PRVA MEĐU JEDNAKIMA

Užasnuta Nevena Rendeli Vejzović osnovala udrugu SOS Zagreb: ‘Ne želimo odustati od svoga grada‘

Majka troje male djece strahuje za njihovu sigurnost u šetnji gradom te svaki put kad ih vodi u vrtić, koji se nalazi uz njezinu bivšu Osnovnu školu Petar Zrinski, čija je zgrada - uništena i iseljena.

- Kap koja je prelila čašu i potaknula me na djelovanje bio je petrinjski potres: taj novi šok suočio nas je s grubom realnošću da obnova u Zagrebu još nije započela, da ne postoje jasne ideje, vizije i rokovi, te da se središte grada pretvorilo u grad duhova nakon što se iz njega iselilo dvadeset tisuća stanovnika i poslovnih subjekata. Kao Zagrepčanka, žena i majka troje male djece, koja voli svoj grad, s time nisam se mogla pomiriti, baš kao i kolege koji su se pridružili našoj građanskoj inicijativi - govori Nevena Rendeli Vejzović, koja je s prijateljima i istomišljenicima osnovala udrugu SOS Zagreb.

image
Nevena Rendeli Vejzović osnovala je udrugu SOS Zagreb kako bi s kolegama izvršila pritisak na institucije te nuđenje konstruktivne suradnje u svim važnim pitanjima koje tište građane.
SOS Zagreb

Čitajte i: Redateljica pokrenula inicijativu za školarce: ‘Grad više nije siguran za hodanje, tražimo sigurne koridore do škola‘

Nevena ističe da udruga čija je predsjednica ne okuplja isključivo stradalnike, jer je njezina zgrada, primjerice, u potresu prošla jako dobro i danas za razliku od mnogih okolnih nosi zelenu naljepnicu.

- Ne želimo odustati od budućnosti svoga grada, a cilj našeg djelovanja je pritisak na nadležne institucije, te nuđenje konstruktivne suradnje u svim važnim pitanjima koje tište građane, ne samo u centru, nego i na Trešnjevci, u Podsusedu, Markuševcu... - nastavlja Nevena, koja jedva čeka dan kad će zagrebačkom špicom, Britancem, te Trgom Republike Hrvatske oko HNK, što su joj omiljene gradske rute, ponovno prošetati bez grča u želucu, te brige za vlastitu i tuđu sigurnost.

image
Inicijativa okuplja pravnike, bankare, PR stručnjake, novinare, poduzetnike.
SOS Zagreb

Čitajte i: Potresne priče Zagrepčana: 'Ukradeno proljeće' govori o onima koji su u 30 sekundi ostali bez doma

- Zabrinuta sam svaki put kad vodim djecu u vrtić, koji se nalazi u blizini moje bivše Osnovne škole Petra Zrinskog u Krajiškoj ulici. Kako i ne bih kad je njezina zgrada do daljnjeg iseljena jer je neuporabljiva za korištenje - nastavlja Nevena, čijoj su se inicijativi priključili novinarka Vesna Blašković, poduzetnici Igor Kordić, Ana Petričević Gojanović, Tomo Ricov, Boris Kovaček, brojni odvjetnici, bankari, PR stručnjaci...

image
Ekipa je svjesna da je zajedništvo njihova najveća snaga.
SOS Zagreb

U zajedništvu je snaga!

- Što nas je više, to smo jači, a jedan od naših najvažnijih ciljeva je olakšati ljudima procudure za ishođenje dozvola i obeštećenje. Na našoj facebook grupi nedavno je jedan predstavnik stanara pokazao svežanj od šest i pol kilograma papira - dokumenata koji su mu bili potrebni za prijavu obnove zgrade od desetak stanova - kaže novinarka Vesna Blašković. Rođena Puljanka od 1996. živi u Zagrebu, a potres je preživjela u svom stanu na Zelenom valu, u Ulici Pavla Hatza u strogom središtu Zagreba.

Čitajte i: Liječnica koja je spašavala palčiće u Petrovoj: ‘Još uvijek imam osjećaj da je potres i kad nije...‘

- Nikad u životu se nisam više uplašila: u prvom trenutku sam pomislila da je započelo granatiranje i prestravljena sam izjurila na ulicu, gdje sam uvidjela razmjere štete - priča Vesna i dodaje kako je petrinjski potres ponovno aktivirao pukotine na zgradi koje su u međuvremenu bile sanirane. Kao i druge članove udruge najviše je brine što joj se čini da ne postoji stvarna volja nadležnih institucija da se komplicirana situacija u kojoj se našli brojni Zagrepčani počne promptno rješavati - u njihovom najboljem interesu, te najboljem ineresu njihovog voljenog grada.

Linker
16. travanj 2024 12:45