GUCCI/PLANET/PROFIMEDIA
Životna priča

Zašto su svi ludi za Billie Eilish, novom i mračnom kraljicom popa

Američka glazbenica, koja je do 22. godine osvojila dva Oscara, obara rekorde slušanosti nedavno objavljenim trećim albumom ‘Hit Me Hard and Soft‘, a otkako je otkrila da je biseksualna, sve zanima - o kome pjeva.

Američka glazbenica, koja je do 22. godine osvojila dva Oscara, obara rekorde slušanosti nedavno objavljenim trećim albumom ‘Hit Me Hard and Soft‘, a otkako je otkrila da je biseksualna, sve zanima - o kome pjeva.

Kažu da izgledam sretno, samo zato što sam postala mršava… Nemam više strpljenja, nikada te nisam povrijedila, a voljela sam te tako dugo - pjesmom "Skinny" započinje svoju priču Billie Eilish (22) na novom, trećem albumu. Njen "Hit Me Hard and Soft" - zbog kojeg u rujnu kreće na svjetsku turneju - već je tijekom prvog dana objave dobacio do 72,7 milijuna streamova na Spotifyu, a u posljednja tri tjedna skupio je četiri milijuna pregleda na YouTubeu te dospio na drugo mjesto Billboard 200 top ljestvice (na prvom je Taylor Swift i njen "The Tortured Poets Department").

image

Nedavno održani koncert u Inglewoodu gdje je promovirala album "Hit Me Hard And Soft"

EMMA MCINTYRE GETTY IMAGES FOR ABA

"Prije turneje obično doživljavam napadaje panike. Svaka turneja djeluje kao pakao. Kao da će trajati zauvijek", izjavila je svojedobno Billie, no obožavatelji se nadaju kako se ta priča ipak neće ponoviti i ovaj put. A da se glazbeni talent poput njenog ne viđa često te da je Billie jedna od najboljih koje je ikad čuo, rekao je i legendarni Elton John. Riječi hvale za nju ima i glazbenik Dave Grohl, koji je komentirao kako Billie obožavaju njegove kćeri. Sličnu euforiju doživio je i sam kao član Nirvane, kad su objavili album "Nevermind" 1991.

image

Piše i nastupa s četiri godine starijim bratom Finneasom

AVALON.RED/AVALON/PROFIMEDIA AVALON.RED/AVALON/PROFIMEDIA

"Ljudi se pitaju je li rock and roll mrtav, no Billie Eilish nam svojim radom pokazuje da nismo ni blizu toga", zaključio je Grohl. Billie Eilish zvuči, doduše, posve drukčije nego bendovi kakve su voljeli grungeri početkom devedesetih. Štoviše, naziva je se novom kraljicom popa, ali neka vas to ne navede na krivi trag. Njene pjesme daleko su od sladunjavih ili blještavih hitova s glazbenih top ljestvica. Umjesto toga, Billie nudi uvid u svoj mračni svijet pun tuga, razočaranja, ljutnje - cijelog spektra emocija koje donosi ljubavna nesreća. Skeptici će se pitati - a što ona sa svoje 22 godine o tome može znati? Očigledno svašta, jer se u njenim pjesmama pronalaze obožavatelji diljem svijeta, samo je na Instagramu prati 119 milijuna ljudi, a rastura i na TikToku. Billie je i najmlađa dvostruka oskarovka u povijesti: prvi je dobila 2022. za najbolju originalnu pjesmu "No Time To Die" iz istoimenog filmskog nastavka o Jamesu Bondu, a ove je godine trijumfirala s "What Was I Made For" koji je napravila za "Barbie". Ne tako davno, u siječnju 2020., postala je i najmlađa dobitnica Grammyja u kategoriji snimke godine, koju je osvojila zbog planetarno popularnog hita "Bad Guy". Iste je večeri dobila još tri Grammyja - za najbolju solo izvedbu, najbolju pjesmu te najbolju pjesmu napisanu za vizualne medije.

image

Zvijezde filma ‘Barbie‘: Billie Eilish, kao dobitnica Oscara pjesmu "What Was I Made For"?, i glavna glumica Margot Robbie

SAG/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA SAG/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA

Rođena je 18. prosinca 2001. u Los Angelesu, u obitelji glumaca - majka joj je Maggie Baird koju su gledatelji mogli vidjeti u serijama "Kosti", "Dosje X" i "Dva metra pod zemljom", dok joj je otac Patrick O‘Connell, poznat po ulozi u "Iron Manu" iz 2008. te seriji "Zapadno krilo". Punim imenom Billie Eilish Pirate Baird O‘Connell (navodno joj je Eilish trebalo biti prvo i glavno, ali su se roditelji predomislili u zadnji tren), školovala se kod kuće zajedno s četiri godine starijim bratom Finneasom kako bi imala više vremena i prostora za razvoj kreativnih vještina. Kao djevojčica je obilazila razne glumačke audicije, s osam godina se uključila u zbor, dok je klavir i gitaru sama naučila svirati gledajući tutorijale na YouTubeu.

image

Umjetnička obitelj: roditelji su joj glumci Patrick O‘Connell i Maggie Baird, a brat Finneas je također glazbenik

CBS/BACKGRID/BACKGRID UK/P CBS/BACKGRID/BACKGRID UK/P

Obožavala je plesati i u tome je vidjela svoju budućnost, a s 13 godina počela je i pisati pjesme. S bratom Finneasom napravila je "She‘s Broken" i "Fingers Crossed". Dvije godine kasnije nastala je pjesma "Ocean Eyes": Finneas ju je izvorno napisao za svoj bend, ali je shvatio da bi bolje sjela glasu njegove mlađe sestre. Ubrzo se ispostavilo da Billiein učitelj plesa Fred Diaz traži pjesmu na koju bi napravio koreografiju pa su "Blue Eyes" uploadali na SoundCloud ne bi li je Diaz mogao skinuti za vlastite potrebe. Ta dječja igra rezultirala je eksplozijom interesa, a u samo nekoliko dana preslušalo ju je nekoliko stotina tisuća klinaca diljem svijeta. To je bio alarm za Finneasova menadžera Dannyja Rukasina uz čiju je pomoć Billie sklopila prve ugovore - i od tada je planetarno popularna.

image

Billie Eilish poznata je po fantastičnim nastupima uživo

PAUL A. HEBERT/SPLASHNEWS.COM PAUL A. HEBERT/SPLASHNEWS.COM

Velik uspjeh postigla je i singlom "Lovely" na kojem je surađivala s američkim pjevačem Khalidom; singl je objavljen u travnju 2018., uvršten je u glazbu za drugu sezonu Netflixove serije "13 razloga" i postigao platinastu nakladu u SAD-u. U ožujku 2019. Billie Eilish objavila je i debitantski album, zajedno sa singlom "Bad Guy", koji je postao svjetski hit.

"Napisali smo album o depresiji, suicidalnim mislima, klimatskim promjenama, o tome kako su neki muškarci loši, što god to značilo, i sada stojimo pred vama zbunjeni i zahvalni", rekao je Finneas na dodjeli glazbenih nagrada Grammy.

Billie Eilish kasnije je snimila još jednu verziju pjesme "Bad Guy" sa svojim najvećim idolom, kanadskom pop-zvijezdom Justinom Bieberom. Svoju opsesiju njime nikada nije skrivala pa se tako na Instagramu može vidjeti da su zidovi njene sobe bili oblijepljeni posterima s Justinovim likom. Njena majka u jednom je intervjuu čak priznala da je razmišljala o terapeutu za Billie zbog njezina nekontroliranog plakanja na Justinove pjesme.

image

Prije dvije godine napravila je održivu kolekciju s brendom Nike

COURTESY OF NIKE/MEGA/THE MEGA COURTESY OF NIKE/MEGA/THE MEGA

"U ranoj tinejdžerskoj dobi prošla sam pakao, fazu samoozljeđivanja, jer sam mislila da zaslužujem samo bol u životu. Sjećam se samo tuposti i zbunjenosti. Rastužim se kada na koncertima vidim djevojke s ožiljcima na rukama. Srećom, ja sam iz te faze izašla i zato osjećam potrebu obratiti im se i reći da trebaju biti dobre prema sebi", rekla je Billie Eilish, objašnjavajući da je u glazbi pronašla ispušni ventil. Kad je zabljesnula na sceni, mnogi su bili nepovjerljivi prema autentičnosti njenog raspoloženja u pjesmama - praćenog vječno ozbiljnim licem i tugaljivim pogledom u javnim nastupima te njenim ispovijestima vezanim za samoozljeđivanje i suicidalne misli. Smatrali su da je riječ o planski osmišljenom brendu pop-zvijezde mračnog imidža, kao kontrapunktu dugonogoj, plavokosoj i nasmijanoj Taylor Swift koja na lepršaviji način piše i pjeva o tinejdžerskim i adolescentskim tugama. S nevjericom su gledali razvoj i odrastanje jednog mladog, talentiranog bića, djevojke koja je pisala i pjevala o stvarima koje muče brojne njene vršnjakinje. A da u svemu tome nije lažna, dokazuje more obožavatelja koji sazrijevaju skupa s njom, a sa svakom novom pjesmom sve ih je više. One su, naravno, drukčije danas nego što su bile kad se pojavila na sceni, ali je njen izričaj - i glazbeni i modni - ostao donekle sličan. Nikad nije isticala svoje tijelo, štoviše, uglavnom ga skriva ispod slojeva široke, vrećaste odjeće. Zato je i reagirala kad je društvenim mrežama, pa onda i tabloidnim portalima, počela kružiti njena lažna fotografija na kojoj ima toliko kratak top da joj jedva pokriva bradavice te ultrakratke hlače.

image

Modna kampanja za Calvin Klein

CALVIN KLEIN VIA BESTIMAGE/BES CALVIN KLEIN VIA BESTIMAGE/BES

"Ovo je potpuno sumanuto", napisala je na svom TikToku i Instagramu uz tu fotomontažu (koja je izgledala prilično uvjerljivo svima, ali ne i njenim fanovima), zgrožena jer je njen odjevni stil sušta suprotnost pokazivanju gole kože i isticanju oblina. Nije model niti se ikada time željela baviti, ali su je brojni brendovi angažirali u svojim modnim kampanjama - jer su znali da je Billie pravi put do mlađe publike. Snimajući za Calvin Klein, otkrila je kako joj vrećasta, prevelika odjeća pomaže u tome da sačuva intimu.

image

Jedno je vrijeme hodala s 11 godina starijim glazbenikom Jessejem Rutherfordom

MATT BARON/BEI/SHUTTERSTOCK ED MATT BARON/BEI/SHUTTERSTOCK ED

"Nitko ne zna što se nalazi ispod moje odjeće. Nitko ne može reći da sam premršava, da imam debelu stražnjicu ili da je uopće nemam", izjavila je pjevačica. Jednako je oprezna i s otkrivanjem toga koga voli. Kako je objasnila 2020. gostujući u jednoj britanskoj radioemisiji, svoje veze želi držati daleko od javnosti. Zna se da je kratko hodala s 10 godina starijim glumcem Matthewom Tylerom Vorceom, pa onda s 11 godina starijim glazbenikom Jessejem Rutherfordom. Krajem prošle godine otkrila je pak da je privlače i žene. Od tada su je povezivali s glumicom Odessom A‘zion i YouTubericom Quenlin Blackwell. Zato su pjesme s njenog novog albuma "Hit Me Hard and Soft" - koji je kao i sve do sada napravila sa svojim bratom Finneasom - još interesantnije publici, koja kroz njih nastoji dešifrirati o kome to Billie pjeva. Osobito u pjesmi "Lunch": "mogla bih je pojesti za ručak, pleše po mojem jeziku, ima okus kao da bi mogla biti ona prava, kupila bih joj toliko toga, to je žudnja a ne zaljubljenost..."

Linker
17. lipanj 2024 08:03