Mandatory Credit: Photo by Peter Brooker/Shutterstock (175932d)
Joni Mitchell and her painting ‘Malibu Fire‘, featuring husband Larry Klein
JONI MITCHELL EXHIBITION OF PAINTINGS ‘DIARY OF A DECADE‘, ROTUNDA GALLERY, LONDON, BRITAIN - 1990

 PETER BROOKER/SHUTTERSTOCK PETER BROOKER/SHUTTERSTOCK
usponi i padovi

U glazbenu povijest se odavno upisala, a tek u 80. će prvi put nastupiti na Grammyjima

Vijest kako će jedna od najutjecajnijih glazbenica druge polovice 20. stoljeća, debitirati live izvedbom na dodjeli najprestižnijih glazbenih nagrada mnoge je iznenadila. No, život Joni Mitchell odavno je pun iznenađenja.

Vijest kako će jedna od najutjecajnijih glazbenica druge polovice 20. stoljeća, debitirati live izvedbom na dodjeli najprestižnijih glazbenih nagrada mnoge je iznenadila. No, život Joni Mitchell odavno je pun iznenađenja.

Premda joj je osamdeset godina, legendarna kanadsko-američka kantautorica Joni Mitchell uskoro će nastupiti na dodjeli Grammyja, prvi put u životu. Riječ je o jednoj od najutjecajnijih glazbenica druge polovice 20. stoljeća koja je tijekom duge, u nekoliko navrata prekidane karijere i 19 studijskih albuma, već osvojila devet Grammyja. I ove je godine nominirana za još jedan Grammy, u kategoriji najboljeg folk albuma.

S obzirom na to da je još 1997. uvrštena u Rock and Roll Hall of Fame na prvi pogled je malo kome jasno kako je moguće da će 4. veljače, prvi put nastupiti na dodjeli najvažnijih diskografskih nagrada?

Razlog je taj da je glazbenica i slikarica, čija je karijera započela davne 1964. godine, a njeno bogatstvo danas se procjenjuje na 140 milijuna eura, do sada to izbjegavala. Problem je bio u tome što je karijeru svojevoljno prekidala najmanje triput, iako je bila vrlo uspješna: primjerice, njezin album "Blue" iz 1971. magazin Rolling Stone proglasio za jedan od najboljih svih vremena. Pratile su je turbulentne životne prilike. Sa samo 22 godine morala se odreći kćeri koju je rodila u veljači 1965. zbog čega se dugo borila s depresijom, a upravo taj događaj joj je bio velika inspiracija za pjesme kasnije. Život su joj obilježile i nesretne ljubavne priče sa slavnim glazbenicima Davidom Crosbyjem i Grahamom Nashom, a imala je i ozbiljne probleme sa zdravljem. Prije devet godina pretrpjela je rupturu aneurizme mozga, a oporavak je trajao godinama. Njen oporavak umalo je proglašen čudom, zato ne iznenađuje to da je vijest o njenom dolasku na Grammyje, odjeknula cijelim svijetom.

Joni je odrasla je u Saskatoonu u Kanadi, u obitelji učiteljice Myrtle Marguerite i Williama Andrewa Andersona, pilota te kasnije trgovca mješovitom robom, a ondje je vrlo rano počela i s prvim nastupima u mjesnim klubovima. Prvi veliki hit bio joj je "Both Sides Now" koji je kasnije pomogao pokrenuti karijeru u glazbenom žanru pop/folka. Prvi studijski album "Song to a Seagull" objavljen je 1968. godine, a danas ima gotovo kultni status.

Na početku karijere, kada je nastupala u malim klubovima, 1965. je upoznala prvog supruga, folk pjevača Chucka Mitchella. Iste godine preselili su se u New York i neko vrijeme bili sretni. Problemi su počeli jer nije održao obećanje kako će joj pomoći pronaći i vratiti kći koju je dala na usvajanje, ali to nikada nije učinio. Brak im je trajao samo dvije godine, piše Marie Claire.

Zbog nemogućnosti da se u diskografskim kućama izbori za glazbenu slobodu jer je oduvijek pjevala, svirala i glazbeno eksperimentira kako misli da je najbolje Joni Mitchell samovoljno je napustila Ameriku i 1972. se osamila u Britanskoj Kolumbiji. Rijetko je nastupala, ali je nastavila snimati pjesme i skladati

image

Glazbenica u svom elementu

CANADIAN PRESS/SHUTTERSTOCK

Tako se, u glazbenom studiju, dok je 1982. radila na 11. albumu "Wilde things run fast", zbližila se s basistom Larryjem Kleinom za kojeg se i udala. Dok su bili u braku, karijera njezinog supruga razvila se od pozicije studijskog muzičara do glazbenog producenta uglavnom njezine glazbe, a kada je osjetila da ju kreativno sputava, Joni se 1994. odlučila razvesti.

Zanimljivo je to da joj je potkraj 90-ih kada je već postala legendarna glazbenica na vrata joj je pokucala njezina biološka kći- Rekla joj je da se zove Kilauren Gibb, ima 32 godine te pokazala joj dokumente koji su dokazali da joj je mama. Joni je napokon je mogla otpustiti osjećaj krivnje i jad koji su je mučili čak tri desetljeća. Kći se doselila u njezinu vilu vrijednu 9 milijuna dolara u Los Angelesu, a njihov odnos u početku je bio idiličan.

image

Joni Mitchell danas je ikona američke glazbe

POOL/ABACA/SHUTTERSTOCK

Činilo se da mnogo toga moraju nadoknaditi i iznova se povezati, sve dok 200. godine Kilauren nije pozvala policiju tvrdeći da ju je mama napala. Svađa je teško pala i glazbenici, koja se zbog slomljenog srca, ponovno povukla iz javnog života. Glazbenica se potpuno oporavila i stala na noge tek 2022. godine. Sukob s kćeri u međuvremenu je izglađen, a i Joni se vratila nastupima uživo. Tako će glazbenica uživo zapjevati na dodjelu Grammyja 4. veljače.

Linker
28. travanj 2024 10:16