Privatni album
Dvostruko slavlje

Puna novosti i planova: Natali Dizdar nakon godina školovanja razmišlja o preseljenju u inozemstvo

S titulom psihoterapeutkinje Gestalt metode, za koju je radila pet godina, pjevačica se planira profesionalno posvetiti tom pozivu, a nije joj strana ideja da karijeru izgradi i u inozemstvu.

Naša poznata pjevačica Natali Dizdar (36) ovih dana ima razloga za slavlje, osim rođendana koji je provela ploveći po Jadranu, gdje se i dalje nalazi, privela je kraju još jednu fazu života - završila je višegodišnju edukaciju i stekla titulu Gestalt psihoterapeuta.

O njezinom školovanju razgovarali smo dok je Natali boravila na Pagu, zasluženo uživajući nakon intenzivnog perioda. Iako je javnost zna po specifičnom glasu i glazbi, Natali "u pozadini" marljivo radi na svom obrazovanju, a društveno-humanističko usmjerenje i pomaganje ljudima ono je što ju zanima.

"Nakon završenog smjera socijalne pedagogije na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu gdje sam studirala poremećaje u ponašanju upisala sam četverogodišnju edukaciju za Gestalt psihoterapeuta koju sam evo sad nakon pet godina uspješno privela kraju. Osim toga još mi je ostala dvogodišnja edukacija integrativne psihoterapije za djecu i adolescente, ali to ću sada kako bi mi u Dalmaciji rekli - pomalo", kazala je Natali u razgovoru za Gloria.hr.

Privatni album
Natali u Lunu na Pagu, kraj najstarijih maslina

S novostečenom diplomom, ali i već postojećom praksom, pjevačica intenzivno razmišlja o tome da dio profesionalnog djelovanja usmjeri u psihoterapiju.

Trenutno radim na tome da otvorim privatnu praksu, odnosno nađem neki zakonski okvir za klijente s kojima sam do sada radila, ali i nove koji se javljaju i dolaze.

"U svakom slučaju u narednih par mjeseci me čeka puno posla i administracije", kazala je Dizdar.

Ozbiljno planira preseljenje

Natali, koja je dvije godine u vezi s Francuzom Williamom, koji živi u New Yorku, sa svojom novostečenom diplomom ima i planove za rad u inozemstvu, ali još uvijek nije htjela previše otkriti. "Zapravo postoje neke konkretne ideje i planovi, ali pitajte me za mjesec dana. Nadam se preko skypea ili zooma", zagonetno je odgovorila na pitanje hoće li posao psihoterapeuta raditi u inozemstvu.

Titula psihoterapeuta je cilj na kojem je dugo i predano radila. "Da ne idem previše u detalje, to su dvije godine fokusirane na rad na sebi, dvije na rad s klijentima i jedna apsolventska gdje je fokus na superviziji našeg studentskog rada s klijentima, eventualnim zaostacima, praktičnom radu u različitim uvjetima, pisanju seminara, studije slučaja...", objasnila je Natali.

Dodala je i kako je za titulu psihoterapeuta potrebno imati određeni, prethodno završen, fakultet usko vezan uz psihologiju i srodne nauke, a oni koji to žele neovisno o tome koju diplomu imaju, moraju ići na dodatnu jednogodišnju edukaciju da bi na kraju dobili titulu psihoterapijskog savjetnika. Natali je, kaže nam, otkako je diplomirala očekivala od sebe da će se profesionalno nadograditi.

Privatni album
Natali je trenutno na odmoru po dalmatinskim otocima

"Psihoterapija je bila neki logičan smjer i nastavak. Postoji više psihoterapijskih pravaca, ali mene je Geštalt najviše privukao jer je on za razliku od ostalih, jedan holistički pristup koji prati problematiku našeg suvremenog društva i u odnosu na vrijeme u kojem je nastao, konstantno se nadograđuje. Privukao me zapravo nakon što sam počela citati Bucaya. Osim toga, puno sam putovala, posebno po istoku, Aziji, i svidio mi se taj spoj istočnjačke filozofije i zapadnjačke strukture", objasnila je kako se pronašla u Geštaltu.

Biti jak u teškim vremenima

Osim mogućnosti rada, psihoterapija joj je dala i drugi pogled na svijet, drugačiju perspektivu na ljude i život. A to joj je dobro došlo i ove godine, koja je zbog svima znanih okolnosti teška - pogotovo glazbenicima.

"Ova godina je takva kakva je, ne znam što da vam kažem zapravo... fale mi koncerti. Nova pjesma ‘Slobodna’ s projektom BETI je već mjesecima na vrhu top ljestvica, a nemamo je gdje svirati. Planirao se EP sad na jesen kao i moj vlastiti do kraja godine, ali bez svirki ne vidim smisao. Ništa ne može zamijeniti živi kontakt s publikom", osvrnula se na zastoj i situaciji s glazbenom karijerom.

Glazbenica i psihoterapeutkinja, logično, smatra da je potrebno održavati mentalnu higijenu i preporučila je što svatko od nas može učiniti za svoje mentalno zdravlje.

"Mislim da općenito u životu nije loše imenovati ljude, resurse i podršku oko vas koja vam pomaže. Odnosno gdje, kako i kad se osjećate dobro sami sa sobom. Mi često zaboravimo na ono što je dobro i pozitivno u našim životima, pogotovo u nepredvidivim vremenima kao što su ova u kojima trenutno živimo. Ravnotežu između strukture, rituala i spontanosti je važno njegovati, neovisno o okolnostima", kazala je Dizdar.

Svakoga, kome je potrebno, uputila bi na neke od besplatnih telefona ili podršku u raznim udrugama - u nekima je i sama članica.

"Što se tiče pronalaska odgovarajućeg terapeuta, iz osobnog iskustva znam da to nije uvijek lako, ali vjerujem da ako ima dovoljno motivacije ljudi se ipak na kraju nekako pronađu, kako u životu tako i u ovakvom jednom odnosu", zaključila je Natali Dizdar.

Pročitajte i:

Od Atlantika do Azurne obale: Natali Dizdar provela nas je Francuskom gdje je bila s dečkom

Dečko Natali Dizdar pravi je kavalir: Pogledajte kako zaljubljen par uživa u Francuskoj

Natali Dizdar nedostaju putovanja: Dok je u Zadru, mašta o drugim mjestima

Natali Dizdar jedri uz dečka koji ju je osvajao godinama, a pjeva o rastanku

Linker
17. travanj 2024 22:48