Hvalevrijedne akcije

Voditelji angažirani za zdravlje: Batinić i Šprajc snimili upute za samopreglede grudi i testisa

Dvoje voditelja angažiralo se i svojim pratiteljima na društvenim mrežama objasnilo na koji način napraviti samopregled - dojki i testisa - što je važan korak u ranom otkrivanju bolesti i očuvanju zdravlja.

Listopad i studeni, dva jesenska mjeseca osim po mirisnim plodovima mora i dugim kišama postali su sinonimi za žensko i muško zdravlje. Listopad uz koji se dodaje i ružičasta boja postao je simbol borbe protiv raka dojke, dok je studeni, kojeg nazivaju i 'Movember' obojan u plavo i njegova je svrha osvijestiti muškarce o zdravlju testisa.

Dvoje naših voditelja Marijana Batinić i Zoran Šprajc angažirali su se oko osvještavanja potrebe za samopregledima - koji su brzi, besplatni i pravovremeni načini da se eventualna bolest otkrije u najranijoj fazi - i time osigura što veća šansa za potpunim izlječenjem.

Marijana se u prvoj objavi posvećenoj listopadu dotaknula njenog najvećeg simbola - ružičaste vrpce - poziravši s ružičastom maramom, naglasila je važnost samopregleda dojki.

"Vrpca je postala marama, ali poruka je ista - pregledaj se na vrijeme! U današnje vrijeme odlazak u bolnicu baš i nije jednostavan, ali pregled možete obaviti i doma", napisala je Marijana. Nešto kasnije objavila je i video u kojem je objasnila i postupak samopregleda.

"Što češće obavljate ovaj kućni pregled, bolje ćete se upoznati s vlastitim grudima i još lakše detektirati eventualne promjene", poručila je među ostalim Batinić.

Čitajte i: Glazbom obojimo listopad u ružičasto: Sve za nju i Croatia records uz sve hrabre žene koje se bore s malignim bolestima

Muški samopregled

Studeni je postao simbol muškog zdravlja, osim što brojni poznati muškarci puštaj brkove - zbog čega je taj mjesec dobio i nazim Movember - pripadnicima jačeg spola pokušava se osvijestiti važnost samopregleda testisa. Tome se sada, čak i prije službenog početka studenog, pridružio i Zoran Šprajc.

"Mnogo toga možemo učiniti za svoje zdravlje, ali ništa nije tako jednostavno kao prevencija raka testisa. Maligna kvržica može se lako otkriti i lako odstraniti što je osobito važno za mlade ljude jer rak testisa najčešće se događa upravo njima, muškarcima između 20 i 40 godina. A ako se tumor testisa na vrijeme otkrije, izlječiv je u gotovo 90 posto slučajeva i zato nikome od nas ne bi trebao biti problem izdvojiti pet minuta za svoje zdravlje i zdravlje svojih testisa, toliko bar zaslužuju", napisao je Zoran Šprajc uz video u kojem pokazuje kako se samopregledati.

Tako u uputama koje govori u videu Šprajc napominje da je samopregled najbolje napraviti nakon toplog tuša, kada je koža opuštena. "Pregledajte svaki testis zasebno, držeći ga između palca i ostalih prstiju. Testisi mogu biti različite veličine i oblika, a jedan može biti opušteniji od drugog. Te su razlike normalne i nisu razlog za uzbunu. Tražite kvržicu ili nepravilnost na testisu koje ranije nije bilo. Ugledate li ili opipate nešto slično - posjetite svog liječnika", objasnio je voditelj.

Na kraju videa kaže da čak i ako muškarac osjeti kvržicu, nema razloga za paniku, jer se može raditi o posve benignoj promjeni. Na kraju napominje da samopregled nije zamjena za redovite liječničke preglede.

Linker
20. travanj 2024 04:03