MODNO SLAVLJE

YSL - tri slova koja žensku snagu znače! Putujemo u Pariz i slavimo šest desetljeća čuvenog modnog brenda

Čak šest izložbi u Louvreu, centru Pompidou, Muzeju d‘Orsay, Muzeju moderne umjetnosti, Picassovom muzeju i Muzeju Yvesa Saint Laurenta posvećeno je obljetnici jednog od najvažnijih modnih brendova.

DJETINJSTVO U ORANU

Yves Mahtieu-Saint-Laurent rođen je u alžirskom gradu Oranu 1. kolovoza 1936. Njegov otac Charles bio je menadžer u osiguravajućoj kući i vlasnik lanca kino dvorana. Stidljivi i povučeni dječak najradije je boravio kod kuće i čitao, ne samo književna djela, nego i modne magazine svoje majke Lucienne.

image

Yves Saint Laurent na predstavljanju kolekcije proljeće/ljeto na Pariškom tjednu mode 1999.

KEN TOWNER/EVENING STANDARD/SHUTTERSTOCK

STRAST PREMA TEATRU

Nakon što je u Oranu kao 13-godišnjak vidio Molierovu predstavu "Škola za žene" s Louisom Juouvetom u glavnoj ulozi i scenografijom Christiana Berarda, te predstavu "Paklena mašina" Jeana Cocteaua, napravio je svoje kućno kazalište koje je nazvao Illustre Petit Theatre. Uz to je radio svoje ilustracije kultnih romana Marcela Prousta, te za Madame Bovary Gustavea Flauberta, Kraljicu Margot Alexandrea Dumasa i Sodomu i Gomoru Jeana Cocteaua.

image

Dizajnerove skice redatelj Jalil Lespert koristio je u biografskom filmu 'Yves Saint Laurent' snimljenom 2014.

WY PRODS/SND/CANAL+/CNC/KOBAL/SHUTTERSTOCK

VISOKA MODA ZA LUTKE OD PAPIRA

Početkom pedesetih izradio je svoju kuću visoke mode Yves Mathieu Saint Laurent Haute Couture Place Vendome. Iz majčinih modnih magazina izrezivao je omiljene modele i za njih izrađivao vlastite kreacije. Papirnate lutke bile su mu glumice u kućnom teatru.

image

Modeli iz kolekcije 'Rive Gauche' bili su izloženi u njujorškom muzeju Metropolitan Museum of Art 2003. na izložbi 'Božice klasične mode'

SHUTTERSTOCK

PRVI PUT U PARIZU

U natjecanju mladih dizajnera osvojio je treću nagradu - žirijem su predsjedali Hubert de Givenchy i Christian Dior - i za nagradu 1953. bio pozvan s majkom u Pariz. Zahvaljujući očevim poznanstvima dogovorio je sastanak s Michelom de Brunhoffom, glavnim urednikom pariškog Voguea koji ga je potaknuo da nastavi crtati i dizajnirati, ali da nipošto ne zanemari studij.

image

U Pariz se preselio 1954. zbog studija mode

DAILY MAIL/SHUTTERSTOCK

PRESELJENJE U PARIZ

Iduće godine, u rujnu 1954., seli se u Pariz na studij mode u Chambre syndicale de la couture. Stanovao je u sobici u Bulevaru Pereire 209. U studenom iste godine pobijedio je na studentskom natjecanju u kategoriji večernje haljine, dok je prvu nagradu za kaput osvojio Karl Lagerfeld.

image

Francuska glumica Catherine Deneuve je bila jedna od muza francuskog dizajnera

DAILY MAIL/SHUTTERSTOCK

DEBUT U DIORU

Sudbonosni susret 20. lipnja 1955. dogovorio je Michel de Burnhoff, koji mu je napisao da "nikada u životu nije susreo talentiranijeg dizajnera". Odmah je počeo radaiti u njegovom ateljeu. "Dolazio sam svakog jutra i proveo dan uz njega, bez mnogo priče. To je za mene bilo neprocjenjivo iskustvo i najbolja škola", izjavio je Laurent. Kod Diora je upoznao svoje buduće omiljene modele i muze Victoire Doutreleau i Anne-Marie Munoz. Christian Dior preminuo je od posljedica srčanog udara 24. listopada 1957. u Montecatiniju u Italiji. Prema pokojnikovoj želji Yves Saint Laurent je imenovan njegovim nasljednikom u tada najvećem modnom carstvu na svijetu. Dior je u to doba izvozio polovicu visoke francuske mode, imao šesnaest tvrtki na pet kontinenata i zapošljavao 1400 radnika.

image

Ženski smoking Yvesa Saint Laurenta iz 1968. prodan je na aukciji u Christiesu 2011.

TONY KYRIACOU/SHUTTERSTOCK

VLASTITI POTPIS I LJUBAV NA PRVI POGLED

Umjesto da nastavi utabanim putem svog učitelja i prethodnika koji je inzistirao na naglašeno uskom struku, Laurent je promovirao fluidniju siluetu s takozvanom linijom trapeza. I doživio nezapamćeni uspjeh već prvom kolekcijom koju je predstavio 30. siječnja 1958. Poduzentik Pierre Berge bio je Diorov prijatelj, a Laurenta je poželio upoznati nakon prve revije kojoj je prisustvovao. Ručak u elitnom restoranu Cloche d'Or organizirala je urednica francuskog izdanja Harper's Bazaara i među Bergeom i Laurentom je planula ljubav na prvi pogled. "Sve sam ostavio zbog njega i s njim poveo idućih pola stoljeća", izjavio je Berge.

image

Umjetnička zbirka Yvesa Saint Laurenta i Pierrea Bergea smatrala se jednom od najboljih privatnih kolekcija

ALEX LENTATI/EVENING STANDARD/SHUTTERSTOCK

STRASTVENI KOLEKCIONARI

Obojica su bili strastveni kolekcionari umjetnina u širokom rasponu od drevne do suvremene umjetnosti, od kineskih i afričkih skulptura do radova Brancusija i Duchampa. Njihova privatna kolekcija sastavljena od 733 remek djela, smatrala se jednom od najznačajnijih na svijetu.

image

Yves Saint Laurentov model iz 1964.

SHAROK HATAMI/SHUTTERSTOCK

ROĐENJE YSL-A

Pierre Berge prodao je stan kako bi mogao pokrenuti vlastitu modnu kuću s Yvesom Saint Laurentom. Pridružio im se i američki investitor J. Mack Robinson, koji je u početku želio ostati anoniman. Prvu haljinu s brojem "00001" isporučili su Madame Patriciji Lopez-Willshaw, važnoj figuri tadašnjeg visokog društva. Poznat je i datum isporuke: 4. prosinac 1961. Za izradu prepoznatljivog loga angažirali su dizajnera Cassandrea koji je od inicijala stvoro elegantni monogram koji podsjeća na siluetu mladića.

image

Osim modnog Yves Saint Laurent je izgradio i parfemsko carstvo

MARION CURTIS/STARPIX/SHUTTERSTOCK

MUŠKA MODA ZA ŽENE

Na svojoj prvoj reviji pod vlastitim imenom oduševio je mornarskim kaputom za žene koji je žene toga vremena ohrabrio da nose hlače. To je do kraja ostao YSL-ov zaštitni znak: u tradicionalno muškim odjevnim predmetima s njegovim potpisom žene su se osjećale udobno i sampouzdano. Ubrzo nakon toga na red su došli i ženski baloneri, odijela, smokinzi, safari jakne...

image

Modna revija na stadionu Stade de France u Parizu uoči finalne utakmice Svjetskog prvenstva u nogometu 1998.

COLORSPORT/SHUTTERSTOCK

HOMAGE PIETU MONDRIANU I POP-ARTU

Danas to ne zvuči radikalno, ali trebalo je vidjeti reakcije kad je svoju kolekciju jesen/zima dizajner posvetio čuvenom suvremenom nizozemskom umjetniku Pietu Mondrianu, a geometrijski uzorci i boje na odjeći odgovarali su njegovim apstrakcijama. Kolekciju je proslavila Catherine Deneuve u filmu "Belle de Jour" (Ljepotica dana), a uskoro je uslijedio i homage američkom pokretu pop-art.

image

Model iz kolekcije za jesen/zimu Yvesa Saint Laurenta 1996.

KEN TOWNER/ANL/SHUTTERSTOCK

MODNA PRETEČA SEKSUALNE REVOLUCIJE

I prije nego što su studentski prosvjedi, hipi pokret, djeca cvijeća i seksualna revolucija zgrozili trvdokorne tradicionaliste, to je učinio Yves Saint Laurent koji je 1966. predstavio prvu haljinu monokini koja je u potpunosti otkrila ženske grudi. Nude look bio je rođen. "Gabrielle Chanel je ženama dala slobodu, a Yves Saint Laurent im je dao - snagu", zapisao je Pierre Berge.

image

Posljednja kolekcija koju je Laurent osobno dizjanirao za proljeće/ljeto 2002. prikazana je na Pariškom tjednu mode

STEVE WOOD/SHUTTERSTOCK

MJESTO SREĆE

Yves Saint Laurent i Pierre Berge bili su najsretniji u Maroku, gdje su 1974. kupili kuću Dar Es Saada (kuću sreće i radosti) u blizini vrta Jardin Majorelle u Marrakechu koji su često posjećivali.

image

Nicole Kidman u haljini YSL na dodjeli Zlatnih globusa u Los Angelesu 2003.

SHUTTERSTOCK

PRVA MODNA REVIJA UZ GLAZBENU PRATNJU

Na predstavljanju kolekcije jesen/zima 1976. u salonu Imperial hotela Inter-Continental u Rue de Castiglione u Parizu prvi put je modele publici prikazao uz glazbenu pratnju. Dotad su se modne revije odvijale u tišini.

image

Sarah Jessica Parker na predstavljanju šeste sezone 'Seksa i grada' u New Yorku 2003.

MATT BARON/BEI/SHUTTERSTOCK

MJESTO U ENCIKLOPEDIJI

Svoje mjesto u Općoj enciklopediji zaslužio je 1983. Pisalo je "francuski dizajner koji se ističe originalnim interpretacijama svakodnevne dojeće (mornarskog kaputa, hlača...), rigoroznim stilom i talentiranom upotrebom boje.

image

Glumica Cate Blanchett na londonskoj premijeri filma 'Avijatičar' 2004.

RICHARD YOUNG/SHUTTERSTOCK

BORBA PROTIV AIDS-A

Kako su osamdesetih izgubili mnoge prijatelje koji su podlegnuli teškoj bolesti, 1985. osnovali su fondaciju Arcat Sida koja je financirala potporu oboljelima i istraživanje mogućeg lijeka protiv te bolesti.

image

Kylie Minogue u šetnji Londonom 2008.

DAVID FISHER/SHUTTERSTOCK

FRANCUSKI INSTITUT MODE

Visoka škola Institut Francais de le Mode za modni dizajn, istraživanje i trgovinu osnovana je 1986. u Parizu na inicijativu Yvesa Saint Laurenta i Pierra Bergea.

image

Modna urednica Anna Wintour na opernoj premijeri u New Yorku u haljini YSL-a 2008.

STAN SEYMOUR/SHUTTERSTOCK

IZLAZAK NA BURZU

Grupacija YSL izašla je na burzu 12. srpnja 1989. ponudivši investitorima 420 tisuća dionica po cijeni od 854 francuskih franaka što je predstavljalo deset posto kapitala tvrtke. Predstavljanje održano u Muzeju Louvre, a potražnja je nadmašila ponudu. 1993. polovica dionica prodana je Sanofiju, koji je preuzeo stopostotno vlasništvo nad parfemskom linijom YSL-a.

image

Glumica Kate Winslet je na dodjeli Oscara 2009. zablistala u haljini francuskog modnog brenda

MATT BARON/BEI/SHUTTERSTOCK

MODNA REVIJA NA STADIONU

Najveća modna revija u povijesti održana je 12. srpnja 1998. na stadionu Stade de France. Bila je prateći program Svjetskog nogometnog prvenstva, u organizaciju je bilo uključeno 900 ljudi, a 15-minutni show je uživo pratilo 1,7 milijardi gledatelja pred malim ekranima.

image

Trgovina Yvesa Saint Laurenta u londonskom Sloane Streetu

RAY TANG/SHUTTERSTOCK

ZBOGOM MODI

Na press konferenciji 7. siječnja 2002. Yves Saint Laurent je najavio svoj oproštaj od svijeta mode. "Zahvaljujem svim ženama koje su mi poklonile svoje povjerenje, kao i svima koji su me podupirali, razumjeli i voljeli. Nikad vas neću zaboraviti", izjavio je slavni dizajner koji je preminuo 1. lipnja 2008. u Parizu od posljedica zloćudne bolesti. Pogrebu na groblju Eglise Saint Roch prisustvovala je društvena krema predvođena predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem i desecima tisuća ljudi koji su se došli oprostiti. "Čekam te u vrtovima Marrakecha", izjavio je u oproštajnom govoru Pierre Berge.

Linker
20. travanj 2024 14:18