FATALNI ZARON

Zbogom, Vrana! Bio si neponovljiv frajer, fotograf, ronilac, otac, prijatelj i kolega

Legendarni Cropixov fotograf Srđan Vrančić - Vrana preminuo je od srčanog udara u dubinama morskog plavetnila u dubrovačkom akvatoriju u 57. godini

Lani mu je u morskim dubinama pozlilo, danas iz morskog plavetnila nije izronio. Da je mogao birati način na koji će otići s ovog svijeta riječki fotograf Srđan Vrančić (56), naš Vrana kako smo ga zvali, sigurno bi izabrao takav put. Niti jaki srčani udar, od kojeg se lani dugo oporavaljao, nije ga mogao odvratiti da se ove godine ponovno ne zaputi na ronilačku ekspediciju Scuba Scanner, zajednički projekt redakcije Jutarnjeg lista i agencije Cropix, čiji je fotograf Vrana bio.

image

Srđan Vrančić Vrana

privatni album

Teško je i pobrojiti sve nagrade i priznanja koje je osvajao za svoje podvodne fotografije, akcije čišćenja hrvatskog podmorja, jezera i rijeka u kojima je neprestano sudjelovao...

Jer njegov je životni moto bio "roniti se mora".

"Podmorje je jedna od rijetkih korona free zona na našem planetu. Osjećaj slobode pod morem možda je najsličniji osjećaju koji imaju astronauti u svemiru", izjavio je lani Srđan Vrančić Vrana koji se u podvodnu fotografiju zaljubio nakon niza reporterskih zadataka na ratištima, sportskim terenima i snimanja urbanih zbivanja.

image


S Ivanom Nobilo prošli vikend je krenuo na patrolu Skuba Skener koja je trebala potrajati 45 dana

NEJA MARKICEVIC/CROPIX

Sa svojim klubom "Roniti se mora" sudjelovao je u projektima "Think green" i "Plavo srce", a na putovanja je obično odlazio svojim motociklom, žutom hondom, koja je bila drugi izvor njegovih adrenalinskih izazova.

Čitajte i: TRAGIČAN KRAJ U CVIJETU MLADOSTI! PRVOROĐENI SIN NICKA CAVEA JEDNOSTAVNO NIJE IMAO ŠANSE

Privatno, Vrana je bio pravi prijatelj, genijalni kolega i suradnik kojem nijedan zadatak nije padao teško ili bio prezahtjevan, a obožavao je svog Leonarda kojem je bio najbolji otac na svijetu.

Ironijom sudbine Vrana nas je napustio svega tri tjedna uoči proglašenja pobjednika na najvećem svjetskom medijskom natjecanju Global Media Awards, na kojem projekt Scuba Scanner nominiran u kategoriji najbolje društveno korisne kampanje (Best public relations or community service campaign).

image

Zaljubljenici u fotografiju i ronjenje: Ivana Nobilo i Srđan Vrančić Vrana

NEJA MARKICEVIC/CROPIX

Evo i obrazloženja predlagatelja:

Ekipa Jutarnjeg lista, koju čine Cropixovi majstori podvodne fotografije, istražila je nevjerojatne jadranske dubine posjetivši ekosustav koji milijunima godina funkcionira kao savršen organizam. Informativnim, edukativnim i ekološkim tekstovima obogaćenim pomno odabranim, vrhunskim fotografijama i videima čitatelje smo upoznali s mogućnostima ronilačkog turizma, dobrobiti za lokalnu zajednicu, ljepotama jadranskih dubina, ali i važnosti očuvanja onoga što je najvrjednije - nevjerojatne prirode. Iako je Jadran malo i zatvoreno more, skriva neke od najljepših svjetskih ronilačkih lokacija i atrakcija, a u 68 dana ekipa 'Skuba skenera' obišla je 16 ronilačkih destinacija diljem hrvatske obale, od sjevera do juga. U više od 150 urona snimili smo bogatu endemsku floru i faunu, riblja jata, nevjerojatne grebene, podvodne špilje i jame, morske livade, olupine drevnih jedrenjaka, ratnih brodova i aviona, pa čak i 'otkrili' olupinu talijanskog ratnog broda Cosenz, čije je mjesto potonuća do tada bila nepoznanica Lastovcima. Čitatelji su tako mogli uživati u rijetko snimljenim fotografijama periske, tritona ili sipe, koja u samo 7 sekundi pojede raka. Sve smo to smjestili na digitalnu platformu Jutarnjeg lista kako bismo čitateljima pružili što više raznolikog sadržaja, nevjerojatnih fotografija i videa dočaravajući ljepote jadranskih dubina, podvodnih atrakcija i raznolikost ekosustava. Projekt su iznijeli Ivana Nobilo, Srđan Vrančić i Božidar Vukičević, sve redom izuzetni podvodni fotografi, dobitnici domaćih i međunarodnih nagrada u podvodnoj fotografiji. Sudeći po zadovoljnim reakcijama čitatelja, a sada i potvrdi stručnog žirija, uspjeli smo reportažama i dosad neviđenim fotografijama dočarati skrivenu prirodu koja je mnogima često nedostupna.

image
SRDJAN VRANCIC/CROPIX

Zbogom, Vrana!

Linker
15. travanj 2024 20:23