Feljton

Životna priča Lady Gage: Od vrhunske glazbenice do glumice u usponu koja unatoč svojoj boli osvaja svijet

Američka pjevačica i glumica nikad se nije dobro osjećala u vlastitoj koži pa je stvorila lik ekscentrične zvijezde, a zbog uloge u filmu ‘Dinastija Gucci‘ godinu i pol je živjela kao Patrizia Reggiani i govorila iskrivljenim engleskim.

- Nikad nisam htjela biti celebrity, ali želim biti zvijezda, rekla je odlučno i proročanski u nekom pradavnom TV intervjuu Lady Gaga, maskirana u... ekscentričnu pop-zvijezdu koja želi šokirati i učinila bi sve samo da ne izgleda kao djevojka iz susjedstva. Rođena kao Stefani Joanne Angelina Germanotta u imućnoj njujorškoj obitelji talijanskih korijena, Lady Gaga (35) danas je doista planetarna zvijezda.

Nakon niza iznimno uspješnih albuma dobila je i glavnu ulogu u velikom kinohitu Bradleyja Coopera “Zvijezda je rođena” (2018.), nominiranom za osam Oscara. Jedina u povijesti uspjela je u istoj godini dobiti najveće nagrade show businessa, Oscara za najbolju originalnu pjesmu (“Shallow”), Grammy za album te nagrade Golden Globe i BAFTA za glumu. Rođena zvijezda bila je nominirana i za Oscara za najbolju glavnu žensku ulogu - za svoj prvi film! Čini se da će biti nominirana za najveću glumačku nagradu i za svoj drugi film, koji upravo počinje igrati i u našim kinima.

image

Kao Patrizia Reggiani u filmu ‘Dinastija Gucci’.

SPLASHNEWS.COM/SPLASH/PROFIMEDIA

Pogledali smo ‘House of Gucci‘: Film je podigla Lady Gaga, Jared Leto neprepoznatljiv, a Driver neodoljiv

Uloga razmažene provincijalke dobro joj je sjela

“Dinastija Gucci” redatelja Ridleyja Scotta jedan je od onih dugoročnih holivudskih projekata koji je bio u pripremi dvadeset godina, s raznim glumačkim podjelama i redateljima. Lady Gaga je dobila ulogu pomahnitale Patrizije Reggiani, koja u napadu bijesa i ljubomore angažira plaćenog ubojicu te daje smaknuti Maurizija Guccija, svojeg bivšeg muža i nasljednika modnog carstva. U foršpanu vidimo Patriziju/Gagu, odjevenu u Gucci od glave do pete, kako se na početku braka križa na svoj način, “U ime Oca i Sina i Kuće Gucci”.

Ta razmažena provincijalka, kći bogatog špeditera, uspjela se udati u talijansku dinastiju s velikim imetkom i još većim društvenim statusom. Kritika je podijeljena. U New York Postu, recimo, film su ismijali i zaključili da bi ga dobro ocijenili kad bi postojao žanr “kako ubojstvo celebrityja pretvoriti u dosadu”. No, još je gore prošla Gagina gluma. Iz nekog razloga i u tom američkom filmu prisutna je konvencija da Talijani, koje glume Gaga i njezin filmski muž Adam Driver, govore nekim izmišljenim talijansko-američkim naglaskom.

U njujorškim novinama, koje se jako dobro prodaju po talijanskim kvartovima u Brooklynu i Queensu, pitaju se zvuči li taj jezik autentično i odgovaraju - Njet! Gaga, talijanskih korijena, govori američki s ruskim naglaskom, baš kao i Driver, što je ismijao i londonski Guardian.

No, Lady Gaga, lice s naslovnice prosinačkog broja britanskog Voguea, u velikom intervjuu objašnjava da je tri godine radila na tom filmu.

- Bit ću posve otvorena i jasna. Najmanje godinu i pol živjela sam kao da sam Reggiani, a od toga sam barem devet mjeseci govorila kao ona. Da, sve vrijeme, i kad nisam bila pred kamerama. Nisam mogla ući u ulogu Patrizije i govoriti kao ona dok sam bila plavuša pa sam odmah obojila kosu - rekla je ponosno glumica, koju je Reggiani napala jer je nijednom nije kontaktirala da je doista upozna.

Majka dvoje Guccijeve djece bila je osuđena 1997. na 29 godina zatvora, bez obzira na to što je tvrdila da joj je tumor na mozgu pomračio um, a da ju je na sve to navela vidovnjakinja za bogate i slavne, koju u filmu glumi Salma Hayek. Ponudili su joj da izađe 2011. i prođe radnu terapiju, što je odbila s gnušanjem i s riječima “nikad u životu nisam radila pa neću bogme ni sad početi”. Izašla je iz zatvora 2016. nakon 18 godina. Djeca su s njom prekinula sve veze pa danas ipak samu sebe uzdržava radeći kao dizajnerica bižuterije.

Godinu dana živjela kao Reggiani

Lady Gaga, poznata po društveno osjetljivim pjesmama poput “Born This Way” i nastupima na stadionima za vrijeme najvećih američkih sportskih događaja, opisala je za Vogue pristup glumi poznat kao Method, s kojim su se proslavili mnogi veliki glumci - od Marlona Branda, Roberta De Nira i Daniela Day-Lewisa do Kate Winslet. Ona je u filmu “Žena kojoj sam čitao” glumila njemačku kondukterku, bivšu nacistkinju, i izmislila je engleski s njemačkim naglaskom, na kojem je mjesecima razgovarala čak i sa svojom djecom.

No, Gaga nije slučajno u Method actingu. Desetak godina njezini dobrostojeći roditelji slali su je na privatne sate u najpoznatiju školu takve glume, Lee Strasberg Theatre and Film Institute u New Yorku (gdje se školovala i kći bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera). Kao tinejdžerica dobila je i malu ulogu djevojke pokraj bazena u jednoj od ranih epizoda serije “Sopranos”.

image

Mala Stefani prije nego što je postala Lady Gaga.

OWN/PACIFIC COAST NEWS/PROFIMEDIA

Iako voli isticati da su njezini roditelji krenuli iz siromaštva (što joj je vjerojatno važno kao borcu za društvenu pravdu i prihvaćanje svih marginaliziranih skupina), to nije istina. Vjenčali su se u povijesnoj njujorškoj katedrali svetog Patrika, što dovoljno govori o njihovu društvenu statusu na početku braka.

Dobro situirana od početka

Stefani Germanotta je sa sestrom Natali odrastala na dobroj adresi, na Upper West Sideu, i pohađala najskuplje katoličke privatne škole. Uspjela je upisati i prestižnu filmsku akademiju New York Universityja, koju su završili brojni poznati glumci i redatelji, među ostalima Martin Scorsese. No, odustala je nakon godinu dana jer nije podnosila rigorozan akademski okvir. Željela je samo nastupati, pjevati i skladati. Od četvrte godine išla je na privatne satove klavira. Tata ju je podržavao u svemu i ona ga obožava. Na ramenu u tetoviranom srcu piše joj 'Dad' (tata).

Premijera ‘House of Gucci‘: Lady Gaga zna kako ukrasti show na crvenom tepihu, Jared Leto potvrdio trend sezone, a Hayek razočarala

Tata, Joe Joseph, rano se obogatio ugostiteljskim biznisom, a potom se uključio u kompjutorski i posjeduje tvrtku za ugradnju wi-fija po hotelima. Mama Cynthia oduvijek se bavila dobrotvornim radom.

Stefani je odabrala umjetničko ime Lady Gaga 2006. po pjesmi “Radio Ga Ga” grupe Queen. Navodno ju je tako zvao njezin tadašnji dečko, jedan od njezinih prvih glazbenih producenata jer “gaga” znači luckasta.

image

Nastup na dodjeli Grammyja u Los Angelesu 2017.

KEVIN WINTER/GETTY IMAGES/PROFIMEDIA

Tako se i ponašala sve donedavno, dok tu performersku personu nije zamijenila novom, ozbiljnijom, glumačkom osobnošću, koja je po prirodi stvari “normalnija”, manje sklona šokirati na način mlade Gage koja se na dodjeli VMA nagrada za najbolji video 2010. pojavila u haljini od sirovog mesa.

Čak je na glavu stavila “tokicu” od tankog odreska, torba je bila od komada mesa i kostiju, kao i cipele. I pritom nije zahvalila Marini Abramović na ideji, iako oduvijek ponavlja da je ona velika performans umjetnica.

Kraljica performansa

Godinu prije Gaga je dobila tri VMA nagrade, kao 23-godišnja debitantica za svoj prvi album “The Fame” (slava, cjeloživotna opsesija). Ta je dodjela ostala zapamćena po tome što je Kanye West upao na pozornicu i prekinuo nastup nagrađene Taylor Swift, no pamti se i možda dosad najspektakularnija izvedba Lady Gage. Počela je pjevati svoj prvi hit “Poker Face”, potom se brzo prebacila na pjesmu “Paparazzi”, bacajući se i doslovno s kraja na kraj pozornice u kostimu sa šljaštećim ukrasima, ogoljenog trbuha, urlajući publici da je ona njihov najveći fan i da će ih “pratiti sve dok je ne zavole”.

image

Armanijeva skica za Gagin kostim za turneju ‘Born This Way’.

STR AFP

Najednom se našla prekrivena “krvlju” koja joj je curila niz trbuh. U tom trenutku back up plesači pričvrstili su je na konop i naglo podignuli u zrak. Ona je vrištala, ispustila je mikrofon, oči su joj bile prekrivene krvlju i izgledalo je kao da se objesila pred publikom i beživotno visi.

Kasnije, 2011., tvrdila je da joj sami od sebe izbijaju “mali rogovi po licu” kad je umjetnički nadahnuta, da je to oduvijek dio nje, dokaz da je posthumno povezana s duhom svojeg omiljenog, prerano preminulog dizajnera Alexandera McQueena. Negirala je da su to 3D potkožni implantati koje koristi u promociji albuma “Born This Way”, posvećenog svima koji se osjećaju neprihvaćeni zbog svoje boje kože, seksualnosti ili vjere. Album je sama ovako opisala: “Nalik Whitney, ali kao da je Bruce Springsteen imao dijete s Whitney Houston. I sad smo konačno napravili tu bebu”.

- To nisu dodaci, to su moje kosti koje su oduvijek dio mene, samo sam čekala pravi trenutak da univerzumu pokažem tko sam ja zapravo... Svi mi zapravo imamo te kosti, one su svjetlost koja iz nas zrači, a pojave se u trenucima inspiracije - tvrdila je Gaga u intervjuima. No, kasnije je ipak priznala da je to bio dio njezinog umjetničkog performansa jer ona kao svaka umjetnica ima slobodu “izabrati kako će je svijet vidjeti”.

Nikada se nije osjećala dovoljno svojom

U dokumentarnom filmu “Five Foot Two” (2017.) objasnila je da se nije nikad osjećala dovoljno ugodno u svojoj, “običnoj” koži te da se nije mogla pojaviti na pozornici i samo pjevati začešljane kose.

- Nikad se nisam osjećala dovoljno zgodna, ili dovoljno pametna, ili dovoljno dobra glazbenica. U svemu tome upravo je to dobro, što se nisam osjećala dovoljno dobra, a sad se osjećam. Konačno znam da ovo zaslužujem, da nešto vrijedim - rekla je filmskoj ekipi koja ju je pratila dok je pripremala album “Joanne” (i napravila tetovažu s tim imenom), posvećen tatinoj sestri koju nije nikad upoznala, jer je umrla u ranoj mladosti od tada nedovoljno poznate bolesti lupus.

image

U televizijskoj seriji ‘American Horror Story’.

FRANK OCKENFELS/20TH CENTURY FOX FRANK OCKENFELS/20TH CENTURY FOX

Gagin tata je stekao kapital s restoranom Joanne. Kad Gaga u filmu odlazi baki da joj prvi put pusti tu pjesmu, sva je u suzama, a baka je tješi... Govori joj da se sve to dogodilo jako davno i da se smiri, da ne bi trebala dopustiti da je muči smrt osobe koju ne poznaje.

Lady Gaga ogolila i tijelo i dušu za čak dva izdanja Voguea: ‘Zbog nove uloge imala sam psihičkih problema‘

No, u filmu se Gaga i inače bavi svojim mukama, od fibromialgije, nedefinirane boli koja joj razdire desnu stranu tijela pa se mora podvrgavati najrazličitijim medicinskim procedurama, preko Madonninog ničim izazvanog (ljubomornog) napada do patnji mlade Joanne kojoj su trebali odrezati šake prije smrti.

Prošla sito i rešeto

Početkom 2020. se i Gaga, kao i mnoge druge slavne osobe prije i poslije nje, posve otvorila u “Oprah Showu” i govorila o svojim psihičkim problemima, kroničnim bolovima, PTSP-u...

- Kad mi je bilo 19 godina, bila sam opetovano silovana i razvila PTSP jer se nisam pozabavila rješavanjem te traume. Nisam imala psihoterapeuta koji bi mi pomogao... a iznenada sam se našla u ulozi zvijezde i putovala svijetom od jedne hotelske sobe i garaže do limuzine i pozornice. Tad sam počela osjećati tu nevjerojatno intenzivnu bol od koje mi se grči čitavo tijelo, a koja je zapravo odraz bolova što sam ih osjećala dok sam bila silovana - ispričala je Gaga u želji da pomogne i drugima.

Naime, veliki je zagovornik psihofarmaka, priznaje da sama uzima antipsihotike koji joj zaista pomažu i želi skinuti stigmu s mentalnih bolesti i njihova liječenja.

Za album “Chromatica” (2020.) o tome je i napisala pjesmu “911”, što je pozivni broj američke hitne službe. U refrenu ponavlja da ne smije nikada samu sebe čuti kako plače, kako je sama sebi najveći neprijatelj, kako je dosad već čula dovoljno tih glasova koji ponavljaju rečenice mržnje prema samoj sebi...

image

Nastupala je i s legendarnim Tonyjem Bennetom, s kojim je snimila i dva albuma.

SHUTTERSTOCK

Sretno zaljubljena

Svojim najvećim uspjehom Lady Gaga smatra izvedbu himne na inauguraciji demokratskog predsjednika Bidena, kojeg je podržala nakon što je Hillary Clinton ispala iz utrke. No, tu je i novopronađeni duhovni mir i sretna veza s Michaelom Polanskim, nepoznatim “civilom”, muškarcem koji se kloni svjetala reflektora i crvenih tepiha.

No, Polansky, s kojim je u vezi od siječnja prošle godine, nije nipošto samo pratnja poznatoj pjevačici i glumici. Završio je matematiku i kompjutorske znanosti na Harvardu, a bavi se filantropskim radom, po čemu je tako blizak Gagi. On je generalni direktor Parker Grupe, koju je osnovao milijarder Sean Parker, inače IT poduzetnik i suosnivač Facebooka.

Polansky, koji je navodno financijski uspješniji od Gage (njezino bogatstvo procjenjuje se na 275 milijuna dolara), vodi i dobrotvornu istraživačku organizaciju Parker Institute for Cancer Immunotherapy.

Kad je počeo tajno hodati s Gagom i pratiti je na velike koncerte i nastupe, njegova dugogodišnja bivša djevojka Lindsey Crouse, urednica i novinarka New York Timesa, napisala je kolumnu o tome kako je otkrila da njezin bivši dečko sad hoda s Lady Gagom. Nije mu to mogla zamjeriti. Gaga je postala upravo ono o čemu je sanjala. Puno više od celebrityja, obožavana, priznata filmska zvijezda.

Afera s Bradlyjem Cooperom

Kad su se Bradley i Gaga onako zaljubljeno gledali u oči i pjevali ‘Shallow’ na dodjeli Oscara 2019. te pokrenuli tisuće tračeva o vrućoj, tajnoj aferi, to je sve bila samo i isključivo - gluma. Bradley je ispričao u jednom TV intervjuu da su svi vidjeli i prepoznali pravu ljubav, ‘upravo ono što smo mi kao glumci i željeli da ljudi vide’.

Lady Gaga kasnije je ispričala da je Bradley imao ogromnu tremu od nastupa uživo i da je sve to morao odigrati kao pažljivo pripremljenu filmsku scenu jer on može glumiti uživo, ali ne i pjevati. Gaga mu je samo spremno pomogla. Tako su skupa pokrenuli jednu od najuspješnijih filmskih reklamnih kampanja, a zajednički film potom je zaradio pola milijarde dolara.

image

S Bradleyjem Cooperom u filmu ‘Zvijezda je rođena’.

©WARNER BROS/COURTESY EVERETT C

Povijest ljubavnog života

Dok je još bila tinejdžerica, Stefani Germanotta u njujorškom baru upoznala je menadžera i DJ-a Luca Carla, s kojim je s prekidima hodala šest godina. Kratko su je povezivali s modnim dizajnerom Matthewom Williamsom, koji je odnedavno kreativni direktor Givenchyja.

Ostali su dobri prijatelji i suradnici. Sa svojim dugogodišnjim zaručnikom, glumcem i modelom Taylorom Kinneyjem počela je tajno hodati 2011., kad su se upoznali na snimanju glazbenog videa u Nebraski. Taylor ju je zaprosio na Valentinovo 2015. s dijamantnim prstenom koji je sam dizajnirao. Pokazala je prsten i na svom Instagramu, posebno oduševljena inicijalima T i S koji okružuju srce (Taylor ju je jedini uvijek zvao Stefani).

image

Bila je zaručena sa svojim agentom Christianom Carinom.

DOBN/RMBI/BACKGRID/Backgrid USA/Profimedia

Bila je presretna i napisala da se ne može prestati smiješiti. Kasnije je u dokumentarcu ‘Five Foot Two’ rekla da joj je preteško jer se neprestano svađaju.

U srpnju 2016. na Instagramu je objasnila da su prekinuli zaruke iako su bili srodne duše. Pokušavali su održati vezu na daljinu radeći svatko na svojim projektima. Iako se vole, to im nije uspjelo. Na albumu ‘Joanne’ pojavljuje se i balada ‘Million Reasons’ o njihovoj ljubavi.

Prije sadašnjeg stalnog i, čini se, ozbiljnog dečka, bila je zaručena i sa svojim agentom Christianom Carinom, koji ju je pratio na promociju filma ‘Zvijezda je rođena’ u Veneciji i kasnije na dodjele Oscara i Zlatnih globusa. Zaruke su prekinuli početkom 2019. S Michaelom Polanskim, financijašem i filantropom, prvi se put pojavila na proslavi Nove godine 2020. u Las Vegasu. No, dugo je bio samo tajni Gagin pratitelj.

Linker
18. travanj 2024 12:33