Ispred svog vremena

Uoči premijere na Mostri: 5 činjenica koje niste znali o Marilyn Monroe

Kada je se spomene, većina sterotipno pomisli kako je riječ o najvećoj seks ikoni 20. stoljeća, no Norma Jean je bila puno više od toga.

Šezdeset godina nakon smrti, Marilyn Monroe ponovno je u središtu pozornosti kao tema popularnog Netflixovog biografskog filma Blonde koji će doživjeti premijeru na Venecijanskom filmskom festivalu u četvrtak.

Temeljen na bestseleru, polu-fikcionaliziranoj knjizi Joyce Carol Oates, film predstavlja mračno prepričavanje života kultne glumice koji stavlja sada u fokus traumu i inteligenciju, a ne glamurozni i seksualizirani imidž Monroe.

Monroe glumi kubanska glumica Ana de Armas, dok je režiser Australac Andrew Dominik koji je snimio još dva mračno poetična biografska filma - "Helikopter" i "Ubojstvo Jesseja Jamesa od kukavice Roberta Forda", prenosi Hina.

Ovo je pet manje poznatih činjenica o Marilyn koje su posljednjih godina postale daleko važnije za njezinu priču.


Teško djetinjstvo

U njezinom odraslom životu bilo je obilje glamura, ali Marilynino djetinjstvo, kada su je zvali Norma Jeane, bilo je sasvim drugačije. Djelomično je odrasla s majkom, ali kada je Gladys Monroe smještena u psihijatrijsku bolnicu, njezina je kćer živjela u sirotištu i kod udomitelja. Počela je mucati zbog čega joj je pomogao terapeut.

Nikada nije upoznala svog pravog oca i nekoliko je godina vjerovala majčinim riječima da je umro. Njegov pravi identitet potvrđen je tek 2022. u dokumentarcu francuske televizije, koji je nakon DNK testova otkrio da je njezin biološki otac Charles Stanley Gifford, kolega njezine majke u filmskoj produkcijskoj tvrtki.

image

U filmu Blonde Marilyn glumi kubanska glumica Ana de Armas, bivša Bondova djevojka javnosti poznata i kao bivša djevojka Bena Afflecka.

SUPPLIED BY LMK/LANDMARK/PROFIMEDIA

Načitana i puna ambicija

U godinama nakon Marilynine smrti pojavila se složenija slika o glumici i pjevačici, koja je objektivizirana kao prototip "plavuše, seks bombe". Marilyn nije bila samo strastvena čitateljica, već se okušala i u poeziji te je žudjela za izazovnim glumačkim ulogama, uključujući kompleksnu žensku protagonisticu u dramatizaciji romana "Braća Karamazovi" Dostojevskog. Police njezine knjižnice bile su ispunjene klasicima pisaca poput Jamesa Joycea, Samuela Becketta, Marcela Prousta i Gustavea Flauberta.

Kao najjasniji znak njezinih ozbiljnih glumačkih ambicija, pridružila se prestižnoj školi Actor‘s Studio u New Yorku u trenutku kada je karijerno napredovala u Hollywoodu. Od svih učenika koji su prošli kroz njegova vrata, direktor Lee Strasberg rekao je da je dvoje bilo upečatljivije od drugih - Marlon Brando i Marilyn Monroe.


Marylin Monroe i Ella Fitzgerald

Među Marilyninim uzorima bio je Abraham Lincoln. Ona će ostaviti svoj trag u pokretu za građanska prava, pomažući u populariziranju jazz pjevačice Elle Fitzgerald u vrijeme kada je rasizam bio raširen u Sjedinjenim Američkim Državama. Iskoristila je svoju zvjezdanu moć da joj osigura nastup u poznatom losanđeleskom noćnom klubu Mocambo, prisjećala se Fitzgerald. Marylin je rekla vlasniku da će ona sjediti u prvim redovima svaku večer, ako će Fitzgerald nastupati. Takav je bio dogovor i rođena je jazz zvijezda.

image

Depresivna i nestabilna majka Gladys prepustila ju je udomiteljima, gdje je malena Norma Jean doživjela samo traume, od povratka u sirotište spasila se udajom, a bilo joj je tek 16.

CHELSEA LAUREN/SHUTTERSTOCK

Buntovna s razlogom

Desetljećima prije MeTooa, Marilyn je dovodila u pitanje funkcioniranje sustav kojim dominiraju muškarci. Još 1953. objavila je članak u časopisu Motion Pictures Magazine prozivajući "vukove koje sam poznavala" koji vrebaju i iskorištavaju mlade žene.

"Djevojke svih društvenih slojeva moraju dobro paziti da ne budu još samo jedan skalp za nekog muškarca", napisala je u članku. Godinu dana kasnije s fotografom Miltonom Greeneom osniva vlastitu producentsku tvrtku Marilyn Monroe Productions.

Misteriozna smrt

Marilynina šokantna smrt u dobi od 36 godina i dalje je misterij o kojem se naširoko nagađa.

"Vjerojatno samoubojstvo" bio je zaključak mrtvozornika, ali mnogi su raspravljali je li čin bio slučajan ili namjeran. Neki nagađaju da je možda čak i ubijena, nakon glasina o romantičnoj vezi s američkim predsjednikom Johnom F. Kennedyjem i njegovim bratom Bobbyjem. Podsjetimo, pronađena je u krevetu kod kuće 5. kolovoza 1962., s jednom rukom držeći telefon. No, nije pronađena nijedna poruka.

Njezin treći suprug, dramaturg Arthur Miller, nije prisustvovao njezinom sprovodu, ali njezin drugi suprug i cjeloživotni prijatelj, bejzbol zvijezda Joe DiMaggio jest. Par se navodno planirao ponovno vjenčati 8. kolovoza, na dan kada je ona pokopana.

Linker
19. travanj 2024 15:02