Dvostruka kruna

Ući će u povijest: Upoznajte jedinu kraljicu Riječkog karnevala s dvogodišnjim mandatom

Kada je lani izabrana za kraljicu Riječkog karnevala, mlada Riječanka, inače članica maškarane grupe ‘Siti i pijani‘, nije ni sanjala da će se njezin ‘mandat‘ prolongirati i na ovu godinu te da će, umjesto da brine kako stići na silna putovanja i gostovanja na karnevalima u zemlji i inozemstvu, vrijeme provoditi na burzi, bezuspješno tražeći posao.

Riječanka Dora Pilepić (24) ušla je povijest kao jedina kraljica Riječkog karnevala koja tu titulu obnaša i drugi "mandat". Naime, kako je ove godine zbog korone cijela manifestacija svedena na svega tri grupe, koje će samo proći kroz Rijeku, bez šušura kakav je inače prati, odlučeno je da se neće birati nova kraljica, nego će se "staroj" samo produžiti kraljevanje za još godinu dana. Iako ni novu lentu nije dobila, a umjesto nagrada i prilika koje prate razne kraljice i missice, Dora je pokucala na vrata biroa za zapošljavanje.

image
Meštar Toni sa Dorom Pilepić, kraljicom Riječkog karnevala i njezinim pratiljama - Sarom Pešćica iz Pustnog odbora Spinčići i Sarom Puž iz karnevalske udruge "Zijat, sost, tancat i pit" iz Matulja.
MATIJA ĐANJEŠIĆ/CROPIX


Koje su dužnosti kraljice karnevala u normalnim okolnostima?

- Da promiče karneval i običaje, sudjeluje na svim karnevalima na kojima gostuju naše karnevalske grupe te da s njima odlazi i na međunarodna gostovanja. Ja sam uspjela lani doći samo do Zagreba: krenuli smo na karneval u Strumicu, ali smo u Zagrebu doznali da je taj karneval u Makedoniji otkazan zbog korone. I to je bilo sve od mojih putovanja.


Jeste li bili razočarani?

- I da i ne. Odmalena sam uživala u karnevalskim običajima i sanjala da ću jednog dana i ja postati Kraljica karnevala, pa mi se s te strane ostvario dječji san. Iako se to, dakako, nije dogodilo pokretom čarobnog štapića, nego sam se za tu titulu itekako morala potruditi. A s druge strane, nisam mogla vjerovati - 24 godine sve je teklo glatko, a onda dođem ja i svijet stane.


Što ste radili cijelu prošlu godinu?

- Po struci sam kozmetičarka pa dijelim sudbinu mnogih drugih u Hrvatskoj koji su u ovo vrijeme bez posla. Prijavila sam se na burzu s nadom se da će se možda nešto uskoro pokrenuti. Uglavnom sam se bavila svojim životinjama, a kod kuće imam pravi mali zoološki vrt u kojem obitavaju tri psa, četiri mačke, kornjače i ribice. Da osvojim glavnu nagradu na lotu, napravila bih azil za životinje.

image
Kraljica RIječkog karnevala dolazi iz grupe " Siti i pijani" iz Rijeke.
MATIJA ĐANJEŠIĆ/CROPIX


Imate li još neku strast osim karnevala?

- Bajkerica sam i članica udruge Motoristi Trsat. Nemam svoj motor, već skuter, ali cijela naša grupa ide na bajkerske susrete i svjetske moto utrke pa se uvijek nađe i neko mjesto za mene.


Što vam govore Riječani ovih dana?

- Mnogi mi kažu: "Blago tebi! Ušla si u povijest!" Naravno da sam ponosna na to, iako ni novu lentu nisam dobila, ali voljela bih da je sve bilo po starome pa da i ja malo uživam u svojoj tituli, putovanjima i susretima. Ali ako se pandemija zaustavi, možda ćemo od svibnja moći početi s pripremama za sljedeći karneval te sudjelovati na najavljenim karnevalima Rapcu, Cavtatu, Senju....

Linker
20. travanj 2024 00:24