UNDERWOOD ARCHIVES/SHUTTERSTOCK
IZLAZAK IZ SJENE

Ženska strana priče o životu u Bijeloj kući: Glumačka ekipa za tri najvažnije američke prve dame

Oskarovka Viola Davis, Michelle Pfeiffer i Gillian Anderson su Michelle Obama, Betty Ford i Eleanor Roosevelt.

Oskarovka Viola Davis, Michelle Pfeiffer i Gillian Anderson su Michelle Obama, Betty Ford i Eleanor Roosevelt.

"Za četiri godine ne želim se osvrnuti unatrag i zapitati se u što sam se to pretvorila živeći u Bijeloj kući", tom rečenicom koju izgovara glumica Viola Davis započinje prva službena najava jednog od najiščekivanijih TV serijala. "Prve dame​" na male ekrane stižu 17. travnja na kanalu Showtime, a u fokusu su mu životi Michelle Obame, Betty Ford i Eleanor Roosevelt, supruga američkih predsjednika Baracka Obame, Geralda Forda i Franklina Delanoa Roosevelta.

image

Betty i Gerald Ford u Bijeloj kući sedamdesetih

SHUTTERSTOCK

Igraju ih proslavljene glumice Viola Davis (Obama), Michelle Pfeiffer (Ford) i Gillian Anderson (Roosevelt), a svaka od njih je na svoj način u svom vremenu inicirala i u društveni fokus stavila važnost borbe za ženska prava, pa ćemo u serijalu zapravo gledati presjek najvažnijih događaja koji su obilježili prošlo i početak 21. stoljeća.

image

Gillian Anderson je Eleanor Roosevelt

ACTION PRESS/SHUTTERSTOCK

Anna Eleanor Roosevelt (1884. - 1962.) bila je najdugovječnija američka prva dama u povijesti i u Bijeloj je kući provela više od dvanaest godina, od 4. ožujka 1933. do 12. travnja 1945., sve do smrti svog supruga 32. američkog predsjednika Franklina D. Roosevelta. Upoznali su se 1902., a vjenčali 1905. iako se Eleanorina buduća svekrva oštro se protivila toj vezi i užasavala mogućeg braka. Kao prva dama je podržavala pokrete za građanske slobode i prava Afroamerikanaca, a za vrijeme Drugog svjetskog rata supredsjedavala je Komitetom za civilnu zaštitu, a ostala je iznimno društveno aktivna i nakon smrti svoga supruga s kojim je u braku provela četiri desetljeća.

image

Michelle Pfeiffer je Betty Ford

SONY PICTURES CLASSICS/MOVIESTORE/SHUTTERSTOCK

Čitajte i: Tradicija kojoj nisu mogli odoljeti! Nakon trumpovih, jill i joe biden vratili se na stare staze američke povijesti

Elizabeth Anne Ford (1918. - 2011.) američki je predsjednik Gerald Ford bio drugi suprug, a vjenčali su se nakon njenog razvoda od Williama G. Warrena, njezine mladenačke ljubavi i teškog alkoholičara, kojeg je njegovala pune dvije godine. Sve dok se nije oporavio od kome u koju je zapao nakon što je supruga zatražila - razvod. Kao majka nikada nije fizički kaznila niti jedno do svoje četvero djece, a otvoreno je progovorila dobrobiti psihijatrije, zalagala se za ženska prava i bila pokroviteljica zaklada za liječenje i prevenciju raka dojke, bolesti zbog koje se podvrgnula mastektomiji. Poznata je i kao mecena brojnih umjetnica, a javno je podržavala pravo žena na abortus.

image

Viola Davis igra Michelle Obamu

MYUNG J CHUN/LOS ANGELES TIMES/SHUTTERSTOCK

Odvjetnica Michelle Obama (58) u svoja je dva mandata kao prva dama Sjedinjenih Država podržavala prava LGBT zajednice, pravo djece na zdravu prehranu, obrazovanje i zdravstvenu zaštitu, organizirala je pomoć i podršku najugroženijim skupinama poput beskućnika i korisnika javnih kuhinja. Trenutačno joj je u fokusu upis američkih građana s pravom glasa u popis birača. Do kraja godine želi njihov broj povećati za - milijun.

Linker
26. travanj 2024 10:22