorčane - otkriva Renata Matusinović.

Jer tijekom 16-godišnje karijere u multinacionalnoj kompaniji Nestlé, koja u svom portfelju ima više od 2000 brendova i deset tisuća vrsta proizvoda, obnašala je niz vodećih pozicija u zemlji i inozemstvu. Kao izvršna direktorica kategorije kave za tržišta Češke i Slovačke živjela je u Pragu, a sada je u Beogradu kao izvršna direktorica za brendove MAGGI, THOMY, C, Buitoni i Garden Gourmet.

Ranoranilac sam pa ustajem oko šest ujutro i dan započinjem čašom cijeđenog limuna u toploj vodi i šalicom kave.

- Životni ritam mi se promijenio unatrag četiri mjeseca. Žurba na posao zamijenjena je jutarnjim trčanjem u Hyde Parku na Dedinju i dodatnim vremenom za pripremu zdravog doručka. Vjerujem da će tako ostati još neko vrijeme, jer većinu posla i dalje obavljam od kuće. Za multinacionalne kompanije rad u virtualnom okruženju zapravo je svakodnevica, ali nedostaju mi kolege iz ureda, kao i moj tim - otkriva Renata, dodajući kako je boravak kod kuće mnoge potaknuo da više kuhaju, s naglaskom na pripremu svježih, zdravih i raznovrsnih te praktičnih i brzih obroka.

Tanja Bažalac
Tijekom 16-godišnje karijere u multinacionalnoj kompaniji Nestlé, koja u svom portfelju ima više od 2000 brendova i deset tisuća vrsta proizvoda, Renata Matusinović obnašala je niz vodećih pozicija u zemlji i inozemstvu.

Ponosna sam što je 95 posto našeg MAGGI i THOMY asortimana renovirano.

Inspiraciju, kaže Renata, najčešće traže na društvenim mrežama, a među najpopularnijima su jela s piletinom te vege obroci. - Živimo u vremenu kad kvaliteta kalorija ima prednost nad njihovom količinom. Tako je i povećana potražnja za prirodnom organskom hranom bez umjetnih boja, ali i laktoze, glutena i šećera. Nestlé se tome prilagodio pa čak trećina naših proizvoda godišnje prođe kroz inovacije i renovacije. Dodajemo više porcija povrća, cjelovitog zrna, grahorica, začina i začinskog bilja, a istodobno pojednostavljujemo listu sastojaka i smanjujemo sol, šećer te zasićene masne kiseline. Ponosna sam što je 95 posto našeg MAGGI i THOMY asortimana renovirano. Znamo da i Hrvati vole kuhati, gotovo polovica njih to čini svaki dan. Prate globalne trendove, žele znati što je u njihovoj hrani, sve više traže prirodno i organsko. Mi smo spremno odgovorili na to proširivši MAGGI asortiman s Magijom okusa, dodatkom jelima s povrćem, i prvim MAGGI Bio organskim kockama za kuhanje. Kreiranje zdravijih i ukusnijih proizvoda s nultim utjecajem na okoliš smjer je kojim idemo - objašnjava Renata, ponosna što se kulinarski, konditorski i asortiman pića proizvodi u njihovoj tvornici u Surčinu.

Renata ističe da je početak i kraj svega - potrošač

Zapošljava 320 ljudi i ima više od 150 dobavljača, među kojima je više od polovice lokalnih. Zajedno s njima rade na unapređenju kvalitete i sigurnosti sastojaka, a dokaz uspjeha je izvoz u više od 40 zemalja. Nestlé je najveća prehrambena kompanija na svijetu s najvećom znanstveno-istraživačkom mrežom pa im to omogućava da ubrzaju proces od ideje do realizacije. Tako su lani u manje od godine dana na više od 40 tržišta lansirali nekoliko velikih inovacija: vegetarijanski burger Garden Gourmet, Starbucks asortiman te čokoladu KIT KAT Ruby od ružičastih kakao zrnaca. To je proces u koji je katkad uključeno i više od stotinu ljudi - znanstvenika, nutricionista, stručnjaka iz prodaje, marketinga, nabave, distribucije, komunikacija...

No, Renata ističe da je početak i kraj svega - potrošač. Stoga im je unatrag pet godina čak 100 tisuća potrošača iz regije pomoglo kreirati asortiman, jer je uvjet za lansiranje proizvoda test u kojem ga više od polovice ispitanika treba ocijeniti boljim od konkurentskog. - Osim inovacija koje dolaze iz drugih zemalja, proizvode za izvoz razvijamo i lokalno. Primjer je i "Renatina juhica" - kako ju je odmilja nazvao moj tim - na kojoj sada radimo u Surčinu - ističe direktorica Matusinović, nazivajući se “fleksitarijankom” koja jede često, ali malo.

Tanja Bažalac
Početak i kraj svega je potrošač. Upravo oni pomažu Nestléu u kreiranju novih i unaprijeđenih proizvoda.

Često znam doći do svog tima u uredu u Beogradu i pitati za nešto slatko jer mi je "pao tlak". Stoga su i oni usvojili tu riječ, iako inače govore pritisak.

Pazi na unos vitamina, minerala, proteina i zdravih masnoća, a izbjegava ugljikohidrate. Na njenom su jelovniku uglavnom povrće, juhe te variva od leće, slanutka i ječma, a jednom tjedno si priušti meso i ribu. Najviše uživa u okusima maslinova ulja, organskih rajčica, krupne morske soli i svježeg papra koji je mirisom vraćaju u rodni kraj. Odrasla je na domaćoj hrani s malo masnoće, poput povrća na lešo, no voli i slatko. - Ne mogu odoljeti tamnoj čokoladi, a omiljene su mi Nestlé Dessert te čokolade sa soli i narančom. Često znam doći do svog tima u uredu u Beogradu i pitati za nešto slatko jer mi je "pao tlak". Stoga su i oni usvojili tu riječ, iako inače govore pritisak - smije se Renata, vješta kuharica koja preferira jednostavna jela od kvalitetnih i minimalno obrađenih sastojaka.

Strast su joj i izgled te serviranje hrane, a ideje skuplja kroz posao, putem društvenih mreža, od prijatelja, u restoranima... Kuha svaki dan, a naučila je od majke još u ranom djetinjstvu. Jelovnik je dodatno proširila učeći od svekrve u Zagrebu. - Ključno je bilo svladati meso - izvana pečeno, a iznutra sočno. O sarmi i grahu da ne pričam. Zaprška je zabranjena, okus mora biti bogat, a mesna juha ostati bistra. Kuhanje zdrave i svježe hrane bio mi je prioritet cijelog života. Kad su mi djeca bila mala, svakog sam jutra ustajala ranije i prije posla im pripremala obrok kako bi jeli čim dođu iz vrtića ili škole. Sačuvali su te navike pa se danas oboje zdravo hrane, a vole i kuhati. Od rane dobi klince treba navikavati na razne okuse i namirnice, jer dokazano je da djeca koja su uključena u pripremu obroka preferiraju povrće i voće.

"Vrtim Zdravi Film" pomaže djeci da im zdrava prehrana postane trajna navika!

Kroz projekt u osnovnim školama "Vrtim Zdravi Film" nastojimo pomoći djeci da im pravilna prehrana i redovito bavljenje sportom postanu trajne navike. Kad je riječ o našim proizvodima idealnima za djecu, proširili smo MAGGI asortiman s Idejama za tjesteninu od crvenog i zelenog povrća - ističe Renata, čiji kćer i sin žive u Londonu: Tea je završila studij i radi, a Tomislav je na prvoj godini fakulteta. Inače, Renata je srednju školu završila u Vrgorcu, a Ekonomski fakultet u Zagrebu. Nakon diplome je dobila posao u Coca-Coli, gdje je stekla mnoga praktična znanja i na putu od prodaje do trade marketinga naučila što znači raditi u multinacionalnoj kompaniji. Nakon toga je prešla u marketing Dukata, naučivši mnogo o proizvodima i tehnologijama, a ta je industrija uvelike zaslužna za njezin interes i znanja o hrani. Potom odlazi u Nestlé gdje joj se desila ljubav na prvi pogled koja traje i danas.

Sine, a da ti prenoćiš pa ćemo ujutro razgovarati?

Njezinu odluku da bude profesorica engleskog i talijanskog jezika tata nije podržao. - Rekao mi je: "Sine, a da ti prenoćiš pa ćemo ujutro razgovarati?". Valjda je prepoznao da mu "sin" ima žicu za biznis, zbog čega sam danas sretna. Naučila sam da prije važne odluke treba dobro razmisliti, prespavati i ne žuriti - govori Renata, kojoj su pravilna prehrana i redovito bavljenje sportom najbolji način za izbacivanje stresa.

Tanja Bažalac
Ova uspješna poslovna žena i majka stigne i vrtlariti, saditi cvijeće, kositi travu, čitati... Vikendima putuje u Hrvatsku, a tijekom ljeta odmarat će se na Krku.

Obožava prirodu i šetnje šumom, a kako već mjesecima radi od kuće, stigne i vrtlariti, saditi cvijeće, kositi travu, čitati... Vikendima putuje s grupom prijatelja iz Zagreba, Splita i Varaždina, a uskoro će posjetiti obitelj u Hrvatskoj i zasluženo se odmoriti na Krku. Drugi dom joj je “ludi grad Beograd”, kako ga u šali zove, jer i tu je upoznala mnoge drage ljude: aromaterapeutkinju Gordanu, privatnog trenera Gorana, instruktoricu joge Jelenu, prijateljicu Dušku s kojom rado ode na sushi i čašu vina... Voli prirodan izgled pa nanese malo rumenila i sjajilo za usne kako bi osvježila lice. Privatno se odijeva casual, a preferira bijele košulje. U večernjoj varijanti miješa stilove ovisno o mjestu za izlazak, a na poslu je gotovo uvijek u odijelima, kombinirajući marame i diskretan nakit. Cipele moraju biti elegantne - niske ili salonke.

Poruka za sve žene na rukovodećim pozicijama: "Važno je ne odustati i ostati autentična!"

U tvrtki se posebna pažnja pridaje ravnopravnosti muškaraca i žena pa su lani predstavili akcijski plan za povećanje broja žena na rukovodećim pozicijama. Na globalnom nivou sada ih je 43 posto, a do 2022. je plan na 200 najviših rukovodećih pozicija povećati njihov broj na 30 posto. - Zaposlenoj ženi, koja je ujedno i majka, nije lako, pogotovo ako vrtići i škole ne pružaju produženi boravak. Treba joj podrška i u kući, prije svega partnera. U tridesetima je najteže, dok djeca ne odrastu, no važno je da žene ne odustanu od karijere zbog tih kratkotrajnih prepreka. Kako muškarci drže više rukovodećih pozicija, žene zbog opstanka preuzimaju njihov stil vođenja, što dugoročno nije održivo jer nije autentično. Savjetujem ženama da budu svoje, sa svim manama i vrlinama. To im je jedna od prednosti.

Ispričat ću vam jednu anegdotu: imala sam dogovoreni sastanak, a portiri na ulaznoj rampi dobili su informaciju da dolazi direktor i da mu ostave mjesto za parking. Kad sam stigla, portir me uputio na obližnju površinu jer je mjesto čuvao za direktora, a ja mu nisam tako izgledala. Slijedila sam njegove upute i lijepo se prošetala prije sastanka. Hvala mu na tome - smije se Renata, koja zaposlenim ženama savjetuje i da pronađu vremena za zdravu prehranu. Umjesto grickalica i visokokalorične hrane niske nutritivne vrijednosti, predlaže im da napune hladnjak svježim namirnicama, da kuhaju jednostavno pa će ručak biti spreman za pola sata i da jelu dodaju kocke za juhu i mješavine začina.- Pomaže i vaganje svako jutro, a i isprobavanje traperica nakon pranja. Sve bude jasno u sekundi - otkriva Renata Matusinović koju kroz posao i život vodi vlastita izreka: “Sam si kreiraj život kakav želiš. Ako voliš ljepotu, harmoniju, zdravlje i sreću - stvori ih. Sva odgovornost je na nama samima".

Čitajte i:

Hrabra majka iz Splita otvara školu: Dugo se borila za napredak teško bolesne kćeri - i uspjela!

Osmijehom se bore protiv nevolja, čak i nakon što su u potresu ostali bez ureda

Zlatna, brza i žestoka: Maja je državna prvakinja i ima najbolji rezultat u povijesti hrvatskog biciklizma

Tajne biznisa vlasnice Martimexa: 'Tata me još kao tinejdžericu odveo na sastanak marketinškog tima'

Linker
18. travanj 2024 13:28