nove snage

Upoznajte Giannu Kozlović, nasljednicu vinskog carstva: "Svoje vino zasad radim samo za prijatelje"

Starija kći uglednog istarskog vinara, Gianfranca Kozlovića krenula je očevim stopama. Magistrirala je vinarstvo i vinogradarstvo te ima i svoj mali vinograd malvazije od kojeg radi vino samo za odabrane.

Uoči Nove godine ugledni istarski vinar Gianfranco Kozlović u zagrebačkoj Esplanadi priredio je kušanje mladih i arhivskih vina za blizak krug prijatelja. A bila je to prigoda na kojoj je ponosno predstavio i nasljednicu svog malog vinskog ‘carstva‘, stariju kći Giannu Kozlović.

‘‘Naravno da sam sretan što je zainteresirana za posao koji je u obitelji više od sto godina. Kada sam od oca preuzeo i proširio vinograde nisam ni razmišljao tko bi se nakon mene i moje supruge Antonelle nastavio baviti našim poslom, ali eto imali smo sreću da je Gianna zavoljela ovo čime se bavimo već četiri generacije‘‘, kazao nam je tada ponosni tata, a mi smo sada porazgovarali s Giannom koja je na obiteljskom imanju po cijele dane u pogonu.

image

Gianna i Lara s mamom i tatom, Antonellom i Gianfrancom Kozlovićem u zagrebačkoj Esplanadi

PRESS KOZLOVIC

‘‘Kod nas stalno ima nekog posla, evo baš nešto dostavljam na lokaciju Santa Lucia, ali nema problema, imam pola sata vremena‘‘, rekla nam je simpatična Gianna koja je krajem 2022. nakon trogodišnjeg studija vinogradarstva i vinarstva u Udinama, u Njemačkoj završila magisterij.

‘‘U srednjoj školi kada se trebalo odlučiti što ću dalje, najviše sam razmišljala o biologiji, nečem vezanom uz životinje i prirodu. Tako sam uz tatin savjet završila na studiju vinogradarstva i vinarstva što je bilo blisko mojim željama jer je vezano uz prirodu. Iako sam došla iz vinarske obitelji, zapravo sam se iznenadila o kakvoj se preciznoj nauci radi‘‘, kaže Gianna koja se zapravo nije od ranog djetinjstva vezala za obiteljske vinograde i vinski posao. S mlađom sestrom Larom sudjelovala je u svim sezonskim poslovima i pomagala roditeljima kad god je trebalo, ali kako kaže, uvijek je to smatrala nečim što rade odrasli, a ona samo pomaže jer mora. No sada je priča potpuno drugačija.

image

U berbi s roditeljima

PRESS KOZLOVIC

Nakon diplome u Udinama, otišla je u Njemačku na masters u sklopu razmjene studenata, i to na ugledni Geisenheim University, svjetski poznat po jedinstvenom studiju vinskog businessa.

‘‘Bile su mi to dvije prekrasne godine gdje sam studirala s mladima iz cijelog svijeta, od Portugala, Mađarske, Francuske pa sve do Kine. Stekla sam divna prijateljstva, puno smo se družili i izlazili i s mnogima sam i danas u kontaktu. Nekolicina prijatelja bila mi je ovo ljeto u posjetu, a i ja se nadam njih posjetiti kada za to ulovim vremena‘‘, rekla je Gianna. Jer u vinogradu i podrumu uvijek ima posla. A između vinogradarstva i podrumarstva Gianna bez dileme, bira - vinogradarstvo. Obožava biti u vinogradu, među lozom i čokotima, obrezivati, promatrati... Trenutno se radi rezidba, pa je u ovo zimsko vrijeme njezina svakodnevna odjeća radna uniforma i gumene čizme. Doduše, zadužena je i za novinare i goste pa nerijetko ‘skače‘ iz radne odjeće u onu elegantnu, poslovnu.

‘‘Prije četiri godine preuzela sam kompletnu brigu o jednom malom, tridesetak godina starom vinogradu malvazije koji se nalazi na brijegu iznad našeg podruma. Nedavno sam obavila rezidbu, zasadila nekoliko novih sadnica... Prije dvije godine dobila sam 200 boca, a prošle četiristo. Prošla godina bila je zahtjevna za sve istarske vinare jer je bilo puno kiše i vlage, no ono što je ostalo od grožđa bilo je odlične kvalitete. Moje vino spremam sa strane, to je za prijatelje i goste, a razmišljam i o svojoj etiketi‘‘, govori mlada vinarka koja je prošle godine krenula u još jedan eksperiment. S Kozlovićevih vrhunskih vinograda na poziciji Santa Lucia, za sebe je odvojila dio grožđa i ‘pospremila‘ ga u amforu.

image

Vinarija Kozlović uvrštena je među najljepše na svijetu

PRESS KOZLOVIC

‘‘Vidjet ćemo što će iz toga ispasti, a za prave rezultate treba pričekati bar dvije godine.‘‘, govori Gianna kojoj je od vinarskog posla najmrskiji onaj vezan za administraciju.

‘‘To apsolutno ubija romantiku vinskog posla. Taj dio uglavnom obavlja mama koja je diplomirana ekonomistica, a kako i moja sestra Lara studira ekonomiju nadam se da će se i ona pronaći u tom dijelu posla ‘‘, kaže Gianna.

A iako se punim plućima bacila u obiteljski posao, priznaje kako joj nekad nedostaje društvo i izlasci. U Istri ima prijateljice iz srednje škole s kojima se nalazi vikendima, odu i na neko putovanje, Novu godinu provele su u Budimpešti, prošlo ljeto posjetile su Cinque Terre, ali nedostaje joj onaj svakodnevni kontakt i druženje s vršnjacima kojeg je imala na fakultetu u Njemačkoj.

‘‘Priznajem da mi je bio težak povratak doma nakon studija i trebalo mi je godinu dana da uđem u ovaj naš istarski ‘mood‘. No sada sam se priviknula, i zapravo se veselim putovanjima‘‘,objašnjava mlada vinogradarka.

image

Tri generacije vinske obitelji

PRESS KOZLOVIC

Gianna nam je otkrila i kako je prvi put vino probala s pet godina, kako su joj prepričali roditelji no to je bi samo mali gutljajčić iz znatiželje. Danas uživa u vinima, preferira ona ozbiljnija sortna vina sa strukturom i malo ‘drva‘, kako bi se to stručno reklo. Voli i macerirana vina, no ona kaže nisu za svaki dan. Kod kuće, uz ručak svaki dan se u obitelji Kozlović otvori neka butelja, ali nikada iz njihovog podruma.

‘‘Uvijek se pije nešto što nam netko donese, pokloni ili neko vino koje kupimo jer što ćemo piti svoja vina kada ih dobro poznajemo. Ovako otkrivamo što rade drugi i to nam je gušt‘‘, kaže Gianna

A na pitanje ima li dečka da joj pomogne u njezinom ‘muškom‘ poslu, s osmijehom kaže: ‘‘Još ne, ali koji god će biti, morat će voljeti vinograde i ovaj posao, inače nište od veze", zaključila je.

Linker
19. travanj 2024 21:30