BLIŽI SE VELIKI DAN

Trodnevno slavlje i drama na pomolu: Svi detalji najiščekivanijeg događaja u 2023. godini

U Buckinghamskoj palači u punom su jeku pripreme za krunidbu kralja Charlesa III. i kraljice supruge Camille. što se smatra događajem godine.

Iako je dužnost vladara britanske monarhije preuzeo nakon smrti svoje majke Elizabete II. u rujnu lanjske godine, kralj Charles III. još nije i službeno okrunjena glava.

"Charles je postao kralj po nasljednoj liniji u trenutku majčine smrti, ali će tek nakon krunidbe u očima svijeta postati monarh u pravom smislu te riječi", kaže povjesničar Robert Lacey, jedan od najboljih poznavatelja odnosa na dvoru, koji desetljećima prati zbivanja u monarhiji.

Buckinghamska palača je još u listopadu lanjske godine odredila subotu, 6. svibnja 2023., kao dan krunidbe Charlesa III., a ceremonija će se održati u Zbornoj crkvi Svetog Petra u opatiji Westminster. Premda su mnogi smatrali da će monarh inzistirati da se svečanost održi u lipnju, kao znak sjećanja na krunidbu njegove majke 1953., to se nije dogodilo, a u skladu sa stoljetnom tradicijom slavlje će predvoditi kanterburški nadbiskup.

image

Kralj Charles III. sa suprugom kralijcom Camillom

CHRIS JACKSON/WPA POOL/SHUTTERSTOCK

Kruna st. Edwarda

Kralj Charles će ponijeti krunu St. Edwarda, koja je bila pohranjena u riznici londonskog Tornja zajedno s ostalim najdragocjenijim primjercima kraljevskog nakita i dragulja. Izrađena je od dva kilograma zlata, ukrašena s 440 dragulja, a njezina vrijednost procjenjuje se na 57 milijuna dolara. Početkom prosinca započela je njezina restauracija i čišćenje do najsitnijih detalja kako bi u svibnju u punom sjaju zablistala na monarhovoj glavi. Izrađena je za kralja Charlesa II. u 17. stoljeću kao zamjena za original iz 11. stoljeća, koji je uništen 1649. godine. Pretpostavlja se da će kraljica supruga Camilla ponijeti krunu kraljice Elizabete, bake svoga supruga, koja je ukrašena čuvenim dijamantom Koh-i-Nur. Dijamant od 105,6 karata je njezina najveća dragocjenost, ali i predmet prijepora. Pravo vlasništva nad njim polažu Indija, Pakistan i Afganistan.

image

Kruna St. Edwarda čuva se u riznici u Londonskom tornju

NILS JORGENSEN/SHUTTERSTOCK

Dvije tisuće uzvanika

Krunidbi će prisustvovati dvije tisuće uzvanika iz cijelog svijeta, što je četiri puta manja brojka od broja uzvanika na krunidbi Elizabete II. Prema tradiciji prisustvuju joj svi članovi kraljevske obitelji, no još nije odlučeno hoće li među njima biti i kraljev odbjegli sin princ Harry sa suprugom Meghan Markle. Sudeći po Harryjevoj izjavi u razgovoru za televiziju ITV još im nije stigla službena pozivnica za taj događaj.

"Taj datum je još daleko, još se svašta može dogoditi. Idući potez mora povući druga strana", izjavio je princ Harry. S druge strane s monegaškog dvora je stigla potvrda da se princ Albert od Monaca i njegova supruga princeza Charlene vesele krunidbi kojoj će osobno nazočiti.

image

Zborna crkva Svetog Petra u opatiji Westminster

MAUREEN MCLEAN/SHUTTERSTOCK

Krunidbena procesija

Procesija započinje odlaskom iz Buckinghamske palače prema westminsterskoj opatiji, a nakon slavlja okrunjenom monarhu i njegovoj supruzi na povratku u Buckinghamsku palaču pridružit će se i ostali članovi obitelji, nakon čega će se kralj obratiti javnosti s balkona Buckinghamske palače.

image

Kralj Charles III. javnosti će se prvi put obratiti s balkona Buckinghamske palače

AARON CHOWN/PA WIRE/SHUTTERSTOCK

Krunidbeni koncert

Idućeg dana, u nedjelju 7. svibnja na rasporedu je koncert pod nazivom "Lightening up the Nation" u dvorcu Windsor koji će se uživo prenositi u televizijskom prijenosu, a na njemu će nastupiti globalne ikone i zvijezde suvremene glazbe u pratnji filharmonijskog orkestra i plesača, čija imena još nisu objavljena. Za koncert se ne prodaju ulaznici, nego se organizira nacionalna lutrija, a najveći sretnici dobit će ih - besplatno. Pozivnice su već upućene predstavnicima volonterskih i humanitarnih udruga čiji su pokrovitelji Charles i Camilla.

image

Ponedjeljak 8. svibnja proglašen je neradnim danom u Velikoj Britaniji

PAUL MARRIOTT/SHUTTERSTOCK

Veliki ručak

U mnogim gradovima i općinama diljem Velike Britanije u nedjelju 7. svibnja bit će priređen takozvani veliki krunidbeni ručak, čiji je cilj potaknuti duh zajedništva i solidarnosti u zajednici.

Neradni ponedjeljak

Mnogi se vesele i slobodnom danu u ponedjeljak 8. svibnja koji je ove godine proglašen nacionalnim blagdanom, a građani su pozvani da se u sklopu inicijative Big Help Out kao volonteri uključe u rad humanitarnih i socijalnih udruga.

Linker
15. travanj 2024 09:36