LJEPOTA SEVDAHA

Zvijezda sevdaha Damir Imamović: "Slavno prezime dugo mi je bilo prepreka, a ne poticaj..."

Sarajevski glazbenik Damir Imamović u zagrebačkom kazalištu Kerempuh 29. rujna promovira svoj album "The World and All That it Holds".

Poznato prezime 45-godišnjem sarajevskom glazbeniku Damiru Imamoviću dugo je bilo prepreka, a ne poticaj da se i sam počne baviti glazbom. Danas je zvijezda world music scene i jedan od najpoznatijih izvođača sevdaha, a na koncertu u zagrebačkom Kerempuhu 29. rujna promovira novi album "The World and All That it Holds".

Specijalizirani britanski magazin Songlines Damira Imamovića je preklani proglasio najboljim europskim umjetnikom na dodjeli "Svjetkih glazbenih nagrada", no on je u fazi odrastanja i osamostaljivanja, kaže, dugo bježao od same ideje profesionalnog muziciranja.

"Kod kuće sam vidio lice i naličje tog posla i trebalo mi je vremena da shvatim kako mogu pronaći svoj put u odnosu na obiteljsku tradiciju, svog oca i djeda", govori Damir Imamović, čiji se pokojni djed Zaim Imamović smatra legendom i jednim od najboljih pjevača sevdaha uopće, a njegovoj popularnosti približio se i Damirov pokojni otac Nedžad. Prekretnica se za Damira dogodila u Sloveniji kamo je doputovao iz Sarajeva na konferenciju studenata filozofije, a na središnjem gradskom trgu u Izoli nastupala je istarska etno glazbenica Tamara Obrovac sa svojim bendom.

image

Damir Imamović

SAMIR CERIC KOVACEVIC

"Atmosfera je bila divna i tada sam prvi put pomislio kako bi bilo lijepo nastupiti pred publikom", prisjeća se Imamović, kojem je velika podrška bila njegova dobra prijateljica i cimerica Farah Tahirbegović, pjevačica Dertuma. "Na jednom kućnom partiju sam uzeo gitaru i otpjevao par pjesama, a Farah me otad nije prestala smarati da se okanim budalaština, te da pronađem svoj glazbeni put", priča Imamović koji je debitanstski album objavio 2006. iste godine kad je Farah preminula od posljedica kratke i teške bolesti.

"Tradicijska glazba na Balkanu bila je uklopljena u narodnjačku estetiku i njezine banalne estradne inačice, a to me odbijalo. Uz Farah sam otkrio pravu vrijednost i ljepotu sevdaha, te njegovu svevremenost", govori. Njegov novi album nosi isti naziv kao i roman američko-bosanskog književnika Aleksandra Hemona, s kojim je komplementaran.

image

Damir Imamović

Dženat Dreković

"Saša me pozvao da napravim muziku za njegov roman, ali album nije njegov dio, premda se svaka pjesma s njega spominje i ima svoju ulogu u priči. Album i roman nose isto ime "The World and All That it Holds", konceptualno su povezani i vode jedan drugome, ali se prodaju zasebno", govori Imamović, čiji je album objavio Smithsonian Folkways iz Washingtoga, najugledniji diskograf world glazbe.

Hemonov roman je fikcionalzirana priča dvojice muškaraca, židovskog apotekara i muslimanskog trgovca koji su se upoznali u rovovima Galicije za vrijeme Prvog svjetskog rata, zaljubili se i pobjegli na istok, a njihova priča je isprepletena glazbom, jer uz ostalo komuniciraju ljubavnim pjesmama.

image

Damir Imamović na koncertu u Sarajevu

SAMIR CERIC KOVACEVIC

Imamović će ih u Zagrebu izvesti u pratnji beogradskog basista Ivana Mihajlovića, sarajevske violinistice Ivane Đurić i zagrebačkog perkusionista Nenada Kovačića, s kojima će u studenom nastupiti i na uglednom međunarodnom festivalu Jazz Fest Sarajevo. Premda Imamovića smatraju virtuozom na žičanim instrumentima, on svojim najvažnijim instrumentom smatra - glas.

"Samouki sam glazbenik u smislu formalnog obrazovanja, čak me iz nekih nebitnih razloga u osnovoj školi nisu primili u zbor... A svojim učiteljima smatram stare majstore koje obilazim, s kojima razgovaram, sjedim i - pjevam", kaže Imamović za čije se koncerte u pravilu traži ulaznica više. Tako je bilo već na njegovom prvom nastupu 2005. kad je potcijenio interes publike, te zakupio premali prostor na Baščaršiji, pa su se ljudi tiskali i na podu.

"Na promociji knjige o povijesti i ulozi sevdaha u Sloveniji nastupio sam u pećini, a u Italiji na vrhu planine u blizini Tesera u Alpama. To su dva koncerta koja su mi se zbog neobičnosti lokacije usjekla u pamćenje. No, svaki koncert je priča i svijet za sebe, a ja za njih živim. Jer ništa se ne može usporediti s uzbuđenjem izlaska pred publiku, zapravo sve vodi k tome i svoj posao radim zbog tog trenutka, zajedničkog dijeljenja ljepote glazbe s drugima", zaključuje Damir Imamović.

Linker
02. travanj 2024 03:57