Premda je cijeli život radila kao kazališna i filmska kostimografkinja - a posebno je ponosna na svoj posljednji rad, u nagrađivanom filmu “Dnevnik Diane Budisavljević” - Martina Franić (47) u protekle je dvije godine tkanine i odjeću zamijenila glinom te se bavi izradom posuđa od keramike.
- I u kostimografiji su me više zanimali materijali i teksture, a glina se pokazala kao baza neograničenih mogućnosti. Taj dodir, oblikovanje i obrada, na neki su način iscjeljujući procesi - govori Martina koja je svoje proizvode objedinila pod nazivom Studio Pepel i prodaje ih u istoimenom dućanu nedaleko od svojeg doma u zagrebačkoj Petrovoj ulici.
- Keramikom se bavim šest godina i još otkrivam što se sve s glinom može napraviti. Imala sam sreću prisustvovati izradi keramike u japanskim pećima na drva, zvanim anagama, u kojima drvo sagorijeva na jako visokim temperaturama, a pepeo koji leti po toj specifično građenoj peći “spontano” glazira glinene predmete. Taj proces me toliko fascinirao da sam zbog njega svoj brend nazvala Pepel. A dućan je potreban kako bi ljudi proizvode ne samo vidjeli, nego i držali u ruci, osjetili ih - govori Martina koja svoju keramiku peče na 1300 stupnjeva, što je čini sigurnom za konzumiranje hrane.
Hrana mora i lijepo izgledati
Uostalom, posljednjih godina brojni svjetski kuhari angažiraju keramičare i od njih naručuju specijalno izrađene tanjure, posudice ili zdjelice za posluživanje koje će naglasiti ljepotu jela. Martina pak voli velike tanjure - koje koristi za salate i glavna jela. Veliki je tanjur, kaže, poput okvira koji uljepšava sliku.
Obožava orijentalne juhe citrusnih okusa, a najukusnije su, kaže, kad su poslužene u dubokim zdjelicama.
- Hrana mora i lijepo izgledati, i zato je važno kako ćemo je i na čemu servirati. Meni se sviđaju monokromatika i prirodne teksture na kojima šarenilo hrane izgleda baš kako treba - zaključuje Martina.
Veganska juha Tom Kha Gai
Sastojci
- 1 l kokosovog mlijeka
- 1 svežanj svježeg korijandra s korijenom
- 6-7 stapki limunske trave
- 3 ljutike
- 2-4 čili papričice
- 50 g korijena đumbira
- 50 g kokosovog šećera
- 12 listića limete
- 4 režnja češnjaka,
- sok od 3 limete
- 3 žličice tamarija
- 1 šalica povrtnog temeljca ili vode ovisno o gustoći juhe
Priprava
Oprati korjenasti i lisnati dio korijandra, zeleni dio sačuvati za poslije, a korjenasti narezati na četvrtine. Oljuštiti ljutiku te je narezati na četvrtine. Limunsku travu ogoliti do bijelih dijelova dok se ne razdvoje svi listovi. Oguliti đumbir i narezati ga na listiće. Iskidati lišće limete kako bi pustilo aromu i miris. Oguljeni češnjak zdrobiti.
U posudi zakuhati kokosovo mlijeko, korijen korijandra, limunsku travu, ljutiku, đumbir, šećer, lišće limete i češnjak. Poklopiti i pustiti da lagano kuha 15-ak minuta. Juhu procijediti, dodati sok limete i povrtni temeljac. Začiniti po želji i servirati s listićima korijandra.
Mediteran na jesenskom tanjuru
Sastojci (za 4 osobe)
- 3 šake čimulice
- 1-2 cikorije
- 4 deblja fileta morskog psa
- kratko kiseljeni daikon
- kapari
- 2 dl bijelog ili muškatnog vina
- sušena kadulja, lovorov list,
- maslinovo ulje,
- cvijet soli, papar,
- limun ili limeta
Priprava
Na malo maslinovog ulja, na jakoj vatri brzo s obje strane ispeći morskog psa dok se ne ulovi zlatna korica. Filete blago posoliti, dodati razmrvljenu kadulju, lovorov list, dvije kriške limuna i zaliti vinom. Kuhati dok se vino potpune ne reducira. Po potrebi dodati vode.
Za to vrijeme u vrelu posoljenu vodu ubaciti čimulice, prokuhati 2-3 minute, procijediti i odmah slagati na tanjur. Pokapati s malo maslinovog ulja. Prokuhati cikoriju desetak minuta, ocijediti, prepoloviti i servirati na čimulice.
Na posloženo povrće staviti morskog psa kuhanog u vinu. Dodati cvijet soli, popapriti, dodati kratko kiseljene ploškice daikona te kapare. Pokapati s malo maslinovog ulja i nekoliko kapi limuna.
Tost s toplom salatom
Sastojci (za 4 osobe)
- po 1 srednja glavica crvenog i zelenog radiča
- 4 manje cikle
- ¼ manje bundeve
- 1-2 kriške kiselog kruha ili kruha s maslinama
- kozji sir ili dimljeni tofu
- origano
- maslinovo ulje
- bučino ulje
- prstohvat cvijeta soli, papar,
Priprava
Bundevu narezati na kriške, nakapati maslinovim uljem, posipati origanom i peći u pećnici petnaest minuta na 180 stupnjeva. Ciklu skuhati, oguliti i narezati na ploške. Kuhano i svježe povrće poslagati na tostirani ili prepečeni kruh, dodati kockice sira ili tofua, pokapati uljem i začiniti.