sankcije

U problemima je: Stigle loše vijesti za navodnu Putinovu djevojku

O vezi Putina i Kabajeve godinama se špekulira, no on nikad nije dopuštao pitanja o svom privatnom životu.

Američko ministarstvo financija u utorak je sankcioniralo Alinu Maratovnu Kabajevu,navodnu djevojku ruskog predsjednika Vladimira Putina. Riječ je o nizu mjera usmjerenih na rusku elitu u posljednjem pokušaju Bidenove administracije da kazni Kremlj za rat u Ukrajini.

Kabajevu se godinama povezuje s Putinom u ljubavnom smislu, a sankcionirana je jer je "bila ili je i dalje čelnica, dužnosnica, viša izvršna dužnosnica ili članica upravnog odbora Vlade Ruske Federacije". Ministarstvo objašnjava da Kabajeva ima "blisku vezu s Putinom".

Ona je bivša zastupnica u Dumi i na čelu je Nacionalne medijske grupe, prokremaljskog carstva televizijskih, radijskih i tiskanih organizacija, piše CNN.

Još se u travnju razmišljalo o sankcioniranju Kabajeve, no tada se odustalo od toga zbog straha da će taj potez samo rasplamsati sukob s Putinom. S druge strane, Europska unija i Velika Britanija nisu dvojile te je odmah sankcionirale. Američko ministarstvo financija objavilo je da će sankcionirati niz ruskih oligarha,velike tvrtke za proizvodnju čelika i dvije njezine podružnice, kao i financijske institucije optužene da služe za izbjegavanje sankcija.

O vezi Putina i Kabajeve godinama se špekulira, no on nikad nije dopuštao pitanja o svom privatnom životu. "Ne dopuštam miješanje u svoj privatni život. Mora ga se poštovati. Uvijek sam negativno reagirao prema onima koji guraju svoje znatiželjne nosove i erotske fantazije u tuđe živote", rekao je jednom.

Poznato je tek da ima dvije kćeri, Mariju i Katerinu, koje je dobio u braku s bivšom stjuardesom Ljudmilom. I o njima rijetko priča.

S Ljudmilom je bio u braku 30 godina, a razveli su se 2013. godine pred kamerama. Već tada se pričalo da se Putin razvodi zbog Aline, uspješne gimnastičarke koja je osvojila dvije olimpijske medalje i brojne medalje na svjetskim i europskim prvenstvima. Nakon tih glasina, Alina je prorijedila pojavljivanja u javnosti.

image

Kabajeva je bila uspješna gimnastičarka koja je osvojila dvije olimpijske medalje i brojne medalje na svjetskim i europskim prvenstvima

GIUSEPPE CACACE/AFP/PROFIMEDIA

Oglasila se tek nakon početka invazije na Ukrajinu, a zasmetao ju je bojkot Rusije na sportskim natjecanjima.

"Vjerujem da nikada nije bilo sramotnije stranice u povijesti svjetskog sporta. Vodstvo mnogih međunarodnih sportskih organizacija već duže vrijeme i pod raznim izgovorima bavi se potpuno nesportskim stvarima. Sada se više i ne skriva. Njihova ‘briga‘ za svijet licemjerna je kao i borba za čisti sport", rekla je za dnevnik Sport Express.

"Nisu se brinuli i nisu izbacili iz natjecanja nijednu državu koja je sudjelovala u uništavanju stotina tisuća civila u Jugoslaviji, Iraku, Libiji, Siriji. No sportski dužnosnici su se jako naljutili kada je Rusija odlučila zaštititi Donbas i Luhansk od nacista", dodala je Kabajeva.

Linker
18. travanj 2024 06:08