Livio Andrijić
PLEŠI SA MNOM

Zlatni pir Saloona: Iskopali smo urnebesne fotke poznatih koji su davno zalazili u ovaj klub: 'Sjećam se mnogih dočeka zore i znakovitih pogleda'

Kultna zagrebačka diskoteka Saloon slavi 50. rođendan. Iako zatvoren zbog raznih pravnih komplikacija, to je klub koji se može pohvaliti listom od čak 2700 imena najznačajnijih domaćih i stranih gostiju kojima je on bio drugi dom.

Kultna zagrebačka diskoteka Saloon slavi 50. rođendan. Iako zatvoren zbog raznih pravnih komplikacija, to je klub koji se može pohvaliti listom od čak 2700 imena najznačajnijih domaćih i stranih gostiju kojima je on bio drugi dom.

Legendarna zagrebačka diskoteka - Saloon, otvorena je 1970. godine na inicijativu Pere Zlatara koji je sve prepustio Vlahi Srezoviću i Albertu Papi, ljudima koji su zaslužni za njegov kultni status.

Teško je nabrojati sva slavna imena koja su se ondje zabavljala. U pola stoljeća postojanja Saloon su posjetili Pierce Brosnan, Catherine Deneuve, Ali MacGraw, Costa Gavras, Paul i Linda McCartney, Bono Vox, John McEnroe, Alberto Tomba te mnogi drugi.

Izlaskom u kultnom klubu neki su objavili svoj ljubavni status, dok su drugi slavili najveće uspjehe karijere, poput Janice i Ivice Kostelića.

"Najviše pamtim iz tinejdžerskih dana upoznavanje svojih tadašnjih sportskih idola Dražena Petrovića i Zvonimira Bobana, a kroz godine sam upoznao skoro cijelu muzičku estradu. Također mi je bila čast upoznati Johna McEnroea i, naravno, neizostavne Janicu i Ivicu Kostelić’, rekao je jednom prilikom vlasnik kluba Maro Srezović.

Tijekom pola stoljeća postojanja Saloon je bio mjesto na kojem su se okupljale brojne poznate osobe. Među njima su i oni koji su, baš poput tog kluba, ušli u legendu - poput preminulog košarkaškog asa Dražena Petrovića, bivšeg nogometaša Zvonimira Bobana i drugih faca.

Zagreb, 170418.
Klub Saloon.
Maro Srezovic, vlasnik kluba Saloon.
Na fotografiji: Maro Srezovic.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX / CROPIX
Maro Srezović, vlasnik kluba Saloon.

Tuškanac je tijekom osamdesetih stekao status poznate destinacije celebrityja iz Hrvatske, svijeta, pa i prestižnog Hollywooda.

Prvenstveno je to bila zasluga koprodukcijskih pothvata Jadran filma, čime je Zagreb izrastao u jedan od najvećih filmskih centara Istočne Europe.

Tako su naš glavni grad pohodili glumica Ali MacGraw, nominirana za Oscara u nezaboravnom filmu "Ljubavna priča", koja je 1983. u Zagrebu snimala "Vjetrove rata", glumac Richard Chamberlain, u nas znan kao dr. Kildare iz poznate televizijske serije, koji je 1985. snimao film "Wallenberg: A Hero’s Story", pa vragolasti Jackie Chan, kineski glumac koji je 1986. snimao "Božji oklop", a svi su oni posjetili kultno mjesto za izlaske.


Najbolja muzika u gradu

"Saloon mi znači zaista puno, tu smo proveli mnoge dane i noći svoje mladosti, ovi zidovi mnogo toga pamte, pa se uvijek volim vratiti i želim se češće ovako družiti. Dolazim ovdje 31 godinu, od svoje 17, kada sam prvi put izašla i naplesala se. Uvijek je tu bila najbolja muzika u gradu i znala sam da ću uvijek sresti nekoga s kim sam si dobra. Sjećam se mnogih dočeka zore i znakovitih pogleda. Baš nam je bila lijepa mladost u Saloonu", rekla je jednom prilikom Sanja Doležal koja je jedna u nizu poznatih kuma ove diskoteke. Njezini novi Foslili dobili su tu čast ove godine...

Livio Andrijić


Sedamdesetih je kum bio megapopularni Mate Mišo Kovač i glumica Ana Karić, kasnije Bojana Gregorić Vejzović, Vanna, Severina i Zoran Mamić, Mia Begović i Dubravko Šimenc, Mila Elegović i Robert Prosinečki...

Fotografije Nine Badrić, Mirne Berend, Dine Dvornika, Ivane Banfić ... i brojnih ljubavnih parova, koji su tek na početku romanse osvježit će vam sjećanje na neka druga vremena... Indirine pletenice su hit, a i promocija albuma Sandija Cenova koji se u klubu i oženio...

Kultni klub otvara svoja vrata za 50. rođendan samo na taj dan, jer klubu nije izdala dozvolu za rad od provale u klub 2013.

"Da mi je netko rekao će Saloon u narednih deset godina biti zatvoren, otet, uništen i da ćemo se vratiti u srušen klub, postaviti spomen ploču pjesmi "Za dobra stara vremena", izdati foto monografiju, boriti se da ponovo klub radi (još uvijek nam uprava grada nedozvoljava) i slaviti 50. rodenđan - pola stoljeća rekao bih mu "dobar ti je scenarij za film", eto život je svoje napisao i scenarij je tu javite se filmaši osvajamo Oskara sigurno", rekao je uoči današnje proslave vlasnik Saloona Maro Srezović...

Linker
28. travanj 2024 01:34