Stil života

Zagreb zamijenili Varaždinom! Naša sopranistica ispričala nam je sve o životu na selu i miru kojeg je ondje pronašla

O prednostima života u manjoj sredini govori sopranistica Ivana Lazar, koja se iz zagrebačkog stana s obitelji preselila u visoku prizemnicu u Varaždinu, s vrtom od 500 četvornih metara u kojem uzgaja povrće, voće, ruže, božure...

Otkad se iz malog stana na zagrebačkom Kozjaku s obitelji preselila u visoku prizemnicu od 160 četvornih metara u širem centru Varaždina, život sopranistice Ivane Lazar (45) postao je neusporedivo ljepši i mirniji. Napokon joj se ostvario san o vlastitom vrtu, za kojim je čeznula 25 godina, otkako je zbog rata napustila rodnu Tuzlu i došla u Zagreb.

O preseljenju u rodni grad njezinog supruga Krešimira, profesora violončela na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i voditelja Varaždinskog komornog orkestra, razmišljali su godinama, a kad su se prošlog ljeta s petogodišnjim sinom Vidom i sedmogodišnjim Jankom napokon uselili u novi dom, kvaliteta života im je znatno porasla.

- U Varaždinu svugdje možemo biciklom ili pješice, a kako Krešimir ovdje ima veliku obitelj, dečke uvijek netko može pričuvati. No, ono što me najviše usrećuje je vrt od 500 četvornih metara iza kuće, unutar kojeg su moj mali povrtnjak i cvjetnjak, u kojem provodim svaki slobodni trenutak. Najbolji način za opuštanje mi je košnja trave - dok kosim, sve izbacim iz glave i očistim se od stresnih misli. Ponekad mi se u poslu pridruži Janko, no dečkima je ipak najdraža zabava na travnatom dijelu vrta igrati nogomet. Tu su sigurni jer je vrt okružen tri metra visokom ogradom od čempresa - govori Ivana.

image
Kad stariji brat Pavle iz Zagreba dođe u Varaždin, petogodišnji Vid je najsretniji na svijetu.
TOMISLAV KRISTO/CROPIX

Barem jednom mjesečno pridruže im se djeca iz njezinog prvog braka - Marija Maša (21), studentica na nastavničkom odjelu na zagrebačkoj Likovnoj akademiji, i Pavle Kladarin (23), student četvrte godine kontrabasa na Muzičkoj akademiji te član etno benda Balkalar.

Kad oni dođu, Janko i Vid su izvan sebe od sreće i uzbuđenja pa igra i piknik u vrtu traju cijeli dan. Dok se oni igraju, Ivana uživa sadeći flance rajčice i salate, a sprema se posaditi i mahune, za koje je već kupila sjeme.

Čitajte i: Vrt u boci! Čudesni biljni terariji iz ruku mlade Vinkovčanke koja se ljubav prema biljkama naslijedila od bake

Čitajte i: Pet stvari koje će svaku terasu ili vrt učiniti vašom malom oazom hedonizma

Da nije bilo ružno vrijeme i da proteklih mjeseci nije svakodnevno putovala na probe za operu “Orfej i Euridika” u zagrebačkom HNK-u, to bi, kaže, već davno obavila. Trenutačno u povrtnjaku rastu češnjak, luk, celer i jagode, a blitvu su, kaže, već pobrali. Ipak, najviše je veseli briga o cvjetnjaku u kojem je posadila ruže, tulipane, božure, smilje, ružmarin...

- Ne pjevam cvijeću, ali često pričam s njim, hvalim ga i potičem na rast. Ružicama tepam, jer su mi posebno drage. Moja majka Tomka, nekoć profesorica u glazbenoj školi u Tuzli, imala je prekrasan ružičnjak. Odrasla sam u kući s velikim vrtom u selu Ljepunice pokraj Tuzle i od malih nogu radila u vrtu. Brala sam grah, okopavala rajčice, pšenicu i kukuruz, hranila krave, kokice i guske... Miljenica mi je bila koza Mica, koja je uvijek išla za mnom poput psa. Taj kontakt sa zemljom, koji sam imala kao dijete, godinama mi je nedostajao. Iz današnje perspektive, mislim da je moje odrastanje na selu s bratom Ivanom bila privilegija i sretna sam što barem djelić toga mogu priuštiti svojoj djeci u Varaždinu - kaže Ivana Lazar.

Nema ništa ljepše nego skuhati povrće iz vlastitog vrta, no za taj je dio u njihovoj kući zadužen Krešimir. Pravi je majstor za kontinentalne specijalitete, pogotovo povrtna variva, pečeno meso i gulaše, no voli i mediteransku kuhinju pa jedu zdravo i raznoliko. Ivana pak radi odlične bosanske pite, kruh, torte i kolače.

- Oboje smo gurmani i volimo fino jesti pa nas na TV-u zanima samo jedan program - 24Kitchen. I inače smo nas dvoje temperamentom slični: energični, veseli i druželjubivi - kaže Krešimir Lazar koji je suprugu upoznao 2004. u Hrvatskom baroknom ansamblu.

image
Ivanu Lazar i supruga Krešimira opušta košnja trave.
TOMISLAV KRISTO/CROPIX

On se zaljubio u njezin glas, a ona u njegovo sviranje, godinu dana su prijateljevali, a vjenčali su se 2009. u atriju dvorca u Varaždinu. Kum je bio violončelist Luka Šulić iz dvojca 2Cellos i Krešimirov bivši učenik na Muzičkoj akademiji.

Od te godine gotovo da nije bilo slobodnog vikenda koji nisu proveli u Varaždinu. A to što, otkako su se onamo preselili, zbog posla putuju u Zagreb najmanje tri puta tjedno, ne predstavlja im problem.

Znaju da se vraćaju u grad “procvjetale” kulture - u kojem je nedavno otvorena nova knjižnica i RezervArt za umjetnike kipara Nikole Vudraga te obnovljena pozornica u HNK-u - ali i raskošnog zelenila, kojeg su puni parkovi i vrtovi obiteljskih kuća.

VRTLARSKI SAVJETI IVANE LAZAR:

- rješenje za smrdljive martine i puževe

Namakati koprivu u vodi 10 - 15 dana i time prskati bilje.

- redovita briga o vrtu

Svaki dan barem sat vremena posvetiti biljkama, inače će sve zarasti za tjedan-dva.

- malčiranje slamom

Na povrtne gredice stavite 4 - 5 centimetara slame - to će usporiti prodiranje korova i sačuvati vlagu u zemlji.

Linker
23. travanj 2024 15:07