Bernard Arnault

U lovu na obiteljski tron: Slavni milijarder u upravu LVMH-a planira postaviti i svoje sinove

Vlasnik Louis Vuitton grupe, milijarder Bernard Arnault nedavno je predložio još dvoje djece u upravu tvrtke, pa mediji predviđaju da bi, kad se bude odlučivalo o nasljedniku, scenarij mogao biti sličan kao u obitelji Roy iz serije ‘Nasljeđe‘.

I dok je prošlog tjedna modni svijet prikazivao zanosne kreacije u Parizu, sve oči iz prvog reda nisu bile uprte u manekenke, već na vrata luksuznog stana najbogatije francuske obitelji. Lannister, Roy, Arnault. U nekim obiteljima imati svoje mjesto za stolom mnogo je važnije od onoga što je servirano na njemu - pogotovo kada je ručak više strateški sastanak od usputnog druženja. Bernard Arnault, 74-godišnji osnivač i čelni čovjek najveće svjetske korporacije za luksuzne stvari LVMH, ujedno i drugi najbogatiji čovjek (trenutačno bogatstvo mu je procijenjeno na oko 168 milijarde eura), poznat je u modnoj industriji, kojom upravlja na način da mjesečno vodi mini sastanke sa svoje petero djece.

Sastanci traju sat i pol i počinju Arnaultovim čitanjem stvari na dnevnom redu prije nego što se sa svojim nasljednicima savjetuje o svakoj stavci. Prema prošlotjednim izvještajima, pater familias još dvojicu sinova planira postaviti u upravu tvrtke Moët Hennessy Louis Vuitton. Prema informacijama iz francuskih medija, 31-godišnji Alexandre i 29- godišnji Frédéric pridružit će se 48-godišnjoj sestri Delphine, koja je na čelu Diora, i 46-godišnjem Antoineu, glavnom članu obiteljske tvrtke, na glasanju dioničara u travnju.

Ako prijedlog prođe, a trebao bi, jer obitelj Arnault ima više od 48 posto dionica i 64 posto glasačkog prava, samo će 25-godišnji Jean, koji je zadužen za proizvodnju satova u Louis Vuittonu (Brigitte Macron mu je bila profesorica) ostati za dječjim stolom. Sva trojica mlađih sinova su Arnaultova djeca iz njegova drugog braka sklopljenog 1991. s 63-godišnjom kanadskom pijanisticom Hélène Mercier. Jean je studirao na prestižnom američkom MIT-ju i londonskom Imperial Collegeu, a Alexandre i Frédéric na jednom od najboljih politehničkih fakulteta u Francuskoj - École Polytechnique. Insajderi kažu da će se upravo Alexandre i Frédéric boriti za tron.

Unatoč tome što je Arnault senior još 2022. odlazak u mirovinu za predsjednike uprave njegove tvrtke podigao sa 75 na 80, sve je spremno za jedno od najzanimljivijih prenošenja moći u povijesti neke korporacije. Kako je serija "Nasljeđe" osvojila sve važnije nagrade na nedavno održanom Zlatnom globusu i Emmyju, veoma je primamljivo zamisliti klan Arnaultovih razoren međusobnom ljubomorom i optužbama u maniri fikcionalne obitelji Roy. No poznanici obitelji kažu kako su Arnaultovi u dobrim odnosima, rade kao tim kako bi zadržali harmonične odnose u poslu i privatno. Govori se da nova generacija - svi s istim Modiglianijevim visokim čelima i ravnim nosevima poput oca - ne žele čak ni komentirati tko je bolji u tenisu ili sviranju klavira i naučeni su izbjegavati konflikt.

image

Bernard Arnault sa suprugom, 63-godišnjom kanadskom pijanisticom Hélène Mercier s kojom ima trojicu sinova

NIVIERE DAVID/ABACAPRESS.COM/SHUTTERSTOCK

"Razlika između obitelji Roy i Arnault je ta što se potonji dobro slažu. Nema animoziteta među braćom i sestrama. Otac ih je dobro pripremio: od njih se zahtijevalo da dobro uče, išli su u najbolje škole i upijali su znanje od ljudi za koje je Arnault mislio da trebaju. Antoine je bio moj pripravnik - nisam sigurna da je uopće bio plaćen", izjavila je konzultantica Mimma Viglezio, koja je radila u Louis Vuittonu i grupaciji Gucci.

Upravo je Antoine (2020. je oženio rusku manekenku Nataliju Vodianovu), kao direktor komunikacija u Vuittonu 2012. angažirao Mihajla Gorbačova za reklamnu kampanju, što je bilo dosta odvažno. Dvije godine kasnije Delphine je osnovala nagradu za mlade dizajnere, čiji je pobjednik bio i francuski viralni superbrend Jacquemus. Arnault se 1990. razveo od njihove majke Anne Dewavrin, koja se kasnije preudala za bogataša Patricea de Maistrea.

Poznat kao vuk u kašmiru, Arnault je s posla dolazio u 18 sati kako bi svaku večer drilao djecu u matematici. Vodio ih je na poslovna putovanja i na sastanke. U očevoj tvrtki prošli su sve stepenice - prvo su radili kao pripravnici, a onda su postali direktori. LVMH je 2016. kupio luksuznog proizvođača prtljage Rimowu na prijedlog Alexandrea i dosegao je pod njegovim vodstvom kultni status, nakon suradnji s brendovima Supreme i Off-White.

Bio je zaslužan i za kupnju Tiffanyja čija je trgovina nedavno preuređena u flagship dućan na Petoj aveniji pokraj Trumpovog nebodera. Nagađa se da će ovoga mjeseca Arnaultov sin Frédéric postati CEO divizije satova u LVMH-u. U medijima se spekulira o njegovoj vezi s tajlandskom pjevačicom Lalisom Manobal, poznatijom pod imenom Lisa iz K-pop benda Blackpink, koja ima 100 milijuna pratitelja na Instagramu i ambasadorica je Celinea.

Pokušaj Arnaulta da instalira dvojicu sinova u upravu, što tvrtka još mora potvrditi, dolazi u vrijeme nestabilne svjetske ekonomije. Nakon pandemijskog booma, kada su kupci imali više novca, tijekom koje je Louis Vuitton postao prvi luksuzni brend premašivši prodaju od 20 milijardi eura godišnje - rast se usporio. Naime, inflacija je pogodila klijente sa zapada, a oporavak kineskog gospodarstva traje dulje od očekivanog. Dionice LVMH-a pale su za 22 posto u posljednjih šest mjeseci unatoč rastu prodaje od deset posto.

image

74-godišnji osnivač i čelni čovjek najveće svjetske korporacije za luksuzne stvari LVMH, ujedno je i drugi najbogatiji čovjek

STEPHANE DE SAKUTIN AFP

"Odluke se u obiteljskom biznisu donose brzo. Sva njegova djeca odrasla su u tome i dijele iste vrijednosti", rekla je Sidney Toledano, CEO na odlasku modne grupacije LVMH, koja je radila s Arnaultom 30 godina. Konsenzus i kontinuitet vrlo su važni drugom najbogatijem čovjeku na svijetu, koji je svjedočio generacijskim promjenama svojih suvremenika.

Iznenadna smrt njegovog teniskog partnera Jean-Luca Lagardèrea 2003. bila je poučna: bez plana za nasljedstvo, Lagardèreova kompletna grupacija je prodana i likvidirana u roku od dvadeset godina. Bernard je 2020. otkupio 25 posto dionica od Lagardèreova sina i spasio ga. Lagardèreova smrt je također potakla Arnaultova rivala, 87-godišnjeg Françoisa Pinaulta, da preda uzde svoga carstva te iste godine. Pinault je kupio kontrolni paket Guccija od Arnaultove LVMH grupe 2001., što ga je dosta iscrpilo, jer su pregovori trajali dvije godine.

"Jednako volim svoju djecu, ali moć se ne može dijeliti", izjavio je Pinault za Le Monde 2022. François-Henri Pinault, suprug glumice Salme Hayek, kojem je 61 godina, ali svoga oca i dalje zove tata na sastancima uprave, inzistira da nema nikakvih nesporazuma sa starijom sestrom Laurence i mlađim bratom Dominiqueom, čije je dionice otkupio. Obitelj je prema Forbesu teška 26 milijardi eura.

U razgovoru za Financial Times o novoj ulozi u diviziji satova Frédéric Arnault rekao je da nasljeđivanje nije tema o kojoj članovi obitelji razmišljaju. Naprotiv, sada kada znamo kako je sve otišlo nizbrdo s Royevima sve je moguće i u najpovezanijim obiteljima.

Linker
10. ožujak 2024 19:49