VEDRAN PETEH/CROPIX
NEVERA

Upoznajte cure iz Harmonije disonance: Kako je tradicijska glazba postala favorit Dore

Predstavljamo članice Harmonije disonance čija je pjesma "Nevera (Lei, lei)" osvojila obožavatelje Eurosonga.

Predstavljamo članice Harmonije disonance čija je pjesma "Nevera (Lei, lei)" osvojila obožavatelje Eurosonga.

Prije nego što su se s pjesmom "Nevera (Lei, lei)" prometnule u glavne favoritkinje na Dori, izboru hrvatskog predstavnika na Eurosongu 2023., za ženski vokalni sastav Harmoniju disonance znali su samo najzagriženiji fanovi tradicijskog pjevanja. Njihova pjesma prometnula se u favorita ovogodišnjeg izbora - na YouTubeu ima 300 tisuća pregleda što je za 100 tisuća više od iduće najslušanije pjesme "Mama ŠČ" grupe Let 3. Favorit je i na društvenim mrežama gdje mnogi, pa čak i stranci, žele da našu zemlju na Eurosongu predstavlja upravo ženski vokalni sastav.

"Najbolja hrvatska pjesma na Dori", "Hrvatska ima samo jedan zadatak, a to je odabrati ‘Neveru‘ za nastup na Eurosongu", "Fenomenalno", "Kakvi glasovi, kakva pjesma!" "Oduševljena sam"..., tako glase euforični komentari obožavatelja ženskog ansambla kojeg su 2016. osnovale studentice Muzičke akademije u Zagrebu.

I to bez estradnih ambicija, nego s ciljem istraživanja i izvođenja tradicijske glazbe naših krajeva pod umjetničkim vodstvom mentora Joška Ćalete, uglednog etnomuzikologa, glazbenika i sakupljača tradicijskog glazbenog narodnog blaga. Broj članica se od osnivanja znatno mijenjao, a danas Harmoniju disonance čini trinaest pjevačica, što je u njihovom slučaju očito sretan broj. No, u Opatiju ih putuje svega šest, kaže pjevačica Magdalena Cvitan.

image
VEDRAN PETEH/CROPIX

"Kako osam članica sastava živi u Zagrebu, pet nas je iz Splita, a sve cure uz to rade ili studiraju, gotovo nam je nemoguće organizirati zajedničke probe. S obzirom na to da pripreme za Doru zahtijevaju puni angažman i mnogo vremena, između nas osam iz Zagreba odabrale smo cure koje su bile sigurne da su za to spremne u skladu sa svojim obavezama. A posljednji put smo se sve zajedno na sceni skupile lanjskog ljeta na otoku Prviću", kaže Magdalena Cvitan, članica profesionalnog folklornog ansambla Lado, s kojom na Doru putuju Mira Crnčić, Marta Cvitan, Jana Radić Franić, Francesca Paleka i Hana Zdunić.

I ostatak benda će biti u Opatiji, ali ne na sceni, nego u publici u ulozi navijačica. Kako god, odluku o nastupu na Dori donijele su jednoglasno, a prve oduševljene reakcije publike daju im vjetar u leđa i dodatni su im motiv da na opatijskoj pozornici daju sve od sebe.

Čini se da im se suradnja s Bartolom Sopićem, autorom pjesme "Nevera (Lei, lei)", pokazala kao dobitna kombinacija, jer je on veliki fan Eurosonga, a pjesmu su producirali i aranžirali Anja Papa i Luka Vidović, članovi zagrebačkog synth pop dua Pocket palma.

"Pjesma nas je oduševila na prvo slušanje, a kako smo se htjele okušati u novom izazovu, potpuno drukčijem od svih dosadašnjih nastupa, dileme nije bilo. Jednoglasno smo zaključile da moramo na Doru", nastavlja Magdalena Cvitan.

Za koreografiju svog nastupa angažirale su Miju Zalukar, zagrebačku plesačicu i koreografkinju s kojom odrađuju intenzivne plesne probe, kostime im izrađuje Mihaela Marković iz dizajnerskog Studija Marković, a scenski styling će upotpuniti nakitom Jelene Fogec iz Minerva Collectiona.

"Naš uobičajeni dresscode za nastupe glasi elegantno, minimalistički i crno uz tradicijski nakit koji najčešće čine naušnice i ogrlice iz Posudionice i radionice narodnih nošnji u Zagrebu. Međutim, na Dori ćete nas vidjeti u sasvim drukčijem izdanju", govori Magdalena Cvitan.

image
VEDRAN PETEH/CROPIX

Premda je njihova pjesma posveta rijeci Neretvi, nijedna članica ansambla nije podrijetlom iz neretvanskog kraja.

"Ali imamo glazbenih poveznica. Na smotri Na Neretvu misečina pala upoznale smo članove KUD-a Metković s kojima smo se sprijateljile, družile smo se i na snimanju dokumentarne emisije "Harmonija disonance" za Hrvatsku televiziju, a u Zagrebu smo održali zajednički koncert", govori članica sastava čiji su najveći uspjesi koncert s Jazz ansamblom Muzičke akademije u ciklusu Lisinski subotom, samostalni koncert u Crkvi svetog Donata u Zadru, te nastup na Međunarodnoj smotri folklora.

"Naš rad uključuje odlaske na teren i učenje tradicijskih napjeva od kazivačica. Tako se nazivaju "žene iz naroda" koje u skladu s tradicijom izvode pjesme svog zavičaja, stilom i načinom pjevanja karakterističnim za to područje. Zato su naši vječiti uzori upravo kazivačice od kojih učimo tradicijske napjeve. A hrvatska baština je u tom smislu nevjerojatno raznolika i neiscrpna", nastavlja Cvitan.

Koliko god se veselile nastupu na Dori, članicama Harmonije disonance budućnost je jasno zacrtana. Nakon svega vraćaju se svojim korijenima, istraživanju i izvođenju tradicijske glazbe, ali kao i dosad ostaju otvorene za nove glazbene izazove i suradnje.

image

Francesca Paleka

VEDRAN PETEH/CROPIX

Francesca Paleka je po stažu najmlađa članica Harmonije disonance, a njezin zadatak je snimanje svake probe i nastupa, koje kasnije zajednički preslušavaju i ispravljaju greške.

image

Mira Crnčić

VEDRAN PETEH/CROPIX

Mira Crnčić je u bendu glas razuma i poduzetništva, zna sve cake u biznisu. Također zadivljuje krugom svojih poznanstava i za svaki posao ima svoje ljude. Kad god treba nešto obaviti, Mira nema mira, kontaktira i organizira.

image

Marta Cvitan

VEDRAN PETEH/CROPIX

Marta Cvitan je najmlađa članica ansambla, te dežurna hajperica grupe koja pjeva u tri zbora. Najveća ljubav s Dore joj je pjesma "Moja prva ljubav" Dine Jelusića.

image

Magdalena Cvitan

VEDRAN PETEH/CROPIX

Magdalena Cvitan se od svoje četvrte godine bavi plesom i pjevanjem. U "Neveri" pjeva glavni vokal, probija led na snimanjima i obožava raditi čučnjeve na sceni.

Hana Zdunić pjeva alt, grafičarka je i menadžerica benda. Jako pazi na stil odijevanja, svirala je violinu, a sada se glazbom bavi teorijski a praksu odrađuje s Harmonijom disonance.

image

Jana Radić Franić

VEDRAN PETEH/CROPIX

Jana Radić Franić pleše, pjeva, planinari i na svaku probu dolazi biciklom. Od djetinjstva prati Doru i jedva čeka svoj prvi nastup u Opatiji.

Linker
28. travanj 2024 17:47