SVE ZBOG LJUBAVI

Za sve je kriva Dankinja: Jean-Paul Guerlain u poznim godinama živi na imanju bez vode i struje

Nasljednik znamenite francuske parfumerske obitelji, koji je stvorio neke od legendarnih mirisa, u poznim godinama živi na zapuštenom imanju, a sve zbog ‘ljubavi’ prema 22 godine mlađoj Christine Kragh.

Novac zasigurno ne može kupiti ljubav, no da je može uništiti, francuski tisak dokazuje nam redovito. Prije desetak godina budno su pratili ratove Bettencourtovih, u to vrijeme najbogatijih Francuza, nasljednika kozmetičkog imperija L’Oreal. Vremešnu Liliane zaludio je 25 godina mlađi fotograf i ona mu je navodno, na ovaj ili onaj način, poklonila više od milijardu eura. Dakako, obitelj ga je tužila za “abus de faiblesse” - zloporabu slabosti, što uključuje i mentalno zdravlje. Na koncu je i osuđen na zatvorsku kaznu i povrat velikog dijela novca koji je uspio izvući.

Zaljubljena Liliane svojem je miljeniku poklonila brojna ulja velikih francuskih slikara, obiteljsko kulturno blago, što je posebno povrijedilo njezinu kćer. Važno ulje francuskog slikarstva u središtu je još jednog obiteljskog rata. Radi se o obitelji Guerlain, francuskoj “građanskoj dinastiji” koja je već više od stotinu godina sinonim za parišku profinjenost i stil. Guerlainovi su osnivači možda najuglednije i najstarije parfemske i kozmetičke kuće svijeta. Svoju prvu parfumeriju otvorili su 1828. u blizini Louvrea, sljedeća je bila uz parišku Operu, potom na aveniji Champs-Élysées, što dokazuje kako su utkani u samo pariško urbano tkivo i kulturu.

image
Velebno imanje JeanPaula Guerlaina, prema riječima njegove ljubavnice, zapušteno je - bez tople vode.
PATRICK DURAND SYGMA VIA GETTY IMAGES

Kuća se proslavila nakon što je osnivač kreirao Eau de Cologne Imperiale za Napoleona III., a potom i parfeme za kraljice Viktoriju i Izabelu II.

Dankinja u središtu novog rata

Christina Kragh, podrijetlom Dankinja, u središtu je novog rata. Jednoj poznatoj pariškoj galeriji prije devet godina ponudila je na prodaju platno velikog slikara Delacroixa. Galerist je odmah prepoznao glasovitu sliku, znao je da pripada vremešnom Jean-Paulu Guerlainu pa je o prodaji obavijestio njegovog sina Stéphanea, inače poznatog pariškog odvjetnika. Stéphane je poludio, jer se radilo o obiteljskom nasljeđu, te je pokrenuo postupak za skrbništvo nad senilnim ocem.

image
Parfumerov sin Stéphane svojedobno je sudski tražio skrbništvo nad senilnim ocem.
PRESS

Čitava priča kulminirala je prošli tjedan kad se Christina Kragh (62) pojavila na kaznenom sudu okruga Versailles. Jedan od zaposlenika velikog imanja Guerlainovih, La Vallée, tužio ju je za “zlostavljanje i zanemarivanje osobe koja se ne može sama obraniti”. Guerlainova ljubavnica uzvratno ga je optužila za prijetnje, uvrede, nasilje, moralno zlostavljanje te špijuniranje.

Sve je zapravo počelo 2005. kad je Jean-Paul Guerlain (84) upoznao 22 godine mlađu plavušu na nekoj od konjičkih utrka. Kako su oboje veliki zaljubljenici u konje, Christina je odmah zamolila legendarnog parfumera da smjesti i njezine životinje u svoju štalu. Navodno ga je visoka i vitka plavuša s engleskim akcentom odmah osvojila. Jednom kad je došla k njemu na imanje La Vallée, kažu, nikad ga više nije napustila, smjestivši se u jednu od uređenih gospodarskih zgrada preko puta vile.

Čitajte i: Novi YSL parfem pomiče granice: Stvoren je za one koji vole promjene i sami biraju svoj put

Christina je ubrzo poželjela vjenčanje i o tome obavijestila obitelj. Sin Stéphane je to ipak uspio zaustaviti. No, njegov otac još se više zbližio s njom kad su ga 2010. u francuskim medijima proglasili rasistom zbog izjave da je na svojoj velikoj parfemskoj kreaciji Samsara radio naporno kao “nigger”. Kasnije je i osuđen na novčanu kaznu. Bio je usamljen, nitko od prijatelja nije ga uzeo u zaštitu i ta se njegova osobna kriza pokazala kao velika mogućnost za Christinu.

No, počinila je pogrešku. Da ne bi neprestano tražila novac, odlučila je prodati Delacroixa. Francuski sudac odmah je reagirao i proglasio Stéphanea očevim skrbnikom, a potom i pravnim zastupnikom. Christina je osam puta sudski pokušala ishodovati promjenu tog rješenja. Kad joj to nije uspjelo, navodno je odlučila, prema jednom izvoru Le Figaroa, “otežati život svima kojima je dotada gospodin Guerlain bio okružen i tako ga izolirati”.

image
Danas 84-godišnji Gaultier, Christine je upoznao 2005. na jednoj konjičkoj utrci i otad su nerazdvojni.
DAVID NIVIERE/SIPA PRESS/PRO

Jedan po jedan odlazili su vjerni, dugogodišnji članovi osoblja kojeg je bilo gotovo kao u fiktivnom dvorcu Downton Abbey.

Isti taj izvor tvrdi da je Christina imala samo jedno na umu: udati se i odmah smjestiti svog muža u dom i prodati imanje. Na versajskom sudu 2020. sudac je odlučio konačno ispitati i starog gospodina, koji je na sva pitanja ponavljao kao papiga: “Želim se vjenčati!”

Odgovorio je tako i na pitanje koliko ima godina i kakvo je vrijeme toga dana. Sin je uzvratio pismom koje je Guerlain navodno potpisao, s izjavom: “Ustvrdit ću još jednom da ne želim oženiti Christinu Kragh”. Kako Stéphane ne želi davati novac Christini za održavanje imanja, unajmio je osobu za njegu starih i nemoćnih, koju je ona, kao i prethodnike, zasipala uvredama, čak i jednom koja asocira na prekršaj zbog kojeg je Jean-Paul bio kažnjen. Rekla je njegovateljici, uz brojne druge uvrede, da “Arapi nisu poznati po urednosti”.

Prošli tjedan na sudu uvrede su se nastavile. Christine je preko svojeg odvjetnika optužila Stéphanea da je zapustio imanje kojem se urušava krov, u jednoj od kuća raste drveće, isključeni su topla voda i grijanje, bidei iščupani, hladnjak neprestano prazan, kuća je bez interneta, a štale više nitko ne čisti pa konji žive u svom izmetu. Stéphaneov odvjetnik odmah je uzvratio nizom optužbi za zlostavljanje starca i obećanjem da će on do kraja živjeti na svom voljenom imanju koje njegova ljubavnica ne može prodati.

Nakon deset godina na sudu nisu se nimalo približili kompromisu. Jean-Paul Guerlain zaista ne zaslužuje da ga se pamti po vili koja se raspada, u kojoj sjedi neuredan, zaboravljen i dementan. Bio je nekad kulturni spomenik Francuske, “nos” koji je navodno u trenutku najveće slave mogao prepoznati 3000 parfema. Doduše, već je 1994. za mnoge Francuze postao kontroverzni protivnik tradicije jer je prodao obiteljsku kompaniju posvećenu izvrsnosti “novom novcu”, koncernu LVMH, orijentiranom na što bržu zaradu.

Champs-Élysées, prvi parfem nakon prodaje koji je za Guerlain lansirao LVMH, odabravši kreaciju novog nosa, a ne Jean-Paulovu, kritičari su sasjekli ustvrdivši da se ni na koji način ne može mjeriti sa suptilnim kreacijama poput parfema Mitsouko ili Shalimar velikog Jacquesa Guerlaina, ili pak Jean-Paulovim parfemima Chamade, Nahema, Habit Rouge ili Samsara, koji su za mnoge vrijedan dio francuske kulture baš kao i Delacroix.

Linker
19. travanj 2024 15:48