Getty Images
SPISATELJSKA MOTIVACIJA

Želite pisati? Pogledajte što vam savjetuje J. K. Rowling

Piscima početnicima nerijetko treba poticaj i ohrabrenje, a svima onima koji se muče i pokušavaju neprocjenjive je savjete o tome kako nikada ne treba odustati dala najpoznatija spisateljica na svijetu – J. K. Rowling.

Iako je ona jedna od najuspješnijih spisateljica ikada, stvari nisu od početka tekle tako glatko. Rukopis za njezin prvi roman "Harry Potter i kamen mudraca" odbilo je nekoliko nakladnika prije nego što ga je uspjela objaviti tako da vrlo dobro zna o čemu govori.

J. K. Rowling je prvo retweetala mudre riječi korisnika pod nadimkom @beauty_jackson koji je napisao – "Hej, ti! Radiš na nečemu i misliš: To nitko nikada neće vidjeti, čuti, pročitati. Svejedno dovrši to što radiš!"

Ove su riječi očito podsjetile J.K. Rowling na njenu početničku borbu i nadahnule su je na čitavu seriju tweetova o ustrajnosti. Između ostaloga napisala je – "Da je to barem meni netko bio rekao početkom devedesetih. To je zbog mnogo razloga sjajan savjet. Čak i ako ono što radite neće imati publiku, svejedno ćete radeći na tome naučiti neke stvari koje nikako drukčije ne biste mogli."

Nastavila je sljedećim nizom savjeta – "Disciplina koja vam je nužna kako biste završili nešto što pišete je stvar oko koje zaista možete biti ponosni. Prestajete biti netko tko 'razmišlja o tome', 'mogao bi' ili netko tko 'pokušava' i postajete netko tko je to učinio! I jednom kada to napravite, znate da to možete napraviti opet. To je iskustvo koje će vas strahovito osnažiti. Nikada ne odustajte zbog straha od odbacivanja. Možda će vaš treći, četvrti ili petnaesti roman, pjesma ili slika biti taj koji će uspjeti, djelo zbog kojeg će vas pohvaliti, ali tog djela ne bi bilo da prije niste završili ova ostala. Najbolje od svega je što jednom kada se proslavite i ta ostala djela postanu zanimljiva vašoj publici."

Author J.K. Rowling signs copies of her seventh and final Harry Potter book,
REUTERS

Fanovi su joj brzo zahvalili na riječima podrške i mnogi su napisali da im je trebao upravo takav tip poticaja da nastave pisati.

Linker
15. travanj 2024 10:01