Peta sreća!

Zagrebačka voditeljica opisala težak put do trudnoće: ‘Prolila sam milijun suza, no mogu reći da je vrijedilo‘

Sada kada je u šestom mjesecu trudnoće Hana Tabaković Baksa ispričala detalje cijelog procesa koji je prošla kako bi ostala trudna, a koji je kod nje trajao gotovo četiri godine.

Televizijska voditeljica Hana Tabaković Baksa (41) mjesecima kod kuće gdje čuva rizičnu trudnoću, nosi dječaka, a termin poroda je na njen rođendan - 1. veljače iduće godine. Svoje mukotrpno iskustvo prolaska kroz proces medicinski potpomognute oplodnje ispričala je za Slobodnu Dalmaciju, naime gotovo je četiri godine pokušavala ostati trudna.

"Mislila sam da ću ostati odmah trudna, no to ne ide tako lako kao u filmovima. Ovo je problem o kojem se ne priča puno jer kad vidite 50 žena kako stoje u redu i čekaju da prime svoju injekciju shvatite koliko je sve ozbiljno. Da nije bilo Ranka Ostojića koji je ozakonio umjetnu oplodnju u našoj zemlji vjerojatno sad ne bismo vodili ovaj razgovor", kazala je Hana. Svemu se morala podvrgnuti zbog zadebljanja unutar jajnika.

image
Hana bi trebala roditi 1. veljače iduće godine.
BILJANA BLIVAJS/CROPIX

"Tijekom ovih šest mjeseci koliko sam trudna dva sam puta prokrvarila i mislila da je gotovo. Srećom, sve je bilo dobro. Nadala sam se da ću i ja kao Maja Šuput moći raditi do samog poroda, ali to je, nažalost, ostalo na pustim željama", ispričala je voditeljica.

Na početku nije sve išlo glatko, ni nakon što se obratila liječnicima u klinici, u prvoj nisu shvatili da ima septum maternice - zbog čega je morala na operativni zahvat. "Zahvaljujući preporuci profesora Miranda Mrsića došla sam do doktora Vrčića u Petrovoj i prvo što sam mu rekla bilo je: 'Ako će s nekim ovo uspjeti, to će onda biti s vama!' On je zaista nevjerojatan liječnik. Odmah nakon prvog pregleda kazao mi je da ćemo prvo maknuti pregradu na sredini maternice. Kasnije sam još morala skinuti i jedan polip", prisjetila se Zagrepčanka.

S liječnikom je spojila 'sudbina'

Hana svog liječnika, nekadašnjeg ravnatelja KBC-a Zagreb Hrvoja Vrčića zove doktor House i kaže da ih je spojila sudbina. Za Slobodnu Dalmaciju je opisala i detaljan proces - od papirologije do medicinskih tretmana - koji je prolazila posljednjih godina.

Čitajte i: Leona pParaminski progovorila o umjetnoj oplodnji: ‘Ženama se u Hrvatskoj pristupa s više ljudskosti‘

"Kad sam krenula u sve, suprug i ja smo bili u vezi, pa je prvi korak bio da idemo kod javnog bilježnika gdje sam morala potpisati razne stvari poput one da pristajem uzeti njegovo sjeme. Potom smo sa svim tim papirima išli u bolnicu. Tamo sam radila markere na spolne bolesti. Drugi se dan vadi krv i kreće sa svakodnevnim injekcijama što zna potrajati i do 17 dana. Kad jajne stanice dosegnu određenu veličinu daje se zadnja injekcija što obično bude navečer. Potom se jajne stanice oplođuju i dva dana čekaju rezultati. Ako je sve bilo uspješno slijedi mirovanje od dva tjedna tijekom kojih se nadate da će test biti pozitivan", opisala je proces kroz koji su prošle i mnoge druge žene, dodala je da je sve to skupa mukotrpno, no najgore od svega nije bol, nego krajnji rezultat.

image
Hana se nadala da će moći raditi u trudnoći, no to je nemoguće.
RANKO SUVAR/CROPIX

'Kad bih dobila negativan nalaz osjećala sam se kao da je došao smak svijeta'.

"Znala sam da opet moram sve ispočetka i idućih nekoliko mjeseci dobro odmarati da mi se tijelo oporavi. Pitala sam se gdje sam pogriješila i zašto to tako teško ide. Ni sada ne mogu vjerovati koliko sporo. U jednom sam trenutku čak pomislila da idem pokušati negdje vani. Iako sam prolila milijun suza, sada mogu reći da je stvarno vrijedilo", presretna je Tabaković Baksa.

Hani se negativan test pokazao četiri puta, a tek je peti bio pozitivan. Od sreće i silnih emocija nije mogla suspregnuti suze.

"U tim sam trenucima bila najsretnija osoba na svijetu. Vidjevši taj plusić osjećala sam se kao da sam izašla iz nekog mračnog tunela. Ali sam se i pogubila jer sam suprugu zaboravila javiti sretne vijesti. Prvo sam nazvala prijateljicu u Dubai koja je sa mnom iz dana u dan prolazila sve uspone i padove. Onda sam se s čula s doktorom. Kad me pitao kako je reagirao suprug sjetila sam se da mu još nisam rekla", prisjetila se Hana. Dječaku su već odabrali i ime maleni Leon na svijet bi trebao stići za tri mjeseca.

Linker
18. travanj 2024 10:43