NEUHVATLJIVA

Upoznajte našu srebrnu maratonku čija je privatna i sportska priča jedinstvena!

Zagrebačkoj maratonki Matei Parlov Koštro uspjeh karijere je najljepši dar za trideseti rođendan.

Prva sportska ljubav joj je bio rukomet, sportski uzor joj je njezin rođak, legendarni boksač Mate Parlov, a sve svoje sportske snove ostvarila je u najtežoj i najzahtjevnijoj atletskoj disciplini - maratonu. Zagrebačka dugoprugašica Matea Parlov Koštro (30) na Europskom prvenstvu u njemačkom Munchenu ostvarila je čudesan uspjeh i kući se vraća sa srebrnom medaljom, čime je ušla u anale hrvatske atletike.

Sjajna Matea je kroz cilj prošla kao druga s vremenom 2:28.42, za prvoplasiranom Poljakinjom Lisowskom zakasnila je samo šest sekundi, a u leđa joj je gledala trećeplasirana Nizozemka Brinkman.

image

Najveći sportski uspjeh proslavila je s kolegicom Hanne Verbruggen iz Belgije

SHUTTERSTOCK

Njezina priča je jedinstvena jer s najboljim rezultatom u povijesti hrvatskog ženskog maratona Matea Marlov Koštro drži nacionalne rekorde u čak četiri discipline - na deset kilometara, tri tisuće metara, te s dvije tisuće metara sa zaprekama, a za njezine uspjehe velike zasluge pripadaju njezinoj obitelji i treneru Slavku Petroviću.

"Svi u mojoj obitelji su sportaši: mama i tata su uvijek na natjecanjima, brat se bavio nogometom, a sada radi u teretani, suprug je također magistar kineziologije i vodi nogometnu školu u NK Rudeš", izjavila je Matea, koja je procvala pod vodstvom svog trenera Slavka Petrovića, stratega njezinih uspjeha.

Nakon lanjskog debitantskog olimpijskog nastupa u Japanu, na kojem je osvojila 21. mjesto i utrku završila kao šesta najbrža Europljanka, on joj je naredio sedam dana odmora u Vodicama bez ijednog treninga, a Mateji su tih sedam dana bez trčanja bili najduži u životu.

image

Matea sa suprugom Draženom Koštom

NIKOLINA VUKOVIC STIPANICEV/CROPIX

"Inače svaki tjedan istrčim između 160 i 200 kilometara, pa mi stvarno nije bilo lako bez treninga", izjavila je Matea Parlov Koštro u razgovoru za Gloriju.

Olimpijski maraton bio joj je tek četvrti maraton, pa je kompletna atletska javnost postala svjesna o kakvom se kapacitetu radi, što je dokazala i srebrnom medaljom na Europskom prvenstvu u Njemačkoj. A slavlja će sigurno biti još, jer su najbolje trkačke godine tek pred njom.

No, prvo treba proslaviti sa svojima, odmoriti se, te srediti dojmove i emocije zajedno sa svojim timom i suprugom Draženom Koštrom, voditeljem nogometne škole NK Rudeša, s kojim je u vezi pet godina.

image

Matea Parlov Koštro

NIKOLINA VUKOVIC STIPANICEV/CROPIX

"Suprug trči samo za loptom, a mene ponekad prati na biciklu ili romobilu: inače sam prebrza za njega", smije se Matea, koju na treninzima u Zagrebu možete susresti i vidjeti u raznim dijelovima grada.

"Najčešće sam na Jarunu, volim trčati i u Maksimiru, te na Sveticama, a za promjenu ljeti znam trčati i na Bundeku", zaključuje Matea.

Linker
23. ožujak 2024 03:15